Писането в Перу е било създадено преди 4500 г.

Археолозите твърдят, че писането в Перу е създадена още от дълбока древност, според новите им изследвания

Археолозите твърдят, че има все повече доказателства, че писането е съществувал преди около 5000 години в древен Перу и че обществата, които са живеели в тази част на света вече са започнали да разработват начин за комуникация чрез писмени знаци, точно както се случи с древните шумери и египтяни също преди пет хилядолетия.

Първите признаци на писмен език са разположени в едно място, наречено Чекта (Checta), открита през 1925 г. от монсиньор Педро Вилар Кордова. Археологическият обект се намира в долината на река Шийон, в района на Санта Роса де Quives, в провинция Санта. Намира на три часа път от Лима.

Археолозите твърдят, че писането е било създадено в Перу преди 4500 години – находка на петроглифи

Археолозите твърдят, че писането е било създадено в Перу преди 4500 години – находка на петроглифи

На десния бряг на рекичката Alcaparrosa са открити най-малко 500 quilcas или петроглифи от археолозите. При последните проучвания изследователите са открили, че графиката на скалите съответстват на четири различни културни периоди и много от въпросните са били повдигнати в археологическата общност.

Археологът Гори Туми Ечевариа, председател на Асоциацията на перуанския Rupestrian Art (APAR) е изследовател на местността от 2009 г., за да докаже, че данните, отразени в Checta имат скрити съобщения, които се очаква да се дешифрират. Ечевариа твърди, че най-важното изследване се прави като се дефинира времето и последователността на обекта. В крайна сметка се разбира, че той има 4 фази. Първата фаза, съответства на времето от 2500-2000 г. пр. Хр. и се състои в извършване на малки дупки в скалите. Втората фаза, която варира от 2200-1000 г. пр. Хр. е с абстрактно-геометрични форми като кръгове, кръгчета с точки, кръстове, спирали, прави и криволичещи линии и т.н., считани за писане. Третата фаза (1200-600 г. пр. Хр.) се състои от полу-естествени причини, докато фаза четири (800-200 г. пр. Хр.), представлява amarus – змии.

С тази стъпка, Туми Ечевариа успя да индивидуализира всеки мотив на втората фаза и да види дали има модел в други скали. След анализа на петроглифите, той е бил убеден, че прекъснатите кръгове, линии и вълнообразни линии, спирали и други символи са били повторни явления.

Според хипотезата на археолога Гори Туми, тази система на писане би имала връзка с древните традиции в Амазония. Ключът за разчитане на тези кодове е в древните познания на амазонските народи, тъй като има свидетелства за общностите, като например Янешас (Yaneshas),  които твърдят, че са правили поклоннически пътувания до Сентрал Коуст.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Писането в Перу е било създадено преди 4500 г.
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *