Защо пресните пурпурни плодове и зеленчуци имат добри лечебни свойства? Те имат по-различни характеристики и ползи за вашето здраве.

С какво пресните пурпурните плодове и зеленчуци са полезни за вашето здраве?

Защо вкусните пурпурни плодове и зеленчуци се оказват много полезни? Какви са съставките и ползите, които могат да донесат на тялото? Пурпурните плодове и зеленчуци са истински лек за здравето на тялото и този факт е отдавна известен, но това, което може би е игнорирано, е че благотворните и хранителни свойства на тези храни са въз основа на техния цвят, точно поради наличието на специални пигменти: всеки вид зеленчук има всъщност своите си полезни свойства.

Една диета богата на плодове и зеленчуци, е от съществено значение за нашето благосъстояние и поради тази причина тези храни не трябва да липсват всеки ден от нашата трапеза: по-специално сега, докато летният сезон и топлината допринасят за това. Важно е да си припомним ценният принос за възстановяването на течности и минерални соли, които се губят от изпотяването. И така какви са ползите, качествата, терапевтичните ефекти и хранителните свойства, които характеризират коментираните пурпурни плодове и зеленчуци?

Ползи.

Плодовете и зеленчуците с лилав цвят – наричан още ”сини”, защото някои от тях са сини – те са богати на антоцианини: това са пигменти, които са в състояние да укрепят и да направят стените на кръвоносните съдове по-еластични и затова виолетовите растения предлагат голям принос за подобряването на кръвообращението и за укрепване на капилярното съпротивление. Този вид  зеленчуци – освен че са от съществено значение да се приложи форма на превенция срещу кардиоциркулаторни заболявания – след това могат да подобрят визуалната функция благодарение на наличните антоцианини. По-конкретно, патладжанът съдържа – в допълнение към антоцианините – соланин и назенин, които стимулират мускулите на храносмилателната система и по този начин благоприятстват храносмилането.

нумерология

Лечебни свойства.

Антоцианините също присъстват в големи количества и в боровинките и следователно могат да бъдат полезни за естествено излекуване на разширени вени, хемороиди и капилярна чупливост. Черното грозде също така може да изпълнява детоксикираща  функция и почистване на тялото, както и съдържащия ресвератрол; полезно вещество за борба със сърдечно-съдовите заболявания. Отвъд това трябва да помним, че сушените сливи противодействат на проблемите с констипацията, дължащи се на тяхното слабително действие, предизвикано от високото съдържание на   влакна. Антоцианините предотвратяват, следователно, атеросклерозата, високия холестерол в кръвта и инфекциите на пикочните пътища: в края на краищата, има няколко растения сред тях, които предпазват от ракива болести.

Антиоксидантни свойства.

Пресните пурпурни плодове и зеленчуци съдържат антоцианини – както се оказва освен това и каротеноиди и   полифеноли с различни предимства: тези вещества са   антиоксиданти  с противоракови свойства, които също се противопоставят на действието на свободните радикали и забавя стареенето на клетките. В допълнение към това, антиоксидантите помагат да се предотврати рискът от сърдечно-съдови заболявания, различни видове рак, инфаркт, удари, катаракта и невродегенеративни заболявания. Уринарният тракт и паметта също така се повлияват добре от антиоксидантните свойства на лилавите плодове и зеленчуци.

Хранителни свойства.

Виолетовите плодове и зеленчуци съдържат скъпоценни витамини – като витамин С, минерални соли – калий и магнезий, между другото – влакна и вещества като антоцианини, полифеноли, соласонин, назанина, каротеноиди и ресвератрол с невероятни свойства от здравословна гледна точка.

Отслабващи свойства.

В допълнение, лилавите плодове и зеленчуци съдържат много малко калории и затова са отлични за тези, които искат да отслабнат, или просто да останете във форма.

Кои храни са сред полезните пурпурни плодове и зеленчуци?

Пурпурни плодове и зеленчуци – за здраве и здравословно отслабване

Пурпурни плодове и зеленчуци – за здраве и здравословно отслабване

Сред препоръчаните пурпурни плодове и зеленчуци трябва да се отбележат: патладжани, черно грозде, стафиди, меки плодове като френско грозде, къпини, малини и боровинки, сливи, лилави моркови, смокини, лилави картофи, лилаво зеле, лилав лук и цикория. И накрая, добре е да запомните, че е препоръчително да се различават и свързват различните цветове на плодовете и зеленчуците заедно, за да задоволят напълно всички нужди на нашия организъм.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: