Чудото на Петровден и Св. първовърховни апостоли Петър и Павел

Честит Имен Ден на всички именници! Бъдете здрави, усмихнати и щастливи!

Днес повод да почерпят имат Петър (от гр. камък, скала), Петрана, Петранка, Павел, Павлина, Павлин, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол, Камен, Кремена.

Св.св. Петър и Павел покровители на всички именници

Св.св. Петър и Павел покровители на всички именници

На Петровден ден православната църква чества паметта на Христовите апостоли – Петър и Павел. Те са били най-ревностните разпространители на християнството, след като Светия Дух ги осенява и те започват да говорят много езици. За тях двамата можем спокойно да кажем, че издигат в култ Божието слово.

И двамата апостоли Петър и Павел са изтърпели безброй обиди, унижения, гонения и много страдания в името на Господа Иисус Христос.

Заради техния духовен подвиг, Св. Петър и Св. Павел са наречени първовърховни апостоли.

Св. Петър бил беден рибар, който се родил и живял на брега на Генисаретското езеро, в гр. Витсаида. Той е първият избран от младия Иисус Христос за негов ученик.

Св. Павел е роден в гр. Тарс, обл. Киликия. Преди да срещне Иисус Христос, той изповядвал юдейската религия и участвал в преследване на християните. Когато пътувал към Дамаск, Св. Павел ослепял, след като получил видение на самия Господ.

Добри хора го връщат обратно в града, от който тръгнал. И там се случило чудо – на третия ден зрението му се върнало. И така от върл противник на християните, Св. Павел станал един от най-ревностните последователи на Господа Иисус Христос.

Св. Петър се отрича цели три пъти от Иисус Христос , когато той е заловен и подложен на зверски мъчения. Въпреки предателството, за което самият Иисус беше предрекъл, той прояви огромна милост към Св. Петър.

Св. Павел написал 14 послания, които се стават особено важни за вярващите християни. Двамата Св. апостоли полагат огромни усилия Божието Слово да достигне да повече хора и заради него намират своята гибел.

През 67 г. Св. Петър и Св. Павел са жестоко убити – разпнати на кръст като самия Иисус Христос от император Нерон в Рим, заради християнското учение.

Според народните традиции на Петровден се коли пиле, наречено петровско в чест на двамата светци. По Петровден зреят първите ябълки, които наричат петровки. Жените в миналото носели ябълки петровки и питка в храма да бъдат осветени. После раздавали за здраве.

В домовете с именници посрещали гости. Петровите пости свършват на Петровден. Освен с готвено пиле, домакините гощавали своите гости със сушени наденици от коледното прасе, с прясна сланина, вино, ракия.

Според народните вярвания Св. Петър държи ключовете за рая и за райските порти. Той посреща душите на починалите пред райските порти, претегля греховете и добрите дела, и решава дали душата е достойна да влезе в рая и във вечното блаженство или ще я изпрати в ада при вечните мъки.

Българският народ много почита двамата светци, но като че Св. Петър повече. Голяма част от мъжете носят името Петър, а в последните години и различните производни от него. С имената на Св.св. Петър и Павел са наречени много храмове и манастири.

Чудото на Петровден и Св. първовърховни апостоли Петър и Павел
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *