Известни диаманти с трагична слава

Историята е изпълнена с редица митове и легенди за прокълнати диаманти

Дали от алчност или от суета много хора са станали жертва на прокълнати диаманти от зората на човечеството до днес.

Историята е изпълнена с редица митове и легенди за прокълнати диаманти

Историята е изпълнена с редица митове и легенди за прокълнати диаманти

Диамантът „Санси“
Уникален диамант с бледо лимонено-жълто оцветяване с големина 55.23 карата. Въпреки че точният му произход не е ясен, се смята, че има индийски произход. Този диамант придобива славата си, когато Хенри Трети решава да го носи на шапката си. Той винаги носел специална шапка, с която да крие плешивостта си и да задоволява суетата и капризите си. Диамантът бил собственост на кралското семейство в продължение на поколения, докато Хенри Четвърти не го „залага“, за да гарантира разходите си при създаването на нова армия. За съжаление диамантът не достига предназначението си, тъй като пратеникът, който го носи бива нападнат от крадци. За да го спаси, пратеникът го гълта и по-късно е изваден от корема му след аутопсия. Смята се, че след това над диамантът започва да тегне проклятие, което покосява всеки, който го е притежавал. Днес прокълнатият диамант може да се види в Лувъра в Париж.
Диамантът „Риджънт“
Диамантът „Риджънт“ се прочува, когато Наполеон решава да окичи меча си с него : зашеметяващ и огромен, диамантът е с големина 140,64 карата в размер, с много леки сини оттенъци. Смята се ,че е открит в мина в Индия и тайни е изнесен от роб, който го е скрил в рана в крака си. През 1792 година всички кралски бижута на Франция били откраднати, като сред тях бил и диамантът „Риджънт“. По-късно бил открит в таен тунел под прочутата Шан-з- Елизе и краси короните на редица владетели. От 1887 година негов дом е Лувърът, като през Втората световна война е зазидан в стените на музея, за да бъде спасен от набезите.
Диамантът „Кохинор“ (Планина от светлина)
Смята се, че „Кохинор“ е прокълнат от индуиски пророк, който предупреждава, че притежателят на диаманта ще бъде велик владетел, но ще бъде покосен от беди и нещастия и, че само жена или Бог могат да го носят, без да са застрашено от проклятието.
През 1937 година е вграден в короната на кралица Елизабет за коронацията на Джордж Шести, нейният съпруг.
168-каратовият диамант сее измами и смърт от 16 век на всеки, който дръзне да го притежава.

Известни диаманти с трагична слава
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *