Как ще живеем през 2013-а? Понеже не вярваме на приказки за светлото бъдеще, нормално е да отговорим: по-зле!

Сигурно е само едно: ще бъдем още по-бедни!

Очакват ни нови разорения, гладните ще са повече, обедняването ще обхване нови прослойки, пише pravda.bg. Ето защо това очакване е реалистично: поскъпват електричеството, горивата, храните. Доходите са замразени, следователно светлото бъдеще се отлага. В битов план усещането за качество на живота опира до това: ще ти стигнат ли парите за комунални сметки, храна и лекарства. Банални приказки, които народът се умори да предъвква. Икономистите чертаят нерадостни прогнози: уж се очаква ръст на брутния вътрешен продукт, но как ще се случи това не е ясно. Не е ясно и какъв би бил този ръст, според едни с процент, според други почти с два.

Обърканите послания и стъпки на властта не създават у народа усещане за сигурност, но той е сигурен в едно: не може цяла Европа и светът да се тресат от проблеми, а в България положението да е стабилно. Ясно е като 2 и 2, че времената, които идват, не носят радост и сигурност. И не защото сме черногледи и мрънкала. А защото тези, които ни управляват, видимо не са наясно с по-близкото и по-далечно бъдеще на държавата. Пример: договорките с големите търговски вериги за замразяване цените на основни хранителни продукти. Мярка, достойна за икономиките от планов тип! Да кажем, че тези три месеца създават илюзията за стабилност. Но всеки знае, че това е временно. И че след него следва скок на цените нагоре!

Задържането на цените, както и замазващата мярка с увеличението на пенсиите, са жалки опити на властта да залъже народа за истинската картина на живота. Чудесна ситуация да си припомним виц от презряното време на социализма:

Българският народ е натоварен във влака на историята. Вагоните се люшкат, а по прозорците висят перденца и няма как да видиш прекрасните гледки навън. Няма как да видиш, че влакът всъщност си стои на едно място и само се имитира движение. Заради перденцата: замразени цени, леко увеличени пенсии, все пак избори се задават. Пуф-паф.
Марта Савова

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: