През 1945 г. знаменитият американски фантаст Артър Кларк предсказа появата на първия спътник за връзка, а геостационарната орбита, за първи път описана от него, в Щатите все още се нарича орбитата на Кларк.

Пророчествата на Артър Кларк

През 1945 г. знаменитият американски фантаст Артър Кларк предсказа появата на първия спътник за връзка, а геостационарната орбита, за първи път описана от него, в Щатите все още се нарича орбитата на Кларк.

Запитан какво очаква земляните в бъдеще. Той с присъщата си ирония отговаря, че пожелава на всички да посрещнат нощта на новата 2101 г. и да проверят дали неговите прогнози са се сбъднали. А ето и част от тях.

2020 г. – Изкуственият интелект (ИИ) достига равнището на човешкото мислене. Космически сонди с ИИ на борда се изстрелват към звездите.

2021 г. – На Марс стъпват първите хора. Там ги очакват и неприятни изненади.

2023 г. – Клониране на динозаври по моделирани на компютри ДHК. “Дисни” открива във Флорида “Зоологическа градина на Третичния период”. Въпреки редицата нещастни случаи малките динозавърчета постепенно заменят домашните кучета.

2024 г. – Засечени са инфрачервени сигнали, постъпващи от галактиките на Млечния път. Очевидно те са продукт на технологично високоразвити цивилизации, но всички опити за тяхното разшифроване са безуспешни.

2026 г. – Сингапур става първата страна в света, където истината в рекламите се налага чрез принуда.

2036 г. – Китай надминава САЩ по брутен национален продукт и става най- мощната икономическа сила в света.

2040 г. – Усъвършенстван е “Универсалният репликатор”, основан на нанотехнологиите: може да бъде създаден обект с всякаква сложност при наличие на суровини и информационна матрица. Брилянти и деликатесни храни могат да бъдат създавани буквално от боклуци. В резултат на това поради тяхната непотребност изчезват промишлеността и селското стопанство, а заедно с тях и отдавнашното изобретение на човешката цивилизация – работата! Взривно се развиват изкуствата, развлеченията, образованието. Огромни територии от планетата, които вече не са необходими за производство на продоволствия, се връщат в първоначалното си състояние. Някои младежи могат да дадат воля на агресивните си инстинкти, като участват в голям лов с лъкове и стрели.

2045 г. – Напълно е усъвършенстван автономният, регенерируем и подвижен дом. Необходимият за синтезиране на храни въглерод се извлича от атмосферния въглероден двуокис.

2050 г. – Милиони хора, на които им е втръснал прекалено спокойният живот, решават в търсене на приключения да използват постиженията на криогенните технологии и да “емигрират” в бъдещето.

2051 г. – Hа Луната започва строителството на самоосигуряващи се роботизирани колонии, където възрастни хора могат да живеят по-дълго благодарение на по-слабата лунна гравитация.

2057 г. – 4 октомври – стогодишнината от първия спътник на Земята. Празникът е отбелязан не само на Земята, но и на Луната, Марс, Европа, Ганимед, Титан, а също и на орбитите на Венера, Нептун и Плутон.

2061 г. – Завръщането на Халеевата комета; първото кацане на хора върху ядрото на кометата. Сензационно откриване на латентни и активни форми на живот върху него доказва, че животът е разпространен навсякъде в космическото пространство.

2090 г. – Повсеместно се възобновява изгарянето на изкопаеми горива, за да се възстановят количествата въглероден двуокис, извлечени от атмосферата, и по този начин да се отсрочи следващият ледников период, като се стимулира глобално затопляне.

2095 г. – Развитието на истинска “космическата езда” – реактивни системи, основаващи се на отблъскване от структури на космическото време – изтласкват от употреба остарелите ракети и позволяват достигането на скорости, близки до скоростта на светлината. Първите хора стартират към близките звездни системи, където сонди-роботи са установили наличието на многообещаващи условия.

2100 г. – Започва историята …

За admin

Прочети още

Ето каква е любовницата Скорпион в леглото!

Скорпион. Жена и любовница в леглото. Дете Скорпион, как да го опознаем

Жената Скорпион: Каква любовница е в леглото? Особености на детето Скорпион. Ще разгледаме тези два …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *