Какво означават фигурките, които рисуваме докато говорим по телефона

Удивително е колко много могат да разкажат за нас такива дреболии, като небрежно начертаните върху листа рисунки или просто абстрактна картинка от линии, нахвърляни по време на телефонен разговор!

Работата не е в художествените способности, а на първо място – в характера, настроението и здравето на рисуващия.

Защо произволните драсканици, които правим, без да се замисляме, носят толкова информация? Тайната е в това, че нашите особености постоянно се проявяват във всичко, което правим. Но ние често не ги забелязваме. А рисунката е прекрасен начин да проявим индивидуалността си. В нея в символична форма се отразява всичко, което вълнува човека, дори той да не го осъзнава. Лошото настроение, предизвикано от хронични или остри соматични заболявания, също може да се разпознае по рисунките и на възрастните, и на децата. Малкото дете, на което и речта не е оформена докрай, често не може да разкаже с думи това, което го вълнува или го боли. Но всичко това се отразява в рисунките му, по които може да се определи наличието и даже локализацията на соматичните заболявания.

Рисуването е полезно не само като средство за диагностика, но и за лечение. И децата, и възрастните с помощта на рисунките интуитивно се стремят да свалят напрежението и да изразят чувствата си.

От биографиите на великите художници е видно, че са създавали знаменитите си творения в най-емоционално наситените си периоди.

ПО РИСУНКИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТГАТНЕ СИЛАТА НА ЕНЕРГИЯТА

Обърнете внимание колко съставни части изобразяват хората в рисунките си. Някои правят само контури, минимално количество детайли, без щриховки и допълнителни линии. Други обрисуват всеки елемент, усложнявайки илюстрациите си с допълнителни детайли.

Колкото повече са съставните части и елементите, толкова по-високо е нивото на енергия. В обратния случай можем да направим извод за икономия на ресурсите, астения, умора и хронично соматично заболяване, отнемащо всички сили. За това можем да съдим и по слабостта на линията.

Ако тя е едва видима моливът се движи по листа без натиск, това говори за намален имунитет на организма на рисуващия. Но и противоположният вид на линиите – дебели, със силен натиск, не говори за безупречно здраве.

Рязко нанесените линии, които понякога могат да се видят от обратната страна на доста дебела хартия, са признак на тревожност. Представете си ръката, която рисува такива линии: тя е много напрегната по време на натиска на молива върху хартията.

Интересно е да се проследи какви детайли са нарисувани с особено силен натиск, тоест с какво точно е свързана тревогата.

КАКВО ВИ Е НА ДУШАТА?

Разгледайте картинките си, които погрешно смятаме за незначителни драсканици. Какво е изобразено на тях? Това ще ви помогне да анализирате душевното си състояние.

СПИРАЛИ, КРЪГОВЕ, ВЪЛНООБРАЗНИ ЛИНИИ

Чуждите проблеми не ви интересуват. В този момент трябва да внимавате да не избухнете и да нанесете обида на някого.

ЦВЕТЕНЦА, СЛЪНЦЕ, ГИРЛЯНДИ

На душата ви не е толкова радостно, както на рисунката. Вие мечтаете за приятелство и нежност, а думите “Обърни ми внимание!”, които ви стоят върху езика, неволно пренасяте върху хартията. Побързайте да се срещнете с приятели!

МРЕЖА

Най-вероятно се намирате в неловко положение. Всяка дебела линия е атака, която не се решавате да предприемете. Ако накрая оградите рисунката си, това означава, че с проблема е приключено, решили сте да преглътнете обидата. А това е опасно: в душата се натрупва разочарование.

РИСУНКА КАТО ТАПЕТ

Острите ъгли и плавните овали се съединяват в мотив, повтарящ се до безкрайност. Скучно ви е, омръзнал ви е телефонният разговор, а може би – целият ви начин на живот.Разрушете еднообразието, което ви действа угнетяващо.

КРЪСТОВЕ

Те изразяват чувство за вина. Нещо ви потиска. Или се самообвинявате, или събеседникът ви е упрекнал.

ГЕОМЕТРИЧНИ ФИГУРИ

Имате ясни цели и убеждения, почти никога не скривате намеренията си и рядко изпитвате страх пред противниците, конкурентите. Колкото по-ъгловати са геометричните форми, толкова сте по-агресивни, макар външно да не ви личи. Постарайте се да гледате по-просто на нещата.

ПЧЕЛНИ КУТИЙКИ

Те говорят за стремеж към спокойствие, хармония, подреден живот. Могат да означават и желание за създаване на семейно гнездо. Вероятно проблемът ви е нежеланието да признаете пред самите себе си съществуването на такава мечта.

ШАХМАТНО ПОЛЕ

Видимо вие сте се оказали в доста затруднено положение. Мечтаете да намерите ясен и надежден път, който да ви изведе от него. В този момент не трябва нищо да скривате, да премълчавате. Ако такива изображения се появяват често, вероятно страдате от скрити комплекси.

Какво означават фигурките, които рисуваме докато говорим по телефона
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *