Рак на гърдата и кофеин – как влияе и увеличава ли се рискът?

Влияе ли кофеинът на тялото при рак на гърдата и какво показват проучванията за любителките на кафето и колата?

Според Американското дружество за борба с рака, 1 от 8 жени в САЩ се очаква да развият рак на гърдата, според статистиката. Въпреки че не знаем точните причини за рак на гърдата, знаем за някои от рисковите фактори, които включват:фамилна анамнеза за заболяването;

  • по-напреднала възраст;
  • прекалена пълнота;
  • наследяване на някои гени, които са свързани с рак на гърдата;
  • излагане на радиация;
  • висока консумация на алкохол.

Трябва ли да предположим, че и консумацията на кафе е сред тези рискови фактори?

Макар че краткият отговор е „не“, по-добре е да се провери малко по-дълбоко в научните изследвания.

Консумацията на кафе в САЩ

Петдесет и четири процента от хората в напреднала възраст в Съединените щати консумират кафе ежедненво, според Харвардското училище по обществено здраве.

Средният пияч на кафе пие по три чаши от него всеки ден. За жените досега изследванията показват, че кафето не е причинител на рак на гърдата или на се наблюдава да се увеличава рискът. Всъщност то може да бъде свързано с по-нисък риск от риск от рак на гърдата.

Проучване за кофеина и дали се увеличава рискът за рак на гърдата

Проучване от 1985 г., включващо над 3 000 жени, отхвърля всяко увеличение на риска от рак на гърдата от консумацията на кафе.

Едно по-голямо шведско проучване през 2011 г. установи, че много консумацията на кафе е свързана с малко намаляване на риска от рак на гърдата при жени в постменопауза.

По-ниският риск е значим според статистиката при жени с рак на гърдата с негативен естроген рецептор (подкатегория на рак на гърдата).

Дамите, които се употребявали кафе по време на изследването, не само се изпивали по чаша след прочитането на сутрешния вестник. Те са сериозни пиячки на кафе, които консумират повече от пет чаши на ден.

Голям мета-анализ на наличните проучвания разглежда през 2013 г. 37 проучвания с повече от 59 000 случая на рак на гърдата. Заключението от резултатите е, че като цяло не се наблюдава връзка между риска от рак на гърдата и употребата на кафе. Но пиенето на кафе е свързано с по-нисък риск от рак на гърдата при жени в менопауза.

Друго проучване от януари 2015 г., публикува свое потвърждение за връзката между кафето и ниския риск от рак на гърдата при жени в постменопауза. По-силно кофеиновото кафе е установено, че намалява риска от рак на гърдата. По-голямото потребление е свързано с по-голямо намаляване на риска.

Крайната присъда? Повечето изследвания по темата показват, че кафето не повишава риска от рак на гърдата.

И за жените, които са в постменопауза, изследванията са още по-обещаващи, показващи връзка между намаляването на риска от пиене на кофеин и рак на гърдата.

Кофеинът може да не увеличава риска от рак на гърдата, според тези проучвания, но причинява някои вреди на тялото и нервната система. В кафето се съдържат и други вещества в малки количества като антиоксиданти, които се оказват от полза за здравето и срещу рака, но същевременно съдържа не малко и други вредни вещества. Установено е, че то причинява загуба на някои минерали като калций и други щети на тялото, което не е за подценяване. Това е вредно за костите и изобщо за здравето.

Рак на гърдата и кофеин – как влияе и увеличава ли се рискът?

Рак на гърдата и кофеин – как влияе и увеличава ли се рискът?

При по-големи дози кофеинът изчерпва витамините С и В-комплекс, което от своя страна отслабва имунната система. Кофеинът също е един от основните фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Рак на гърдата и кофеин – как влияе и увеличава ли се рискът?
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *