Наистина ли розовата хималайска сол е много полезна?

Розовата хималайска сол, чийто характерен цвят я прави популярна, както е известно изглежда има десетки полезни ефекти върху здравето ни

От намаляването на задържането на вода до намаляването на риска от хипертония, преминавайки през увеличаването на сексуалното желание, розовата хималайска сол наистина се смята за панацея на всички болести. Но нека разгледаме мнението на един химик от Италия, според който изследванията никога не са показали тези невероятни свойства, той твърди, че те са просто измами.

Наистина ли розовата хималайска сол е много полезна? Тя наистина притежава ли всички полезни свойства, които са ѝ били отдадени през годините или е просто измама? Това е обяснено в подробности от химика Дарио Бресанини, известен в Италия с неговия блог „Наука в кухнята” и канала си в YouTube. Химикът разкрива, че всички невероятни терапевтични дейности на хималайската розова сол нямат научна основа. Това е негово мнение, но хората, които са я ползвали и са установили, че се имали полза от нея, ще кажат, че са доволни от нея. Все пак и тя като други полезни продукти може да има странични ефекти.

Според Дарио няма смисъл да се търси този вид хранителна сол, наред с други неща, която е и много по-скъпа от обикновената сол, която често се среща в рафтовете на супермаркетите.

Предполагаеми полезни свойства на розовата хималайска сол.

През последните десетилетия на розовата хималайска сол са били преписани много ползи. Както припомня Дарио Брешанини, това са много почитаните полезни свойства на този вид сол:

 • ограничава риска от задържане на вода и хипертония ;
 • насърчава стабилно балансирането на рН на нивото на клетките, включително и в мозъка;
 • насърчава подобряването на абсорбционния капацитет на хранителните елементи, присъстващи в червата;
 • намалява спазмите;
 • увеличава здравината на костите;
 • насърчава здравето на бъбреците;
 • благоприятства за по-добър и редовен сън;
 • предлага по-естествена помощ от гледна точка на сексуалното желание.

  Наистина ли розовата хималайска сол е много полезна?

  Наистина ли розовата хималайска сол е много полезна?

Дали розовата хималайска сол е по-чиста от обикновената?

Един от оплакванията, които циркулират в мрежата, ще се отнася до по-голямата чистота на розоваъа хималайска сол в сравнение с обикновената, която обикновено се използва. Няма нищо по-нередно: обикновената сол трябва да съдържа според закона най-малко 97% натриев хлорид, така че това е много високо ниво на чистота.

Не само, че хималайската розова сол не е по-чиста от обикновената сол, но съдържа и частици от елементи като кадмий и никел, които не носят никаква полза за нашето здраве. На последно място, розовият цвят на този вид сол се дължи на наличието на железен оксид или ръжда. Това със сигурност не е полезно вещество за нашето тяло.

Има ли желязо в хималайската розова сол?

В действителност розовата хималайска сол съдържа желязо, но този елемент присъства в толкова малки дози, че не допринася по никакъв начин за достигане на минималните дневни нива, препоръчани за хората. Освен, ако очевидно не злоупотребявате със солта, която абсолютно не се препоръчва от никой лекар.

Твърди се, че има 84-те микроелементи в розовата хималайска сол.

И какво да кажем за 84-те микроелемента, необходими за нашето здраве, които се съдържат в розовата хималайска сол? Това също се оказва измама. При внимателно изследване някои вещества са открити, но в толкова ниски концентрации, че те са напълно безполезни за нашето тяло.

Да не говорим, че както вече беше разкрито от Бресанини в друго негово предишно изследване, онези, от които се нуждае тялото ни, са 24 елемента. А останалите 60, за да стигнете до магическата цифра 84? Какво правят те? Каква е ползата? В някои случаи, дори тези вещества в хималайската розова сол могат да бъдат токсични.

Ето какво е заключението на Дарио Брешанини. Неговото мнение е, че хималайската розова сол не намалява хипертонията, а за не задържането на вода, няма предимства при използването ѝ. Съдържа примеси, които, макар и да не са в големи дози, за да бъдат токсични, със сигурност не са от полза на телата ни и че е по-добре да не се приема. Алтернативата? Добрата бяла сол почти чиста, морска или каменна сол , която струва още по-евтино.

Хималайската розова сол, чийто характерен цвят я прави популярна, както е известно изглежда има десетки полезни ефекти върху здравето ни

Хималайската розова сол, чийто характерен цвят я прави популярна, както е известно изглежда има десетки полезни ефекти върху здравето ни

Това е мнението на италианския химик Дарио Брешанини, но коментираната сол не може да няма полезни свойства, след като толкова много се говори и пише за нея. Който иска може да се съобрази и с неговото мнение, но особено важно е мнението на хора, които са я ползвали и твърдят, че са доволни от нея. Тя има при това и различни приложения освен за осоляване на храната. За полезните свойства на розовата хималайска сол и за рецепти – ТУК. Във втория клип Ви предлагаме една полезна за здравето рецепта с въпросната сол от Хималаите и още един за нейните ефекти. Наистина има ползи от нея.

Наистина ли розовата хималайска сол е много полезна?
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *