Чудо! Родиха се три бебета снежни леопарди

Малките бебета са се появили на бял свят в чешкия зоопарк в град Ихлава

Родиха се три бебета снежни леопарди. Мъничетата са се появили на бял свят в зоологическата градина на чешкия град Ихлава.

Малките бебета снежни леопардчета

Малките бебета снежни леопардчета

По думите на Катержина Косова – говорител на зоопарка, бебетата засега не могат да се видят. Майката ще ги изведе едва след около месец, разкри Косова пред Информационна агенция „Новости” в Русия, цитирана от Блиц.

Зоопаркът в Ихлава съществува от 55 години. За този период от време в него са се родили 18 бебета снежни леопардчета. С това, местната зоологическа градина е световен лидер по отношение на опазване на този рядък и изчезващ животински вид, не без гордост сподели говорителката.

Тя разкри, че снежният леопард, който се нарича още барс, е най-едрият хищник от цялото семейство Котки. Неговото естествено обитание е високо в планините на Средна Азия. През миналия век снежният леопард е бил включен в Червената книга на застрашените от изчезване животински видове. В естествени условия тези хищници наброяват не повече от 6 500 индивида. Тези големи котки се размножават в края на зимата, а бременността на женската трае 100 дни. Така през пролетта или началото на лятото майката може да роди между 1 и 5 бебета.

Малките леопардчета проглеждат на 9-ия ден след своето раждане. След десетия те започват да пълзят, но не напускат бърлогата си преди да станат на два месеца. Те са много привързани към своята майка, с която остават до навършване на 18 – 22 месечна възраст. Средната продължителност на живота на тези красиви котета е между 15 и 18 години, но в защитената среда на зоологическите градини те могат да живеят и до 20 години.

Чудо! Родиха се три бебета снежни леопарди
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *