Подут корем: Причини и методи за справяне с проблема

Какво се прави при тежест в корема и подут корем? Причини за подуване на стомах след хранене. Храносмилателни ензими и оригване. Газове. Когато коремът е твърд.

Още в статията: ♍ Причини, вредни навици. ♍ Бързо ядене. ♍ Пушене.

подут корем болки

Подуването на корема е съпроводено с газове и болка

♍ Дъвчене на дъвка. ♍ Пиене със сламка. ♍ Газирани напитки. ♍ Недостатъчно вода за пиене. ♍ Преработени храни. ♍ Недоспиване и стрес. ♍ Заседнал живот. ♍ От алкохол. ♍ От плодове. ♍ Билки, бабини рецепти: ♍ лайка, ♍ копър, ♍ активен въглен, ♍ ябълков оцет. ♍ Хранене при подут корем. ♍ Диета за отслабване на корема. ♍ Помага ли Активия, ♍ кисело мляко? ♍ Овесени ядки. ♍ Ензими. ♍ Еспумизан. ♍ Мезим форте.

От подут корем и дискомфорт в стомашната област често се оплакват лица от всички възрастови групи.

Подуването на корема е състояние, което причинява дискомфорт и пречи на способността на човек да работи, да се забавлява и да се концентрира върху ежедневните си задължения.

Най-често подуването на корема се определя като усещане за пълнота, причинена от натрупване на газове в стомаха и червата.

Състоянието се характеризира с болка и подуване, увеличено количество на газове, често оригване и така нареченото „къркорене“ на червата.

Тези признаци могат да бъдат обичайни за Вас или да се появяват само понякога.

Причини, вредни навици

Подутият корем, придружен с газове и оригване, често е резултат от поглъщането на въздух или невъзможността храната да бъде разградена.

Бързото хранене, тютюнопушенето и газираните напитки са главните виновници за подутият корем.

Преяждането, запекът и предменструалният синдром също могат да бъдат причина да се чувствате като „балон”.

В случай, че не спортувате и прекарвате голяма част от деня пред компютъра, не търсете друга причина за подуването на корема.

На гореизброените и още много други вредни навици, които водят до болки в коремната област, подуване и газове, ще обърнем внимание в следващите редове.

Бързо ядене

Твърде бързото ядене и недостатъчното дъвчене на храната значително увеличават риска от подуване на корема след хранене.

Големите парчета храна се натрупват в стомаха и затрудняват неговата работа. Това води до по-бавно смилане на погълнатите продукти и появата на газове.

Формулата на успеха е елементарна – яжте и дъвчете храната си бавно, за да улесните работата на стомаха. Колкото повече дъвчете храната, толкова по-лесно ще бъде храносмилането.

подут корем цигари

Пушенето можа да бъде причина за подут корем

Пушене

Подуването на корема е често срещано явление сред пушачите, защото те вдишват много повече въздух, отколкото непушачите.

Така се стига до натрупването и задържането на газ в хранопровода, стомаха и дебелото черво.

Химикалите, съдържащи се в цигарите отслабват клапата, която свързва хранопровода и стомаха. Това води до наличието на киселини, излишен газ и подут корем.

Опитайте се да контролирате пристрастяването, като намалите или спрете цигарите и проблемът с подуването на корема ще остане зад гърба Ви.

Дъвчене на дъвка

подут корем дъвчене на дъвка

Дъвченето на дъвка допринася за навлизане на въздух в стомаха

Дъвченето на дъвка води до излишък на въздух преминаващ от устата към стомаха. Този въздух се заклещва в храносмилателния тракт. Така се стига до болезненото подуване на корема.

Освен това дъвченето на дъвка залъгва Вашето тяло, че стомахът Ви ще получи храна. По този начин се активира храносмилателната система и когато стомахът не получава храна се образуват киселини и натрупване на газове в корема.

Трябва да споменем и дъвките без захар, които не са толкова безвредни, колкото предполагате. Съдържащите се в тях изкуствени подсладители могат да доведат до подут корем.

Пиене със сламка

Пиенето със сламка допринася за постъпването на излишен въздух в тялото и храносмилателния тракт.

Това води до болки в стомаха, подуване и излишък на газове.

Пиенето със сламка е вреден навик, от който по-често са зависими децата. Ако Вашето дете често се оплаква от болки и подут корем, ограничете използването на този „прибор”.

Газирани напитки

Консумацията на газирани напитки изключително много вреди на вашия стомах. Въглеродният диоксид, включващ се в тях довежда до подуване на корема.

Пиенето на прекалено много газирани напитки спомага за образуване на газове и киселини.

Опитайте се да намалите броят на тези питиета или да ги замените с чай, вода с лимон или айрян.

подут корем течности

Избягвайте пиенето на вода по време на хранене

Недостатъчно вода за пиене

Приемът на малко вода е често срещан проблем при повечето хора. Вашето тяло има нужда от постоянен прием на животворната течност.

Въпреки, че организмът Ви може да обработва по няколко литра вода на ден, ако консумирате голямо количество от нея за твърде кратко време, Вие рискувате да се сдобиете с подут корем.

Това, разбира се, зависи и от поетата храна. На празен стомах една-две чаши вода няма да предизвикат очевидно подуване.

В случай, че консумирате повече от литър от прозрачната течност в съчетание с храна, бъдете сигурни, че това ще доведе до подуване на корема.

Колкото по-голям е обемът на водата и другите храни, които постъпват в стомаха Ви, толкова по-вероятно е да се „подуете”.

Запомнете, че пиенето на вода е полезно, но консумацията й не трябва да бъде на пълен стомах. Приемът на 8 чаши дневно от животворната течност е достатъчен за поддържане на организма в кондиция.

Преработени храни

За да работи правилно, тялото има потребност от определено количество натрий. Излишъкът на сол, обаче, води до редица проблеми, един от които е задържането на течности в стомаха.

Преработените храни съдържат голямо количество натрий и много малко или никакви фибри. Когато се храните с бекон, пържени картофи или така наречените „полуфабрикати”(преработени, консервирани или замразени продукти), Вие несъзнателно повишавате нивата на натрий във Вашия организъм.

В този случай изпитвате жажда и често посягате към приема на безалкохолни напитки, които от своя страна водят до подуване на корема.

подут корем стрес кортизол

Липсата на сън може да бъде причина за подуване на корема

Недоспиване и стрес

Липсата на сън може да доведе до невъзможността да се справяте с ежедневните си задължения. В такъв случай често се стига до завишаване на нивата на така наречения хормон на стреса (кортизол).

Кортизолът повишава нивата на кръвната захар, която нарушава храносмилането.

Стресът и отрицателните емоции могат да предизвикат общи храносмилателни нарушения, като подуване на корема и запек. Вие може да се справите с емоционалното си състояние чрез йога, медитация, спорт.

Заседнал живот

Липсата на физическа активност също е основателна причина за подуване на корема.

Едно от най-честите основания за подут корем е голямото количество газове в храносмилателния тракт. Заседналият начин на живот допринася за задържането на тези газове в организма.

Спортуването стимулира работата на храносмилателния тракт, което води до движение на излишните газове и лесното им освобождаване.

Стремете се към физическа активност в продължение на поне 30 минути дневно, 5 пъти седмично.

подут корем алкохол

Консумацията на бира има неблагоприятен ефект върху корема

От алкохол

Приемът на спиртни напитки често е основание за задържане на течности в организма. Токсините и зърнените съставки, които съдържат алкохолните напитки могат да предизвикат загуба на електролити в кръвта.

Пиенето на алкохол може да наруши правилното функциониране на храносмилателната система и да Ви осигури подут корем.

За да избегнете подуването на корема и другите негативни ефекти върху здравето, не трябва да консумирате повече от едно алкохолно питие дневно.

Избягвайте приема на безалкохолни и газирани напитки, когато пиете алкохол. Най-добре съчетавайте спиртните напитки с вода, защото тя намалява образуването на газове.

Пиенето на празен стомах може да доведе до образуването на газове. Избягвайте консумацията на бира, защото това е една от „най-подуващите“ напитки.

От плодове

Колкото и невероятно да звучи, консумацията на някой плодове може да доведе до подуване на корема. Тези продукти съдържат фруктоза и сорбитол, които могат да стимулират образуването на газове.

Избягвайте консумацията на ябълки, круши, череши, грозде, манго. Разбира се, че понякога може да си похапнете от тези вкусни плодове, но се старайте да дъвчете и да ядете възможно най-бавно. По този начин ще помогнете на тялото по-лесно да абсорбира захарите.

Сушените плодове (кайсии, стафиди и сини сливи) също могат да издуят корема Ви. Те са източник на захари и фибри, затова при консумацията им не забравяйте водата, която ще улесни движението им по червата и ще предотврати образуването на газове.

Билки, бабини рецепти: лайка, копър, активен въглен, ябълков оцет

подут корем билки

Чаят от лайка действа успокояващо при подуване на корема

Билките имат съществена роля в народната медицина. Някой видове растения и продукти успешно облекчават храносмилателните проблеми.

Лайката действа релаксиращо и успокояващо. Често чаят от лековитото растение се препоръчва при подут корем, особено ако проблемът се дължи на стрес.

Запарката облекчава газове в червата, диария, разстроен стомах, гадене, повръщане.

Копърът съдържа полезни вещества, които успокояват стомаха, облекчават болката и спазмите.

Растението подпомага изпускането на газове, като по този начин намалява подуването на корема.

Вие може да извлечете полза от уникалните свойства на растението като го добавяте към ястията си или приготвите запарка от копър.

Един от най-бързите методи за справяне с подутия корем е приема на активен въглен. Продуктът има свойството да предотврати газовете, като абсорбира токсините и бактериите, намиращи се в дебелото черво.

Освен това черното хапче неутрализира киселините в стомаха. Използването на активен въглен от време на време подобрява здравето на храносмилателната система.

Ябълковият оцет е изделие, което се състои от ферментирали ябълки. Приемът на тази течност регулира храносмилателния процес и облекчава болезнените газове и подуването на корема.

Ако желаете да се възползвате от невероятните му свойства, добавете една супена лъжица ябълков оцет към чаша вода и приемете напитката преди хранене.

Хранене при подут корем

Основната причина за подут корем е преяждането. Ако приемате прекалено големи порции храна, Вие рискувате да се чувствате некомфортно след това.

Постарайте се да ограничите количеството на храната, която консумирате. Избягвайте консервираните храни и така наречените „полуфабрикати”.

Диета за отслабване на корема

Ако имате желание и намерение да се сдобиете с плосък корем, е необходимо да преминете към диета.

Изхвърлете от менюто си хамбургерите, чипсовете, бекона, сосовете и пържените картофки.

Приемайте храни с високо съдържание на вода, за да предотвратите запека, който е един от главните виновници за подут корем.

Ограничете продуктите като боб, броколи, круши, череши, грозде, лук, газирани напитки.

Консумирайте храни, съдържащи фибри, които биха допринесли за по-лесното изпразване на червата. Включете в закуската си плодове като авокадо, киви, банани, ананас, папая, както и овесени ядки и кисело мляко.

И не забравяйте основното правило: Никога не смесвайте плодовете с друга храна! Приемайте тези продукти самостоятелно, поне половин-един час преди хранене.

Помага ли Активия, кисело мляко?

Редовната консумация на „йогурт“ стимулира храносмилането. Продуктът съдържа пробиотични бактерии, които помагат на стомаха да обработи храната и предотвратяват подуването на корема.

Активия е една от най-известните марки кисели млека на пазара, която има за цел успешното преодоляване на този проблем.

Вие няма да сгрешите, обаче, ако предпочетете кисело мляко от която и да е друга марка. Най-добре заложете на продукт със съдържание на малък процент мазнини. Ако изпитвате потребност от малко сладост, добавете мед.

Избягвайте киселите млека, които имат добавени плодове и изкуствени оцветители.

подут корем фибри

Овесените ядки допринасят за нормалната работа на стомашно-чревната система

Овесени ядки

Големият брой фибри, съдържащи се в овесените ядки, помагат запекът да бъде избегнат и предотвратяват подуването на корема.

В случай, че не консумирате много фибри, увеличавайте приема на овесени ядки постепенно. Не започвайте с голяма порция от полезната храна, защото приема на много фибри наведнъж може да предизвика болки в стомаха, газове и подут корем.

Овесът съдържа глутен, затова не се препоръчва за лица, имащи алергия към зърнените култури.

Ензими

Храносмилателните ензими са протеини, които помагат за усвояването на хранителните вещества от организма, пречистването на кръвта и премахването на газовете и подутия корем.

Ако имате дефицит на тези вещества, Ви съветваме да опитате хранителните добавки, които се предлагат на пазара.

Преди приемът им задължително се консултирайте с компетентно лице.

Подут корем лекарства

Еспумизан помага при подут корем

Еспумизан

Еспумизан е лекарство, което улеснява освобождаването на газове. Медикаментът се препоръчва при подут корем и усещане за тежест в стомашната област.

Еспумизан може да бъде закупен от всяка аптека, като при това Вие не се нуждаете от рецепта.

Може да приемате полезните таблетки при поглъщане на въздух, подуване на корема, наличие на газове, чувство на тежест в стомаха и червата.

Еспумизан допринася за изпускането на газове по нормален начин и не нарушава киселинността на стомаха.

Продуктът може да се взема от деца и възрастни, като това трябва да се случва по време на хранене.

Мезим форте

Мезим форте е медикамент с наличие на ензими в себе си. Медикаментът се използва за улесняване на храносмилателните процеси.

Както вече споменахме, ензимите улесняват храносмилането. Именно тези ценни вещества се съдържат в продукта мезим форте.

Преди да пристъпите към лечение с него, поискайте мнението на специалист.

Ако страдате от подут корем, потърсете причината в някой от гореизброените вредни навици.

Опитайте се да намалите тютюнопушенето, дъвченето на дъвка, приема на газирани напитки и да увеличите физическата активност.

Лайката, копърът, активният въглен и ябълковият оцет са добра алтернатива за премахването на неприятния и болезнен подут корем.

Спортувайте, хранете се здравословно и помнете, че Вие имате отговорност към себе си и Вашето здраве!

Подут корем: Причини и методи за справяне с проблема
3.7 (73.13%) 32 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Подут корем: Причини и методи за справяне с проблема

  1. Много изчерпателна, яка и добре написана статия за подут корем, нещо което рядко може да се прочете в наши и чужди сайтове. Благодаря Ви!

  2. Много полезна статия. Браво на този който я е написал.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *