Плутон , който до скоро  бе смятан за планета джудже може да се окаже реабилитиран

Сондата „Нови хоризонти“ приближи Плутон и предаде първите сигнали на Земята. Тава съобщиха учените от НАСА , които получиха първите сигнали в 3.54 часа тази нощ от космическата станция. Космическият кораб и неговите системи функционират нормално и е в готовност да предаде получената до сега информация.

Сондата „Нови хоризонти“ приближи Плутон

Сондата „Нови хоризонти“ приближи Плутон и предаде първите сигнали

Във вторник на 14 юли сондата  „Нови хоризонти“ в 14.49 часа българско време премина на около 12500 км от Плутон, като продължи да навлиза в неговата система. През изминалите 13 часа са проведени повече от 150 измервания и от днес започва предаването на информация на Земята.

„Нови хоризонти“ стартира на 19 януари 2006 от Кейп Канаверъл и й бяха необходими десетина години за да се сближи с Плутон.

Съветникът на президента на САЩ Джон Холдрън по науки и технологии и ръководителят на НАСА – Чарлз Болдън провъзгласиха Америка за лидер в Космоса.

Сондата „Нови хоризонти“ засне семейството на Плутон

Сондата „Нови хоризонти“ засне семейството на Плутон

Очакванията на учените са сондата да даде изчерпателна информация за релефа, геологията и химичния състав на атмосферата на Плутон. Очаква се „Нови хоризонти“ да даде отговор на въпроса има ли океани от вода под ледовете на повърхността на планетата.

нумерология

Междупланетната станция е с размери, колкото роял, но е снабдена изключително мощни камери и апаратура.

„Нови хоризонти“ трябва да даде отговор на въпроса има ли океани от вода под ледовете на повърхността на Плутон

„Нови хоризонти“ трябва да даде отговор на въпроса има ли океани от вода под ледовете на повърхността на Плутон

Средствата, които са изразходени за осъществяването на мисията „Нови хоризонти“са повече от 600 милиона долара. Старта на сондата през 2006 година е осъществен посредством ракетата носител Atlas V. Една година по-късно „Нови хоризонти“ преминава покрай Юпитер на 2,3 милиона километра и предава изключително ценна информация за Юпитер и неговите спътници.

В следващите години сондата преминава на „спящ режим“, като продължава пътешествието си и икономисва ресурси. През 2015 година апарата е събуден и активиран за срещата си с Плутон. Точно тогава започва и основната задача на космическия апарат за изследването на Плутон и неговата система.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: