Римска технология от древността в изработката на купа изобразяваща тракийския цар Ликург, придава приказен зрителен ефект и озадачава учените

Римската купа Lycurgus (по името на древен тракийски цар Ликург) известна с това, че изобразява сцена, включваща цар Ликург от Тракия, е на 1600 години. Тя представлява чаша изработена от стъкло с нефритово зелен цвят, която променя цвета си в зависимост от посоката на светлината върху нея. Това е объркало учените, откакто стъклената чаша е придобита от Британския музей през 50-те години на миналия век, тъй като те не са могли да разберат защо чашата е изглеждала нефритово зелена, когато е осветена отпред, но кърваво червена, когато е осветена отзад. smithsonianmag.com

По-късно изследванията потвърждават, че ефектът е причинен от смущенията, причинени от взаимодействието на светлината с металните наночастици. Сега същата технология, използвана за създаването на уникалните характеристики на чашата Lycurgus, се използва за създаване на холограми, направени от малки частици сребро, които биха удвоили количеството информация, която може да се съхранява в цифрови оптични устройства, като сензори, дисплеи и медицински устройства за изображения.

Според изследване, публикувано в Сборника на Националната академия на науките на САЩ през 2014 г., намесата, предизвикана от взаимодействието на светлината с наночастиците, позволява на холограмите да надхвърлят нормалните граници на дифракция или начина, по който вълните се разпространяват или огъват, когато срещнат отвор или препятствие.

нумерология
Древна римска купа с изображение на тракийския цар Ликург

Древна римска купа с изображение на тракийския цар Ликург

Когато металните частици са с размери на наномащаби, те показват ирисцентни цветове. Първият известен пример за това явление е чашата Lycurgus, на тракийския цар Ликург, изработена през 4 -ти век от стъкло, импрегнирано със сребърни и златни частици, раздробени и с малки размери от 50 нанометра в диаметър, по-малко от една хилядна от размера на зърно от сол.Това създава оптичното явление, известно като дихроизъм, което се случва, когато цветът на чашата се променя от зелено на червено в зависимост от позицията на източника на светлината.

Стъкларница в древен Рим

Стъкларница в древен Рим

Учените казват, че римските занаятчии са създали случайно дихроматичния ефект във величествената чаша изобразяваща цар Ликург, но други твърдят, че тяхната работа е толкова точна, че е нелепо да се твърди, че резултатът е случаен.

Всъщност точната смес от предишните метали предполага, че римляните са усъвършенствали употребата на наночастици – „невероятен подвиг“, според археолога Иан Фрийстон от University College London.

 

Едва през последните 20 години учените са започнали да разбират феномена, наблюдаван в римската купа изобразяваща тракийския цар Ликург, но досега те не са успели да използват ефектите си в наличните технологии.

За да приложи този феномен в съвременната оптика, интердисциплинарен екип от изследователи създаде наномащабни метални наночастици, които имитират цветовите ефекти на купата Ликург, за да образуват многоцветни холограми. Този пробив може да доведе до свиване на стандартните обемисти оптични устройства.

Докторантът от катедрата по инженерство Юнуен Монтелгого, който ръководи изследването заяви, че тази технология ще доведе до нова гама от приложения в областта на фотониката, тъй като конвенционалните оптични компоненти просто не могат да постигнат този вид функционалност. Потенциалът на тази технология ще бъде реализиран, когато бъдат масово произведени и интегрирани в следващото поколение ултра-тънка потребителска електроника.

Многоцветни холограми

Многоцветни холограми

Използвайки един тънък слой от сребро, Монтелонго и колегите му оформят разноцветни холограми, съдържащи 16 милиона наночастици на квадратен милиметър. Всяка наночастица е приблизително 1000 пъти по-малка от ширината на човешки косъм и разпръсква светлина в различни цветове в зависимост от нейния конкретен размер и форма. Разпръснатата светлина от всяка наночастици взаимодейства и се комбинира с всички останали, за да произведе изображение.

Устройството може да показва различни изображения, когато свети с различна цветна светлина – свойство, което не се срещаше досега в устройства от този тип. Освен това, когато няколко светлинни източника светят едновременно, се проектира многоцветно изображение.

Тази холограма може да намери широка гама от приложения в областта на дисплеите, оптичното съхранение на данни и сензорите. Въпреки това са необходими мащабируеми подходи, за да се реализира потенциалът на тази технология. Не е ли иронично, че сега учените се обръщат към работата на нашите така наречени „примитивни“ предци за помощ при разработването на нови технологии?

Римската купа с изображение на тракийския цар Ликург

Римската купа с изображение на тракийския цар Ликург

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: