Подземен град открит в Кападокия

Подземен град в Кападокия ще се окаже най-голямата археологическа находка за 2014г

Подземен град с огромни размери е локализиран под крепостта Невшехир. Археологическата находка се намира под крепостта, както и около нея. Учените тържествуват заради откритието си. Още през 2013 г са забелязани галериите на града под земята.

Подземен град с огромни размери е локализиран под крепостта Невшехир

Подземен град с огромни размери е локализиран под крепостта Невшехир

Самата местност Кападокия е уникална. Там може да се запознаете с различни културно-исторически обекти, които са дело на човека, провокиран от инстинкта за самосъхранение, в съчетание с природни чудеса.

Една от най-разпространените туристически атракции е разходката с балон. От високо туристите могат да се насладят на множество религиозни храмове, антични жилища и уникални скални образования.

Най-известния град в местността Кападокия е град Невшехир. За него се знае, че е бил населяван още през неолита, а най-интересната му забележителност е византийската крепост издигаща се над града. През времето на Османската империя крепостта е превърната в петоъгълна крепост с 4 кули, 2 входа и назъбена крепостна стена. Под самата крепост се издига Оловната джамия от VIII в. на Ибрахим паша.

Там, където е открит подземния град по план е трябвало да се строят нови сгради. След уникалната археологическа находка дейността е прекратена и терена е обявен за защитен археологически обект.

Множество тунели са открити в най-големия подземен град

Множество тунели са открити в най-големия подземен град

Огромният подземен град е строен преди 5000 години. В галериите му са открити лабиринти, тунели и тайни религиозни храмове. Помещенията, в които хората са се криели от опасности и завоевания са оборудвани с неща от първа необходимост, като са открити въздухопроводи и водни канали. Намерени са много артефакти, сред които и съдове за направа на вино.

Археолозите смятат, че това е най-големия подземен град в света открит до сега. Кметът на Невшехир поясни, че в сравнение с досега откритите други подземни градове в околностите на Невшехир, този е наистина огромен и смайва с размерите си. Според оценката на геофизици площта на новооткрития подземен град може да достигне до 4,5 млн. кв. м.

Подземен град открит в Кападокия
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *