Съществуването на невидимия град Китеж, наречен Руската Атлантида, потънал в езеро Светлояр, се потвърждава от исторически записи

До днес е запазена легендата за потънал град в Русия по времето на татарското нашествие.

исторически град в Русия Китеж руската Атлантида - 02Както е записано в историческите текстове за град Китеж, известен като Невидимият град и Руската Атлантида, е бил реален и за него се смята, че е потънал  и се намира в рамките на известното езеро Светлояр в Русия.

Построяването на древния град Китеж се предполага, че може да се проследи назад във времето до най-ранните дни на Рус, обаче първото писмено позоваване се е появило в хроника за Китеж, написана от руската православна секта Старообредство в 1780 год.

В руската история на Православната църква, сектата Старообредство се е отделила от официалната руска Православна църква след 1666 г. в знак на протест срещу църковните реформи.

Според тази хроника, градът на Малък Китеж е основан от великия князь Георгий Всеволодович, в началото на 13-ти век на брега на река Волга в окръг Воскресенски на Нижегородска област в Централна Русия. След това той открива красива местност допълнително нагоре на брега на езерото Светлояр, където решава да построи по-голям град – Велики Китеж.. Той е създаден като монашески град и е бил считан за свят от всички, които са го населявали. В центъра на града се възвишавали 6 купола на църкви.

„Принцът направил града красив, той бил построен в кръг с дворци, църкви, манастири, квартал за болярите. После го обградил с ров и издигнал стени с бойници.“ пише Barker & Grant в ‘The Russia Reader: History, Culture, Politics’.

Унищожаването на Китеж.

Град Китеж - руската Атлантида.

Град Китеж – руската Атлантида.

В 1238 г., Североизточна Русия е нападната от монголите под ръководството на Бату хан, владетел от 1207-1255 г. сл. Хр. и основател на Златната орда. След като обсадили града на Владимир и околните градове в Суздал (район в днешната Владимирска област), Ханът, който е чувал за великолепния град Китеж и бил твърдо решен да го превземе. Монголите пристигнали първо в Малък Китеж. Великият принц Георги излязъл от града, за да се срещне с тях, но в крайна сметка бил принуден да избяга обратно към по-големия град Китеж, чието място все още е било скрито от монголите.

нумерология

Бату хан, бил вбесен и затова наредил пленниците да бъдат измъчвани, докато не му кажат къде е мястото на Великия Китеж. Пленниците не издали тайната на техния свещен град, тъй като те смятат, че това би нанесло вечно проклятие върху тях и техните потомци. Въпреки това, един от пленниците Кутерма Гришка, който не могъл да издържи на мъченията, разкрил тайните пътеки към езерото Светлояр.

Описанието в хрониката на това, което се случило след това е неясно и двусмислено. „Всичко, което се знае, е, че принцът успял да скрие свети принадлежности и богослужебни снаряжения в езерото, и след това загива в битка. С Божията воля самият град става невидим; на негово място се виждали вода и гори.“ доклад на Barker & Grant.

До днес е запазена легендата за потънал град в Русия в езеро Светлояр - Китеж, по времето на татарското нашествие.

До днес е запазена легендата за потънал град в Русия в езеро Светлояр – Китеж, по времето на татарското нашествие.

Легенди за невидимия град Китеж.

Не е ясно какво точно се е случило с Китеж, но легендите и фолклорът са засегнали неговото мистериозно изчезване в продължение на векове. Според една популярна приказка, целият град бил потопен в езерото по волята на Бога, за да защити неговите съкровища да не попаднат в ръцете на монголите. Това е довело до факта, че потъналия град Китеж в езерото Светлояр, понякога се нарича „Руска Атлантида“. Легендата разказва, че армията на Златната орда наблюдавала с ужас как градът потъвал в езерото. Последното нещо, което те видели е един бял блестящ купол на една от катедралите с кръста отгоре. Реалността на изчезването на града не може да е толкова забележителна. Някои археолози предполагат, че градът може да е станал жертва на свлачище и така да е изчезнал в езерото.

В народните приказки и легенди за град Китеж наречен Руската Атлантида, се казва, че той е бил видим само за тези, които са с чисто сърце и душа. Вярващите в легендите често съобщават, че са чували църковни камбани, идващи от езерото или че са виждали светлини или дори очертанията на сградите под повърхността на водата.

исторически град в Русия Китеж руската Атлантида - 01В минали времена са идвали поклонници, за посещение на езерото с надеждата да чуят звънна на камбаните. Те са отивали там, за да се молят и да оставят милостиня за жителите на града. Също така се казва, че жени са посещавали езерото по време на Втората световна война, за да се молят за своите синове.

Научна експедиция.

През 2011 г. археологическа експедиция тръгнала да изследва какви археологически останки могат да бъдат намерени около езерото Светлояр. Разкопките разкриват следи от антично селище, заедно с фрагменти от традиционни руски керамики. Научният екип планира да продължи своите изследвания, за да види какво друго те могат да намерят от древното селище. Според тяхната оценка, на хълма, в който са били открити останките, теренът винаги е бил склонен към свлачища, едно, от които може и да е станало причина древният град да бъде потопен в езерото, което води до фантастичните легенди на невидимия град Китеж. И ако това е станало непосредствено преди да бъде превзет от монголските орди, то това е било истинско чудо от Бог.

Съществуването на невидимия град Китеж, наречен Руската Атлантида, потънал в езеро Светлояр, се потвърждава от исторически записи.

Съществуването на невидимия град Китеж, наречен Руската Атлантида, потънал в езеро Светлояр, се потвърждава от исторически записи.

Много татари обсаждали града и искали да го превземат със сила, но когато те направили пробив на стените му останали изумени. Жителите не само не изграждали укрепления, но дори и не са го защитавали. Те се молели за спасение от Бог и били на молитва при нахлуването на враговете, защото от татарите не може да се очаква нищо добро. И веднага след като агресорите се втурнали към града от земята изведнъж избликнала вода от много източници и татарите се оттеглили от страх. А водата все изтичала и изтичала….

Когато тайнственото изтичане на вода стихнало, само вълните на езерото са били на мястото на града. В далечината блестял самотен купол на катедрала с брилянтен кръст в средата. Тя бавно потъвала във водата. Скоро изчезнал и кръста. Сега има път до езерото, който се нарича Бату път. Той може да доведе до славния град Китеж, но не всички, а само чистите по сърце и душа. Оттогава градът е невидим, но непокътнат, и според легендата, предимно вярващите и с чисти сърца хора, могат да видят в дълбините на езерото светлини и да чуят сладкия звън на църковните камбани.

Поуки за нас.

Днес на мястото на потъналия град Китеж – Руската Атлантида, се приписват наличието на свръхестествени явления и сили. Това привлича много хора да посещават езерото и да търсят свръхестественото. Едва ли не на мястото се предават свойства за портал към други светове и други подобни.

Запомнете, че зад всички свръхестествени явления и сили се крие опасност от присъствието на демонични сили, които дори и видимо да нямат проявления на обсебване на хората, все пак влияят върху умовете им да не могат да възприемат истините от Библията, за тяхното спасение и така те попадат в клопките на злите ангели, които използват тяхното любопитство да им влияят върху телата и мозъците.

исторически град в Русия Китеж руската Атлантида - 03На други места със свръхестествени явления се случват инциденти с хората със смъртни случаи, така че тези неща не са безобидни. Най-голямото чудо е спасението и вечният живот при възкресението на мъртвите при Второто пришествие, които Бог е осигурил за тези, които вярват в Него и приемат Словото му (Библията).

За град Китеж, най-вероятно е потънал от свлачище пред очите на татарите, с което Бог е предотвратил гаврата и изтезанията на жителите от жестоките нашественици. И това е чудо, ако е било така. За нас остава да се поучим от тяхната вяра и да изследваме Библията за нашето спасение, докато не е настъпило ограничение на свободата от Новия световен ред. По тези въпроси – ТУК и още една статия – ТУК. Вижте и клиповете!

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: