Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените

В западния Боливия, на височина от около 3900 метра, се намира древният град Тиахуанако и тайнственият Портал на Слънцето

Тиахуанако е столицата на империя, която се простира по земите на днешните латиноамерикански държави Перу и Чили, процъфтяваща от 300 до 1000 г. сл. Хр. и се смята, че е един от най-важните градове на древна Америка.   Андските легенди твърдят, че районът около езерото Титикака е люлката на първите хора на Земята. Там се намира и един мегалит наречен Портал на Слънцето.

Според митовете индианският бог Виракоча, създателят на всички неща, избра Тиахуанако за място на своето творение.

Тиахуанако е на около 240 метра над нивото на езерото Титикака, но повечето археолози се съгласяват, че някога е бил пристанище. В езерото Титикака са открити структури, които показват, че нивото на морето се е променило драстично през изминалите векове в историята.

Не е известно колко са стари тези руини. Някои изследователи предполагат, че те датират до 14 000 години пр. Хр., но това е само предположение или по-скоро преди 4500 години, ако се вземе пред вид библейското летоброене. Сред руините, които все още стоят в Тиахуанако, е и така нареченият Портал на Слънцето или порта, врата. Портата на Слънцето е с приблизително 3 метра височина и е издълбана в един каменен блок. Когато е бил преоткрит от европейските изследователи в средата на 19-и век, мегалитът е лежал хоризонтално и през него е имало голяма пукнатина. Понастоящем тя стои на същото място, където е намерена, въпреки че се смята, че това не е неговото първоначално местоположение, което остава несигурно.

Тайнственият Портал на Слънцето в древната столица Тиахуанако, Боливия.

Тайнственият Портал на Слънцето в древната столица Тиахуанако, Боливия.

Фигурите, които украсяват камъка, се смята, че имат астрономически конотации и приличат на човешки същества с крила и назъбени опашки и изглежда, че носят правоъгълни „шлемове“, въпреки че интерпретациите се различават. В центъра „Слънцето-Бог „е изваян от лъчи, които се излъчват от лицето му във всички посоки. Изглежда също така държи персонал във всяка ръка.

Формата „Слънце-Бог“ се нарича още „Плачещ Бог“, защото на лицето му са издълбани неща, подобни на сълзите.

Някои хора вярват, че тази „врата“ се използва като календар, което кара някои да я наричат „Календарната врата“. Всъщност, изглежда, тя отразява една слънчева година, но тя не може да бъде направена така, че да се впише в слънчевата година, докато я разделяме в момента. Календарът има 290 дни, разделени на дванадесет месеца от всеки 24 дни. Други радикални теории предполагат, че това е портал на друго измерение, може би в „земята на боговете“. Фантазиите се развихрят от филмовите сериали по подобни теми.

Като се има предвид, че митовете на Анди посочват Тиахуанако като място на творението, това със сигурност е важно място за посещение.

Град Тиахуанако се характеризира със своя невероятен сложен архитектурен стил, украсен с безброй релефи, които на свой ред са затънали в мистерия.

Градският комплекс е съставен от няколко важни архитектурни конструкции: стъпалата Akapana, Akapana East и Pumapunku, калите Kalasasaya, Kheri Kala, Putuni и Semi-Subterranean Temple, Puerta del Sol (Gateway of the Sun или Портал на Слънцето) и Puma Пунку, който на свой ред има безброй структури, които се противопоставят на основните археолози.

Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените.

Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените.

Както беше отбелязано в последните проучвания, тези архитектурни примери, както и портата Акапана, имат уникални детайли и демонстрират високо умение за рязане на камъни. Това разкрива знания за описателната геометрия. Редовността на елементите предполага, че те са част от система от пропорции.

Тайнственият Портал на Слънцето в Тиахуанако, Боливия, обърква учените
4.7 (93.85%) 13 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *