Ясновидката Маг Джиляна, гадател

Конската опашка придава младежки вид на всяка жена
Конската опашка придава младежки вид на всяка жена

Какво се крие зад прическата тип „конска опашка”?

Физици са направили анализ на формата на „конската опашка”

Повече от 500 години учените са се вълнували от странните свойства на човешката коса. Те са станали обект на не едно и две произведения на изкуството, както и на научни изследвания.

Учени от университета в Кеймбридж са решили да се заемат сериозно с проучване на проблематиката на човешката коса. Те са анализирали структурата на човешкия косъм, количествено са изследвали къдравината му и са разработили математическа теория, която обяснява формата на прическата „конска опашка”. Те дават обяснение как се разпределят космите във вързаната с ластик коса.

Според специалистите, това ще намери практическа насоченост в редица сфери – текстилна промишленост, козметичната индустрия, дори в компютърната анимация.

За да създадат уравнението за „конската опашка”, учените са са позовали на някои фактори като здравина на косъма, ефекта на гравитацията върху косата, наличие на чупливост. Те приложили още една величина, която нарекри „Число на Рапунцел”, чрез което научните специалисти могат да предвидят, използвайки уравнение, каква ще бъде формата на конската опашка.

Физиците са категорични, че това уравнение ще им помогне да анализират различни структури, които са изработени от нишки, подредени по произволен начин, например при вълната или кожата. При компютърните специалисти това уравнение ще помогне да се анимира коса, което винаги е било проблем.

Ръководителят на проекта проф. Рейнолд Голдщайн обясни, че с това откритие ще се спомогне решаването на проблеми, които са в полезрението на учени и художници още от векове насам, от времето на Леонардо да Винчи. Самият Леонардо преди 500 години е отчел поведението на косата като странно, с качества подобни на флуиди.

Калинка Петрова

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Hobita

Няколко начина да прекарате времето си полезно и без електронни устройства

Толкова силно се сраснахме със своите електронни устройства, че забравихме какво е да живеем без …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *