СЪДБА! Да живееш с ръцете на друг!

Това е покъртителната лична история на жена, обречена да живее с чужди ръце, които е „получила” вследствие на трансплантация

Да живееш с ръцете на друг звучи меко казано стряскащо

След трансплантация да живееш с ръцете на друг звучи меко казано стряскащо

Да живееш с ръцете надруг звучи меко казано стряскащо. И наистина е така, както споделя 52-годишната Карла Мари, първата жена в света, която се е подложила на операция за двойна трансплантация на ръце, след много тежка форма на сепсис. Нейният разказ разкрива трудността да приеме, че всеки път, когато погледне ръцете си, тя вижда чуждите крайници. Това е много по-стряскащо, казва жената, дори и от случаите на трансплантирани вътрешни органи, разкри Dnes.bg, като се позова на „Кориере дела сера”.

Уникалната операция е била извършена преди две години в клиника за пластична реконструктивна хирургия в болницата Сан Джералдо в Монца. Сега Карла може да пише, да държи в ръце различни предмети. Но признава, че трудно се справя с овладяването на различни жестове, тъй като мозъкът й трудно координира действието на новите й ръце.

В случая на Карла, лекарите са й взели мезенхимни стволови клетки, които са извлечени от пациентката и са оставени да се размножат в лабораторни условия, а после се вливат отново в жената по време на операцията по присаждането. Така присаденият орган се приема по-лесно от организма на пациента. При уникалната операция на Мари става дума за първото в света вливане на подобни клетки при присаждане на ръце.

Личната драма на Карла е започнала преди 5 години, когато през 2007 г., една сутрин тя усетила много силна болка в бъбреците. Веднага се обадила на Бърза помощ и е транспортирана в болница. Там й изписват антибиотици и всичко изглежда, че е само временно неразположение. Но само след ден състоянието й рязко се влошило, температурата й се покачила, появил се белодробен оток и се обострили дихателни проблеми.

Лекарите поставят на Карла диагнозата сепсис. Жената изпада в кома и е на командно дишане. Започват да я подлагат на хемодиализа и това се оказва животоспасяващо за нея. Но в също време, тъй като по време на комата тя е била без достъп на кислород до тъканите на стъпалата и на ръцете – от китките надолу, трябва да бъдат ампутирани.

След като я оперират Мари получава протези за ръцете, но жената така и не може да свикне с тях. Това наложило да се стигне до двойната трансплантация. Самата Карла сподели, че донор й е била жена, която е полагала много грижи за своите ръце. Когато починала жената, близките й решили да дарят освен вътрешните й органи, но и двете й ръце, като по този начин ще остане осезаем спомен от нея.

сподели бутон

СЪДБА! Да живееш с ръцете на друг!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “СЪДБА! Да живееш с ръцете на друг!

  1. http://bit.ly/SWnTWG – Български пилот с присъда от 123г. затвор в Гърция.
    – Бебе се роди на 12.12.12 в 12:12 след 12 часово раждане.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *