За числото 13. За петък. И за петък, 13-и

1. СТРАХЪТ ПРЕД ЧИСЛОТО „13“ – ТОВА Е БОЛЕСТ

Преди всичко трябва да знаете, че страхът от числото „13“ се смята за болест. Тя се нарича „Трискайдекафобия“. Според анкетите, всеки четвърти европеец се страхува от това число. Специалистите са уверени: работата не е в числото, а в самите хора, които се самонастройват на безпокойство.

Страхът пред съчетанието на петък и 13-о число крие корените си в древността. Според поверията в такива дни на шабаш долитали по 12 вещици, а като 13 на веселието се появявал самият Сатана. Някои тълкуватели на библейските текстове са уверени, че именно в такъв ден Ева и Адам са откъснали забранения плод. И в самия “черен” петък Каин е убил своя брат Авел. Заради тези “събития“, свързани с „дяволската дузина“ (числото 13) трискайдекафобията е разпространена само в страните с християнска култура.

Терминът „фобия“ идва от Фобос – богът на страха в гръцката митология, незаконороденият син на богинята на красотата Афродита и нелюбимият нито на хората, нито на боговете, войнствен Арес; в него са се съединили безумието на любовта и безумието на войната. За фобиите се говори когато човек се окаже във властта на “бога на страха“, тоест страхът гуи управлява, а не те него.

Освен това в картите Таро числото 13 символически обозначава „Смъртта“, затова негативното мнение за „13“ е проникнало в западната астрология (във Ведическата астрология няма нищо подобно), в гаданието и прочие „народни“ магии.

2. ЧИСЛОТО „13“ И НУМЕРОЛОГИЯТА

Съвременната западна нумерология (да оставим настрани въпросът за нейната научност и действенност) отдава предпочитание на опростения числов код, основан на теориите на Питагор, древногръцкият математик и мистик, който той е разработил около 550 г. преди нашата ера.

Питагор съкратил всички числа до цифрите от 1 до 9 включително, тъй като те се явявали изходни числа, от които могат да бъдат получени всички остнали (именно именни тази система е приела и съвременната нумерология).

За да се съкратят големите числа в елементарни цифри, събират се цифрите, от които е съставено числото и ако се получи 10 или повече, и тези цифри се събират. Този процес продължава докато не се получи елементарно число от 1 до 9. Например, да вземем числото 125. Разделяме го така: 1+2+5=8. По този начин, цифрата „8“ ще представлява символът на числото 125.

Сумата 13 ще бъде съкратена до 4 (1+3), както и 31 (3+1). Нито едно от тези числа няма да има друго „вибриращо“ значение, освен това, което е представено с окончателното число 4.

Затова според западната нумерология числото „13“ по нищо не се отличава от числото „4“ или „31“ или „22“…

Всъщност, в западната нумерология „4“ означава устойчивост и здравина. Неговата надеждност е представена с квадрат – 4-те страни на космоса, 4-те времена на годината и 4-те елемент „огън“, „земя“, „въздух“ и „вода“.

Затова, отново, от гледната точка на западната нумерология няма нищо негативно в числото „13“ (Ведическата нумерология има съвсем друг подход).

3. ЗАЩО ДАТАТА 13-И Е ИМЕННО 13-И?

Защото така казал папа Григорий. : -) Именно християните са измислили действащата сега календарна система и я въвели през 1582 г. при папа римски Григорий XIII. Действащият календар, наричащ се „григориански календар“, изобщо не отразява природните цикли и е измислица на човешкия ум.

Така, например, началото на новата календарна година, за което е прието да се счита 1 януари, не отразява никакви изменения в природата, то е измислено само условно и няма никакви логични обяснения (т. е. „взет е от тавана“). Нещо повече, моментът на началото на новата година се случва 24 пъти – във всеки часови пояс. А ако за начало на новата година беше прието новолунието, то новата година щеше да настъпва едновременно за цялата Земя.

Така че, доколкото 1 януари е условна дата (по същия начин можем да смятаме за начало на годината 2 февруари или всеки друг ден), то да се смята, че конкретният ден 13-и е нещо особено, е малко странно. Нещо повече, това се потвърждава и от други календари – ведическият (индийският), юдейският (еврейският), мюсюлманският, китайският, персийският, лунният, юлианският – за тях днес изобщо не е 13-и!

4. ПЕТЪКЪТ КАТО ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА

На всеки ден от седмицата съответства планета:

Неделя = Сурйа [Слънце]

Понеделник = Чандра [Луна]

Вторник = Мангала [Марс]

Сряда = Буддха [Меркурий]

Четвъртък = Гуру [Юпитер]

Петък = Шукра [Венера]

Събота = Шани [Сатурн].

Ведическата астрология го потвърждава.

На много езици това се проследява доста добре. Например, в Индия петък се нарича ‘Шукравар’ – „денят на Шукра (Венера)“, четвъртък се нарича ‘Гурувар’ – „денят на Гуру (Юпитер)“. В английският език неделята е Sunday = Sun + day, тоест денят на Слънцето, събота е Saturday = Saturn + day, тоест денят на Сатурн, понеделник е Monday = Moon + day, тоест денят на Луната.

Тъй като на всеки ден от седмицата съответства една от седемте планети, то всички дни от седмицата носят качествата на тези планети. Следователно, във всеки ден от седмицата трябва да се прави това, което се съотнася към качествата на неговата планета.

Например качествата на Луната са емоции, чувства, ум, мислене, възприемчивост, помощ, отдаване. Затова в понеделник трябва да се купуват нови вещи (особено дрехи, украшения), да се вземат решения на ниво чувства, да се търси одобрение у жените, да се вършат дела, свързани с чувствата, промените, водата, млякото и т. н.

Петъкът е денят на Венера. Хубаво или лошо е това? Това е благоприятно за всичко, което съответства на Венера и неблагоприятно за всичко, което не съответства на Венера. : -) Качествата на Венера са красота, хармония, разкош, комфорт, желания, удоволствия.

Затова в петък трябва да се купуват украшения, дрехи, цветя и всякакви красиви вещи, да се встъпва в брак, да се ухажва противоположния пол, да се ходи на гости, да се приемат гости, да се получават удоволствия, да се готвят и ядат сладки неща, да се отделя внимание на материалният аспект на живота, ден за занимания с козметика, украшения и т. н. , да се правят купони, да се веселите

Такива са качествата на Венера и не случайно в нейна чест е наречена една група болести. : -) Очевидно е, че в петък не трябва да си правите завещанието : -) да тъгувате, да се уединявате или да се занимавате със самоанализ.

Трябва да се отбележи, че цикълът на седемте дни на седмицата не се е прекратявал за цялата история на човечеството, докато календарите са се сменяли нееднократно…

5. НАСЛЕДСТВО НА ХРИСТИЯНСТВОТО

Страхът от „дяволската дузина“ (Трискайдекафобия) у нас е следствие от покръстването. След това историческо събитие исконните традиции и културата на нашите предци- живот в съгласие с природата, родовите отношения, древните светилища, ведическите книги, народните медицина и творчество и т. н. – постепенно били загубени. И в замяна ние сме получили въвеждане на нова чужда религия и образование от църковната организация, а “ дяволската дузина “ е само едно от последствията.

Трискайдекафобията се е появила в страните с християнска култура поради това, че тълкувателите на Библията са уверени, че на 13-о число Адам и Ева са откъснали забранения плод, че точно тогава Каин е убил Авел, че на тринайсти се събират на шабаш 12 вещици, към които се присъединява 13-ият- Сатаната. А от седемте дни на седмицата християните са избрали петък защото тогава Христос е бил разпнат на кръста и на петък се приписва християнската дата „Страстният Петък“.

6. СИЛАТА НА НАВИКА

От гледна точка компютърна вирусна заплаха „черният петък“ се мята за най-опасният ден. И не защото този ден се отличава с нещо от другите, а защото, в “зарята” на компютърната ера писачите на компютърни вируси имали необяснима слабост към този ден. Те са поставяли тази дата за начало на сработване на вредоносните действия на програмите си. Именно затова някои ползватели предпочитали въобще да не включват компютъра си в петък, 13-и.

7. ПСИХОЛОГИЯ

В средствата за масова информация и интернет попадат такива забележки: „СОФИЯ НЕ ОБИЧА ЧИСЛОТО 13. Или: „Не случайно казват, че 13 –и е нещастливо число и и хорската мълва му приписва много вредни свойства… “ По всички телевизии вървят репортажи за пожари, катастрофи и прочие и всичко се приписва (а и записва в паметта) на числото 13-и, петък. Няколко абзаца и ето ви предпоставка за трискайдекафобията.

Такава е психологията на човека – неговата памет и способност да възприема са избирателни и той не запомня всичко, което вижда или чува. На същият принцип вие “изведнъж” забелязвате, че когато и да погледнете часовника, там има „магическа комбинация“ от цифри: 08:08 или 12:21 или 15:15 или 23:32… : -) Просто вие (вашата памет) ще запомните такова време на часовника, като 08:08 или 12: 21, но няма да обърнете внимание на 12:53…

За числото 13. За петък. И за петък, 13-и
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *