Новият президентски мандат на Владимир Путин ще втвърди външната политика на Русия, тъй като вътрешната има нужда от сложно балансиране. Ще се почувства ли това в България?

Твърдият Путин няма друг вариант, смята директорът на софийското бюро при Европейския съвет за външна политика Димитър Бечев. Той отчита, че основно ядро на Путиновите опоненти са хората от средната класа. Същите хора, които горещо са го адмирирали в предишни години и които имат социалния си статус и благодарение на политиката му, сега се превръщат в яростни противници.

Защо? Придобивайки ново положение и нова материална кондиция, хората от този слой изведнъж усещат на собствения си гръб какво е корупция, мафия, неефективност на правоохранителните органи и съдебната система. С Путин на върха тези проблеми няма да се решат, убедени са критиците. Според Бечев това е близо една четвърт от руското общество – преди десет години тази прослойка е стояла на обратните позиции. На този етап опонентите не виждат алтернативата, ясно им е единствено, че новото старо решение не носи успех на Русия.
Тъкмо това състояние на силите ще накара Путин да втвърди външнополитическия курс на Русия и това ще се види най-ярко в отношенията със САЩ, прогнозира политологът Огнян Минчев. Тъй като в геополитически план малка България не е безразлична на Русия, промяната ще се отрази и на Балканите. Отстояване на собствените интереси – икономически и политически, никакъв сантимент и заиграване на тема “братска любов“! Как точно ще се случи това, тепърва ще разберем.
Марта Савова
http://youtu.be/RA104qHezqU

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: