Оригинално издание на "Календар вечний"
Оригинално издание на "Календар вечний"

Чудо! Пенчо Радов от Карлово опровергава календара на маите

Пенчо Радов е възрожденец от Карлово, който бил книжар. По време на турското робство пътувал и разнасял книги в различни части на страната

Оригинално издание на "Календар вечний"

Неговата подвижна книжарница била дисагите върху гърба на коня. А в тях книги всякакви – жития на светии, молитвеници, песнопойки, народни приказки, басни.

Сред тях, обаче, се намира и книжката на Юрий Венелин “Критически издиряния за историята българска”. Написаното от големия почитател на България и личен приятел на Васил Априлов, Юрий Венелин, е преведено от Ботьо Петков (бащата на Христо Ботев). А книжлето е издадено от самия Пенчо Радов.

Пътищата отвеждат карловеца чак до Атон. Там, на Света гора, в манастирите той попада в библиотеки, пълни с безценни книги. Ръкописи на древни езици – древноримски, старогръцки, старобългарски, дори египетски папируси и свитъци от Индия. Липсват единствено четива на маите, защото те били изсичани на камъни.

Пенчо Радов започва да проучва различните трудове на велики западноевропейски умове. Коперник, Галилео Галилей и Тихо Брахе му поднасят ново, непознато до тогава знание. Древните умове като Аристотел, Питагор и Демокрит го карат да се чуди каква наука е открита в дълбоката древност. Но наред с тях пред погледа на нашия жаден за знания възрожденец изниква самият Мишел дьо Нострадамус.

След като изчита всичките тези трудове, Пенчо Радов се научава да разчита звездните карти и да предсказва бъдещето по звездите.

Четири години той работи усърдно, прави сложни изчисления, описва ги и така оформя “Календар вечний”. Взема ръкописа в ръце и се отправя за Цариград, където отпечатва своето творение и го поднася на читателите. Разграбват я като топъл хляб. В продължение на две десетилетия е издавана шест пъти. Това е огромен успех! Но нейни копия стават известни Киев, Белград и Букурещ.

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

кирилица кирил и методий глаголица латиница истината

Тайните на нашата кирилица. Кирил ли я е създал? Само факти!

Версиите за произхода на нашата кирилица. От гръцката азбука ли я взима Климент Охридски? Какво …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *