Петър Дънов, Учителят учи последователите си, че йога системата е предназначена за други начин на мислене, които са различни от християнството

Създателят на Бялото братство Петър Дънов предупреждава, че тялото на европейските народи не е създадено за йога. Той съветва своите ученици да избягват древноиндийската йога система, защото тя противоречи на религията, която се изповядва по нашите земи.

Учителят Петър Дънов изнася своите беседи

Учителят Петър Дънов изнася своите беседи

Преди стотина години Учителят предупреждава, че йогийските упражнения носят риск за здравето на европейците, в това число и на българите.

Индусите имат специални дихателни упражнения, които са неприложими за европейските народи, защото ще се сблъскат с определени противоречия.

Индусите имат специални дихателни упражнения, които са неприложими за европейските народи, защото ще се сблъскат с определени противоречия.

В началото на 20-те години йога системата става популярна сред множество българи, които се запознават с някои източни религии и започват да изпълняват йога техники.

нумерология

Още тогава някои се обръщат към Петър Дънов и го питат за неговото мнение за системата на йога и дихателните упражнения.

Учителят отговаря, че индусите имат специални дихателни упражнения, които са неприложими за европейските народи, защото ще се сблъскат с определени противоречия.

Тези йога практики са създадени през древността и са предназначени за друго възприемане на света, което твърде съществено се различава от християнската религия. Докато учението на Христос проповядва любов , взаимопомощ и прошка, то йогата учи на самовглъбение и изолиране от външния свят.

Като отговор на древноиндийските практики, Петър Дънов създава системата от упражнения – паневритмия. Тази система е в унисон с учението на Христос за нравствените ценности на християните.

Повечето от последователите на Дънов се вслушали в съветите на Учителя, а тези които продължили да практикуват йога системата в последствие се сдобили с някакъв психологичен или физиологичен проблем. Петър Дънов ги сгълчал да се вслушат в думите му, защото тялото им не е пригодено за йога. Учителят ги упрекнал, че се вслушват в нещо казано преди хиляди години, а не помнят неговите съвети преди дни.

Създателят на Бялото братство не е бил против физическите натоварвания на тялото, като залага на съвсем друг вид физически упражнения.

Упражненията, които Петър Дънов създава са съобразени с физическото тяло на българите и били разделени на упражнения за физическо укрепване, упражнения за духовно израстване и упражнения за развитие на мисълта и волята.

През време на своите беседи Учителят винаги показвал по едно упражнение , което съответствало на темата, която развивал, но и съобразено с периода на развитие, в което се намира човечеството.

 

 

 

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: