Пътят на великаните – една от най-забележителните мистерии на природата

Природата е успяла да сътвори безчет уникални скални и други формирования, с които показва на нас, простосмъртните, че тя е най-големият творец

Пътят на великаните

Цялата Земя е осеяна от подобни чудеса. Едно от най-ярките се намира в Северна Ирландия и е наречено „Пътят на великаните”. Това уникално чудо на природата е разположено в Северна Ирландия, близо до гр. Бушмилс от графство Антрим. Така както всяко чудо има поне по една легенда, така и този феномен върви ръка за ръка със своята легенда. Тя разказва, че този път, който е изграден от кръгли камъни, е изграден от смелия и безстрашен ловец – войн на ирландската митология. Той трябвало да бъде тепих за борба между двама силни великани, които не можели да постигнат разбирателство с мирни средства. Затова бил наречен „Пътят на великаните”.

Пътят на великаните влиза във водите на морето

Учените и изследователите са достигнали до извода, че следствие на вулканична дейност са се оформили. Това се случило преди 60 милиона години. Тогава изригва вулкан, лавата му потича надолу към морето. Когато успява да изстине, тя започва да се чупи във формата на тези стълбове с правилна шестостенна форма.

Това природно чудо е от базалтови скали. Броят на колоните, които започват от брега и навлизат в морето, е приблизително 37 000. Повечето от тях са шестстенни. Диаметърът варира между 37 и 51 см, а височина достига до 6 метра. Самият път има широчина 12 метра в най-широката част.

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

гатанки за деца - трудни и с отговори

Гатанки за деца, гатанки с отговори. Забавни, за големи, трудни и др.

Забавни гатанки за деца с отговори. Лесни гатанки, трудни гатанки с отговори. Детски гатанки с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *