Ето какви са съветите на италиански лекар диетолог за превенция на рак чрез хранене, публикувани в женско списание, достигнали до много хора

Яжте правилно за превенция на рак.

За да се предотврати рака, днес е добре известно значението на правилното хранене. Миналата 2015 г. година, Италианската асоциация за изследване на рака, беше решила да организира обичайната кампания да се говори за превенция и повишаване на осведомеността относно тази важна тема за превенция на рак чрез хранене.

Хранене за превенция на рак.

Хранене за превенция на рак.

Направената кампания във връзка с „Портокали за здраве“ – е довело до партньорство с женското списание PourFemme, което се заело да подкрепи и насърчи инициативата AIRC с прозрения, ексклузивни интервюта, атестати, вноски за лекари и специалисти по хранене за участие, рецепти, случки и истории на обикновени хора, които са имали някаква полза среща болестта рак чрез здравословно хранене.

Кампанията била обхванала 563 италиански училища в Калабрия и Сардиния и други места. Следователно как да се предпазим от рака зависи в голяма степен от това какво слагаме на масата и поддържането на здравословна диета? Д-р Анна Виларини ни дава някои ценни съвети.

Плодове и зеленчуци.

Предотвратяване на тумори с хапване на плодове и зеленчуци.

Доброто здраве, както всички знаем, започва от масата и преди всичко от консумацията на плодове и зеленчуци: Световният фонд за изследване на рака  – заедно с други организации, като Световна здравна организация изтъкват факта, че трябва да се препоръча за консумация 5 порции от тези растителни храни – съответстваща на около 600 г – в един ден.

нумерология

Картофите не са сред препоръчаните за ежедневна консумация, заради наличието на много въглехидрати в тях, което помага за напълняване. Да консумирате плодове и зеленчуци означава това да става до набавяне на нужните калории и важни витамини и минерали.

Предотвратяване на тумори с хапване на плодове и зеленчуци.

Предотвратяване на тумори с хапване на плодове и зеленчуци.

Сред зеленчуците със свойства за борба с рака се открояват броколи , зеле, карфиол и други от същата фамилия: тези зеленчуци помагат в действителност, да се премахнат от нашия организъм веществата, които имат канцерогенни или токсични действие. Също така важно е да се прави лека закуска на плодове и зеленчуци, включително и със сокове, но не тези, които намираме на пазара, тъй като са прекалено сладки и бедни на натурални плодови съставки, вместо тях прясно изстискани в дома.

Пълнозърнести храни.

Пълнозърнести храни за превенция на рак. Друга основна помощ срещу рака идва от пълнозърнестите храни, като например ечемик, лимец, ориз, просо, пшеница и други. Те са много важни, защото пазят всички полезни вещества тях за разлика от рафинираните храни. В зърното са запазени валкната, семената и ендоспермата.

Влакното помага за подхранване на чревната флора, което осигурява основни витамини и помага да се създаде защитна бариера срещу токсични и канцерогенни вещества; зародишът съдържа някои от основните витамини и минерали – като антиоксидантът витамин Е, на витамин А, калий и желязо  – докато вътрешната част на зърното помага за осигуряване на организма с енергия.

Превенция на рак чрез хранене.

Превенция на рак чрез хранене.

Тези важни хранителни вещества се губят по време на рафинирането, и от зърното се запазва скорбялата: най-калорична и причина за повишаване на теглото. Пълнозърнестите храни и бобови растения трябва да се ядат на всяко хранене, тъй като те осигуряват добра доза протеин. Също така техните влакна са защитни към рак на дебелото черво и забавят усвояването на прости захари, което е полезно срещу някои форми на рак и други хронични-дегенеративни заболявания , като сърдечносъдови, на диабет, на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Месо и мазнини.

Здравословното противораково хранене е с ниско съдържание на мазнини и месо. Сред храните, да внимаваме, обаче за месото и като цяло с мазните храни. Днес в действителност, изследванията доказват, че червеното месо и консервираните такива са особено свързани с риска от рак на червата и стомаха.

В колбасите освен това, в тях често се добавят силно канцерогенни вещества. Поради тази причина, на Световния фонд за изследването на рака се препоръчва избягването на консерви от месо и намаляването на консумацията на червено месо и за тези хора, които не искат да се откажат от него, то поне никога да не превишава 500 грама на седмица. По-правилно е да се спре месото от употреба.

Прекомерната консумация на храни с високо съдържание на мазнини – наситени, ненаситени и транс мазнини – е свързано с развитието на хронични дегенеративни заболявания – като сърдечносъдови заболявания, в допълнение към развитието на тумори, като например на гърдата и на дебелото черво.

Д-р Анна Виларини от Италия ни дава някои ценни съвети за превенция на рак чрез хранене.

Д-р Анна Виларини от Италия ни дава някои ценни съвети за превенция на рак чрез хранене.

Наситените мазнини се съдържат в животинските продукти като говеждо месо, свинско, птици, мляко, сирене, други меса без рибата и кокосово масло и палмово и други. Другите транс-мастните киселини се образуват в резултат на обработката на ненаситени растителни мазнини, както се случва в производството на маргарини.

Въпреки това сред мазнините на пазара има и такива с ненаситени мазнини, които защитават здравето и особено мононенаситените например в студено пресован зехтин и в някои сушени плодове: – ако те се консумират умерено, но всеки ден – в действителност, също са полезни за превенция от рак на гърдата, както е показано от няколко проучвания.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: