Оздравителният ефект при здравословното хранене има творчески характер. Здравето ни е личен избор, правилна духовна посока, резонанс с универсалната мъдрост, правилно хранене и връщане към старите традиции.

Човекът има сериозен недостиг на йод, особено в днешния, наситен с електромагнитни вълни свят. “Храната е брахман.” (”Риг Веда”)

Вече никой не се съмнява, че ние сме това, което ядем и как го ядем. Че целият ни физически и психически статус се определя най-вече от нашата храна.

Но за това кое хранене е правилно, има вече толкова много теории, хипотези, експерименти, които често са съвсем противоположни, че ни е доста трудно да се ориентираме в цялата тази многотия.

За това ни е нужно не сляпо доверяване и налагане отвън, а вслушване в нашия вътрешен глас, богата информираност и изключване по пътя на опита храната, от която се чувстваме зле.

Храната е ръководно начало във всички неща, се казва в “Тайтирая Упанишад”, защото от нея се раждат всички създания, живеят чрез нея и след смъртта си също стават храна, за да се затвори хранителната верига. Затова храната може да бъде лек за всяка болест. Особено ако се почита като брахман, ако й се обръща особено внимание, приема се осъзнато, бавно, с наслаждение, с молитва и благодарност към този който я е създал.

нумерология

Много често ние унаследяваме генетично хранителните си навици като съдба с кръвните групи на родителите си. Така че генетичните импулси на родителите, на модела на отглеждането ни се настаняват трайно в субстанцията, наречена храна.

Но пък винаги имаме свободата посредством силата на съзнанието си, което променя реалността, да променяме старите модели, да отъждествяваме храната с нас самите. Та нали интелектът ни, проникващ всяка клетка от тялото ни, се пренася и във всяко късче храна, която приемаме, за да може да се преработи и да влезе в състава на нашия организъм.

татяна костадинова клетъчно храненеАктът на хранене и усвояване е изключително съзидателен и сложен процес на възсъздаване, основаващ се на безграничния разум на Вселената. С изпиването само на една чаша портокалов сок във всяка една от милиардите ни клетки в нашето тяло, навлиза молекула глюкоза и тя се преработва, усвоява се в зависимост от нашите нужди, сокът се превръща в част от нас самите.

Ако този сложен процес трябваше да се опише с днешните постижения на науката, това би отнело хиляди страници. Затова, ако можехме да осъзнаем поне малка част от него и от дейността на организиращата сила на интелекта ни, щяхме да бъдем и по-отговорни към този биологичен поток, протичащ по предварително прокарани канали. Но точно поради несъзнателното ни нарушаване на неговата целесъобразност, получаваме 90 % от нашите заболявания.

Много книги са изписани за храненето, създадени са безброй диети за здравословно хранене, но главният акцент би трябвало да се поставя върху силата на нашия интелект и възможността му да избира кое е добро за нас, казва д-р Дийпак Чопра, автор на над 70 книги за алтернативна медицина. Както и върху това, че наличната досега информация за начините на хранене е напълно схематична и може да не отговаря на нашите потребности, защото е предимно резултат от изучаването на предизвикалите болестни състояния храни.

дийпак чопра хранене без оковиПък и доброто за другите може да не е добро за нас, но можем да го открием като активираме интелекта на нашето тяло, на творческата сила на съзнанието си. Така и вкусовите ни рецептори също ще се променят и ще ни насочват само към полезните за нас храни, за да започнем да се доближаваме все повече към идеалното здраве във всички аспекти на нашия живот.

Холистичният лекар д-р Вилма Михайлова, която ръководи Центъра по холистична екомедицина „Хирон“ в София, често пътува и в провинцията, изнася лекции. Една от най-интригуващите теми, които представи наскоро в Кърджали, е “Хранене и здраве”. С храната можем и да регенерираме своите клетки, и да ги деградираме, посочи тя.

Но с холистичния, цялостния, метод на лечение можем да стимулираме естествения стремеж на човешкия организъм към самоизлекуване. Особено ако познаваме същността на нутриционистиката, науката за храната, както и нейните основни понятия – клетъчна енергия, клетъчен глад, клетъчно хранене.

Д-р Михайлова в Кърджали

Д-р Михайлова в Кърджали

Нужно е, каза тя, да бъдем добре информирани за различните видове храни, за техния състав и енергиен потенциал, за да можем да комбинираме добре всичките видове храни – биогенни /високо енергийни, като спирулина, мед, коластра, сурови ядки, покълнали семена, активиран ечимик/; биостатични /термично обработени (те нямат ензими и се усвояват трудно) и биоактивни (суровите плодове, зеленчуци, но енергийно неутрални).

Защото иначе може много да ядем и пак да си оставаме ненахранени, клетките ни да изпитват глад и това да стане причина за много болести. А първият признак за това е болезнено острото желание да сменяме често храни с различни вкусове – сладко, солено, кисело, горчиво.

Често имунната ни система е разстроена от неправилния начин на живот и на хранене. И тогава тя, вместо пазител на здравето ни, предизвика автоимунни заболявания. Най-добрият начин да я подпомогнем да си върши своята отговорна работа е пак чрез храната и най-вече с т.н. клетъчно хранене чрез суперхраните, като синьо-зелените водорасли АФА, коластрата, която внася антитела в организма срещу над 20 вида микроби, есенциалните или ненаситените мастни киселини (ЕМК).

татяна костадинова портрет

Татяна Костадинова

Те гарантират добрата функция на чревната лимфна система. Когато имаме дегенеративни процеси, трябва постоянно да се пият антиоксиданти, като коензим Q, те осигуряват клетъчната защита, предпазват ни от разрушителното действие на свободните радикали.

Пробиотиците също са незаменима част от чревната флора, която трябва да се поддържа в норма, за да се усвояват основните минерали и витамини, нужни на хормоните и ензимите, отговорни за правилния имунен отговор на организма. За да може всичките му части и системи да функционират добре, бързо, ефективно и съгласувано, подчерта д-р Михайлова.

В книгата си “Пътят на лимфата – ключ към живота” Татяна Костадинова също посочва начин да си помогнем сами, както тя е направила за себе си след тежко заболяване. Тя ни насочва към разбирането, че лимфата е течният носител на енергията. Кръвта се образува в ембриона на петия ден, а първо се образува лимфата, затова е основата, къщата за нас, защото нейната роля е да изчиства отпадъчните продукти от нашия метаболизъм.

Но в подобната на кръвна плазма лимфа живеят паразитите и чрез нея са навсякъде в нас. Само бактериите са 2 пъти повече от нашите клетки. Така например, панкреатичният метил обуславя диабета, а друга бактерия образува язвата. Те най-вече преминават през червата, хранят с нашата храна, лишават ни от микроелементи и затова боледуваме.

Но ако активираме лимфата, тя ще ни промива, ще извежда отровите навън. Затова прочистването й е от голяма важност. Имунитетът ни е също функция от нейната чистота. Паразитите в нас са безсимптомни, но вследствие на тях се развива хронична умора, възпалителни процеси, чести простуди, артрити, увеличаване на лимфните възли.

Наташа Макбрайд

Наташа Макбрайд

Когато заболява тежко, вследствие на интоксикация, Татяна сама стига до извода, че чрез уринотерапията, лечение на 5000 години, може да изчисти най-добре лимфата. Прилага пиене на преварена до 1/3 от количеството й урина и прави компреси с нея. Това е най-сигурният начин за пречистване, според нея, защото урината има специфична, само наша честота, чистота на трептене и осъществява невероятен биорезонансен, вибрационен процес на лечение. Прочистването с нея става на клетъчно ниво и за 2-3 месеца се постигат много добри резултати.

Стагнацията, сгъстяването на лимфата, става от акумулирания в клетките стрес, който благоприятства нахлуването на паразитите в кръвта. Но те не са страшни, ако не са активирани и не се размножават. Затова е нужно лимфата профилактично да се прочиства периодично, поне два пъти на годината. Защото ние живеем в нейната мрежа, в колониите на паразитите, които са над 1000 вида, само тези на гъбичките са стотина.

Едни от признаците, по които се разпознава тяхната активация, са посивяване и овлажняване на кожата, пъпки, ранни бръчки, напукани пети, чупливи нокти, бели петна, парене по стъпалата, чести ангини, хъркане, деформация на ноктите. Други симптоми са главоболие, световъртежи, вялост, безсилие. Сгъстената лимфа затруднява движението на течностите в клетките, води до големи усложнения, особено при децата, когато процесът стигне до кръвно-мозъчното ниво и така се уврежда умствената им дейност.

георги костов клетъчно хранене

Георги Костов

Това се предизвестява от появата на пъпки, хрема, кашлица, появата на малки, мастни топченца по тялото. И понеже лимфата няма свои съдове и се движи отгоре надолу, е препоръчително тя да се раздвижва чрез стойка на глава, чрез тръскане и подскачане, вибрационна гимнастика, при отоци се прави и лимфен дренаж два пъти седмично, за да не се стига до изрязване на лимфните възли, когато са станали геобразни.

При масажите лимфните уплътнения излизат на повърхността, разреждат се и се извеждат навън.

Препоръчват се и честите разходки, гимнастиката, особено при уседналите професии. Много добро в такива случаи е пълното коремно дишане, разтърсването на краката и ръцете от легнало по гръб положение, понеже в крайниците има най-много капиляри.

Вижте и ТОВА: Защо се получава подут корем (освен при бременност)?

Препоръчва се и изчистване с изпотяване, сауна, пиене на топъл чай, поставяне на краката в топла вода с морска сол, изчистване със зеленчукови бульони, варени на бавен огън 2 часа. Първо се изпива сокът за три дни, а после се изяжда и самият варен зеленчук. През това време не се пуши, не се пие алкохол, не се яде суши, заради паразитите в него. Консумират се салати, кафяв ориз.

Водещият семинари по здравословни практики Георги Костов също препоръчва процедура, подходяща през зимата за прочистване на нашата дренажна система – лимфата. При студено време и обездвижване тя се сгъстява повече и трябва да правим цитрусово изчистване. Смесваме равни количества /900 мл./ сок от портокал и грейпфрут с 200 мл. сок от лимон, добавяме 2 литра вода.

Получената течност е дневната доза. Пие се на малки порции, по една чашка на половин час. Започва се два дни преди и се завършва един ден след пълнолуние. Много удобно време за нея са дните 2, 3 и 4 февруари. Продължава три денонощия и половина, след което започва внимателно захранването.

Ирландката Брабара Рен, световноизвестен натуропат, хомеопат и специалист по здравословно хранене, също гостувала два пъти у нас, за да предаде своя 40-годишен лечителски опит и да представи книгите си “Клетъчно събуждане” и “Завръщане към светлината”.

Тя ни предаде надеждата, че всеки един от нас може да излекува сам своето тяло и от най-страшните болести, стига да следва някои прости правила и природни закони. Дори и когато тялото ни образува възпалителни процеси /болно гърло, отит и др./, това говори за промяна на основното ни състояние на кръвта – алкалното /7,34 PH/ и натрупването на киселини в процеса на метаболитния процес.

Барбара Рен, портрет

Барбара Рен, портрет

Затова ежедневно трябва да се изчистваме вътрешно чрез положителни мисли и здравословни храни, чрез раздвижване на лимфната система, което може да стане чрез редуване на горещи и студени вани, чрез четков масаж на цялото тяло. Много е полезно и рициновото масло. Едгар Кейс го нарича “дланта на Христос”, защото привлича пълния спектър на светлината.

А ние сме сътворени от светлина, храним се със светлина. то не е само разхлабващо средство. Йодът също е много важен елемент за нас, каза тя при второто си гостуване по Нова телевизия.Той не е свързан само с щитовидната жлеза, която управлява температурата на организма ни. При дефицит на йод всичко се свива, температурата намалява, стига се до косопад, преждевременно остаряване, деменция и кретения…

Всяка наша клетка има нужда от йод, а най-вече мозъкът, каза Б. Рен. Недостигът му се установява най-добре чрез тест на урината. Но може да се направи и в домашни условия – използва се 5 процентов разтвор на йод и с клечка за ухо се рисува решетка от вътрешната страна на бедрото. Ако се абсорбира по-бързо, значи имаме дефицит на йод. Иначе, в нормалния случай, петното изчезва за 24 часа.

Около 300 милиона от хората боледуват сериозно заради дефицит на йод, а 20 милиона имат забавено умствено развитие, защото като деца не са получавали необходимото количество йод. Йодът е много важен за ендокринната система и за яйчниците.Всяка клетка в тялото ни има рецептор за йод. Кръвно-мозъчната бариера в мозъка, предпазваща от токсичност, от която зависи здравословното функциониране на всички клетки в тялото ни, е съставена предимно от йод,тя предпазва от проникването на токсини.

Йодът е много важен и за имунната, и хормоналната система. Дефицитът му води до забавено развитие, безплодие, умствени и психически, кардиологични заболявания, анемия, проблемна бременност. Ако йодът е недостатъчен, флуорът заема неговото място, а той е много вреден за здравето. Затова не трябва да употребяваме пасти за зъби с флуор. Смята се, че имаме дневна нужда от 12,5 мг. йод, но японците приемат около 35 мг. дневно с голямата консумация на риба и водорасли. А при лечението на рак с йод се използват над 100 мг. дневно за определен период от време.

Най-богати на йод са морските дарове и орехите. Има го и в млякото, но съдържанието му зависи от това къде са се изхранвали животните. Но въпреки всичко, от храните не можем да извлечем достатъчното ни количество йод. Човечеството има сериозен недостиг на йод, особено днес когато живеем в един свят, наситен с електромагнитни вълни.

Необходимо ни е и да се върнем към старите традиции на домашно приготвените храни. Както и да се приема вътрешно йод – йодови хапчета, или смес на йод с калиев йодит /5-процентов воден разтвор на йод/. Една капка от него съдържа 6,5 мг. йод, така че 2 капки, разтворени във вода и взети преди закуска, ни осигуряват напълно дневната нужда.

Симптомите при хранителния дисбаланс в клетките ни се появяват първо в дебелото черво, в белите дробове, в мозъка. Получава се запек, увреждания в централната нервна система. При децата става аутизъм, кожни заболявания. При неправилно хранене се ограничават възможностите на мозъка и той започва да се смалява. Нужно е изчистване на черния дроб, червата, белите дробове, кожата.

Според Барбара Рен, няма хранително разстройство без проблеми с щитовидната жлеза. Повечето заболявания са резултат и от стреса, довел до промени в клетките ни и в ума ни. Но най-вече, казва тя, трябва да преодолеем стреса от страха ни да бъдем себе си, да повишим резонанса си с универсалната мъдрост.

Наскоро у нас гостува д-р Наташа Кембъл-Макбрайд, която завършва медицински университет в Русия, после специализира неврология и неврохирургия, нутриционистика. Тя също е убедена от позицията си на многото успешно разрешени в практиката й здравни проблеми, че съществува връзка между функциите на храносмилателната система и мозъка, и цялостното психофизическо здраве.

Тя е обобщила тази сложна взаимосвързаност в книгата си “GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката”, която излиза в Англия през 2004 г., а съвсем наскоро бе преведена и в България. Написва и друга книга за връзката между храненето и сърдечно-съдовите заболявания. Практикува в Кеймбридж, в Клиника по проблеми на храненето, консултира хиляди пациенти, изнася лекции по цял свят.

След като излекувала сина си от аутизъм с GAPS- диетата, тя се отдава изцяло на лечението с нея, помага на хората, които не са намерили друг начин да се справят със своите психологични и неврологични заболявания. Всички болести започват от храносмилателната система, казва д-р Макбрайд. С неправилното хранене добрите вещества в нея се сменят с лошите и храната започва да се смила по погрешния начин.

Така се появяват и някои от най-зачестилите днес болести, като аутизъм (сега се наблюдава при 1 от 35 деца, а в бъдеще ще го има всяко второ дете), дислексия, депресия, невроза, диспраксия, шизофрения, хиперактивност и дефицит на внимание при децата. С увеличаването на токсините в стомашния тракт стените на червата стават пропускливи и те стигат до мозъка, задръстват го и той не може да обработи постъпилата в него информация.

Но чрез промяната в храненето пробивите в стените на червата се запечатват и много скоро настъпва подобрение, защото 85 % от имунната ни система е локализирана в червата. Червата са най-големият ни имунен орган. Много бързо променят към добро нашата чревна флора колагеновите костни бульони, яйцата, рибата, добре узрелите плодове и зеленчуци, животинските мазнини, които са като нашите и не се променят при термична обработка, а от растителните са допустими само кокосовото и палмовото масло.

Д-р Макбрайд е убедена, че трябва да забравим истерията около холестерола и да не го тестваме, та нали половината ни тяло е съставено от мазнини, нормално е да имаме по-висок холестерол. А по-скоро да премахнем промишлено преработените храни, които са мъртви и не дават нищо добро. Както и трудно смилаемите нишесте и скорбяла, глутена в хляба и в някои зърна.

Може да ги заменим с изделия от смлени на брашно ядки и семена. Много добри и повлияващи благоприятно на стомашния ни тракт са ферментиралите храни в безкислородна среда /туршии/, кефира, домашно подквасеното мляко. Но не и това от супермаркетите, което се доставя от хибридни крави, имащи 3 пъти по-голям надой от обикновените, които често умират от рак.

барбара рен книга за клетъчно пробужданеА пастьоризацията на млякото убива всички полезни вещества в него, развива непоносимост към лактозата. Трябва да се изхвърлят всички рафинирани храни, полуфабрикати, те хранят патогените в нас. Многото лекарства също действат пагубно на червата ни, разрушават тяхната флора. Чрез GAPS-диетата добрите резултати стават видими още след първите няколко седмици. Изчезва акнето, мигрената, предменструалният синдром и др.

Ключът към доброто здраве и пълнокръвния живот е в това да позволим на творческата сила на нашия интелект да възобнови автоматичната връзка съзнание-тяло, казва д-р Дийпак Чопра в своите книги. За това имаме фантастично безкрайни възможности с около 30-те милиарда нервни мозъчни клетки, всяка със свое предназначение и връзка една с друга.

С тоталния си енергоинформационен обмен Човек-Дух-Космос. Затова не е естествено да продължаваме да следваме изкуствено наложените ни отвън норми за доброто за нас, особено преди да сме готови за някаква промяна, при която вредите са повече от ползите.

Та нали се знае, че всеки един от нас има безсмъртен Дух с индивидуална честота и затова е нужно търпеливо, методично, с постоянство и умереност да развиваме само онези нови навици, които ни се подсказват от интуицията /духовен инструмент за получаване на вярна информация/ и в които имаме безрезервно доверие. Както и приемане, че всяка болест е неразрешена, неосвободена кармична нечистота, която не е наказание, а справедливо приложение на кармичния закон за причината и следствието.

Идеалното здраве е потенциална реалност за всеки. Но навлизането в ново ниво започва с промяна в равнището на съзнанието, на грешната посока на развитие, което може да стане повсеместна само на ниво колективно съзнание. Тоест, когато тази нова парадигма, според която ние правим реалността, трябва да се възприеме от всеки човек. Когато се освободим от невежеството, от незнанието за цялото изобилие от възможности, което ни е причинило много вреди.

бабраба ренНо сега чрез извършващата се ускорена еволюция вече може да се достигне до по-висшите равнища на човешкото съзнание, в които Едно е всичко и всичко е Едно. В него физиологията също се асоцира с тези по-висши нива и състояния на човешкия дух, в които няма болести, конфликти, войни, страх, стрес, кошмари, защото няма какво да бъде разделяно, обсъждано и анализирано, защото е такова, каквото е.

И така на мястото на зимата ще дойде пролетта, а с осветената от интелекта тъмнина сенките ще изчезнат, ще настъпи времето на просветлението, в което се намират любовта, щастието, идеалното здраве, творческия подем, усъвършенстването на трансцедентирането, на връзката съзнание-тяло.

Днес повече от всякога, се нуждаем от цялостно оздравяване на системата Човек-Дух-Природа-Космос, казва д-р Дийпак Чопра. Но без да се разглеждат поотделно нейните съставляващи я части и фактори. Защото само така може да се разбере нашата собствена природа и нейните колосални възможности за въздействие върху реалността, чието съществуване, за жалост, е застрашено от самото човечество. Защото, вместо да живее, според предназначението си, в хармония с цялото Битие, от което е тъждествена част, то се изолира и върви срещу него.

А спасението се корени във връщането към Първопричината на Битието, в синхрона с нейните духовни закони. Само така ще се излекува и стабилизира цялостната система Човек-Дух-Космос. Ще стане възможно сътворяването на една по-висша реалност, създадена по законите на сърцето, най-вече чрез формиране на новия светоглед и изправяне на изкривеното ни съзнание.

gaps-sindrom-na-hranosmilatelnata-sistema-i-psihikata-9789544747442Чрез навлизането в тази вътрешна необхватна сфера на Битието, в която съзнанието е в единство със сърцето, емоциите и интелекта. А човечеството, бидейки неговата себеосъзнаваща се и творческа част, може да си възвърне първоначалната духовна реалност, в която вътрешните и външните фактори се намират в пълна хармония. И всеки отделен човек може да разшири своя дял интелект за сметка на безграничния интелект и така да се постигнат формулираните от съзнанието идеи, желания, приоритети.

Сега времето е назряло за формирането на новата, спасителна реалност, благодарение на все по-бързата консолидация в колективното съзнание. На това, че интелектът въздейства върху себе си и чрез себе си. И вече се преминава критичната граница, изискуемия критичен праг, след който се отключва един спонтанен квантов скок в масовото съзнание.

Лияна Фероли

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: