Iehova

Секти заливат България, използвайки методите на специалните служби!

Адепти на деструктивни секти от рода на сахаджа йога се възползват в България заради  глобализацията, която засили изолацията и превърна милиони хора от цял свят в аутсайдери

Много от тях логично намериха спасение в новите религиозни движения и култове. Давайки отговори на фундаментални въпроси за смисъла на живота и смъртта и за мястото на човек във всемира, сектите печелят милиони последователи, а водачите им станаха милионери. Има ли бум на тези религиозни култове и защо все повече млади хора стават тяхна жертва? Какви са съвременните методи на вербовка и защо гражданите се страхуват да подават сигнали към институциите? Това попитахме д-р Милка Баръмова, която е експерт в Центъра за проучване на нови религиозни движения.

– Г-жо Баръмова, какво представляват новите религиозни движения и колко са те у нас?

– Ние проучваме новите феномени и недотам познати култове, които често използват методи за манипулация и контрол на съзнанието на личността. Има различни критерии, по които един култ може да бъде определян като деструктивен. Колко от тях действат като обществени организации е трудно да се каже. Много нови религиозни движения предпочитат да се регистрират като фондации с благотворителна, образователна, здравна и друга цел, за да избягат от проверката на тяхната религиозна платформа. Затова е трудно да бъде направена реална статистика.

– Може ли да се говори за бум на тези нови религиозни движения у нас?

Исус и Кришна

– Динамичното им развитие и привнасянето на различни култове отвън започна от началото на демокрацията. Но в последно време нещата наистина са крайно обезпокоителни. Ако човек си направи труда да пообико-ли софийските улици, може да види голям брой плакати с призиви за посещение на прояви, организирани от различни нови религиозни движения.

Значителна активност отбелязват псевдоиндуистките движения, еклектичните – обикновено Нюейдж-ориентираните, както и тези с окултна насоченост. Това е средата, която е станала обичайна за нас. През последните години се наблюдава “бум” на нови религиозни движения, различни от тази през 90-те години на миналия век.

Докато в началото на демокрацията навлязоха движения като мормоните, Муун, Свидетелите на Йехова, Семейството, Сахаджа Йога, Кришна съзнание и др., то днес в страната ни проповядват повече Нюейдж-движения, и такива от псевдоиндуистки и новоезически тип. Също така тревожна е активността и на нетрадиционните практики, свързани с физическото и духовното здраве.
Завръщане към природата

– Какви са основните характеристики на въпросното Нюейдж-движение, което споменахте?

Нюейдж-движение

– Това движение има осезателно присъствие в България. Представлява еклектична система от вярвания и практики и съдържа елементи както от източните религии, така и от християнството, от суфизма и от новоезичеството. Тук важен е самият човек и неговото личностно развитие, а не Бог.

Пропагандира се завръщане към природата и начин на живот в хармония с природата, в хармония със Земята-майка (Гея), която за тях е живо, дишащо същество. Нюейдж-движението говори и подкрепя идеята за идването на една нова ера – ерата на Водолея. Особено силно са застъпени холистичните идеи и доктрината за прераждането. Застъпва се и идеята за космическия Христос, който няма нищо общо с личността на Иисус Христос в християнството.

– Към какви хора са насочени тези движения?

– Основно към млади, обезпечени и добре образовани хора, които обаче изживяват кризисен период в – личните си взаимоотношения. Освен това се домогват към личности на средна възраст с лабилна психика и податливи на психологическо влияние, което в случая се упражнява от ръководителя на движението. Инструкциите на този последния, които те сляпо следват, ги освобождават от съзнателни и отговорни действия.

– Защо младите хора са податливи – нали четат в интернет, образоват се непрекъснато…?

– В постмодерния свят огромното количество информация, която може да получиш от различни източници, не те прави по-защитен и по-свободен. Много често това обърква още повече младите хора. Тук е важен и въпросът на ценностна ориентация, заложена още в семейството и в обществото.

Ако липсват базисни ценности, които да формират дадена личност, естествено този вакуум може да се запълни с различни псевдорелигиозни идеи, които правят човека безкритичен и насочен към сляпо следване на авторитет, чиито качества често са плод просто на добре планиран пиар.
Всички средства са позволени

– Какви са методите на вербовка най-често?

– Изключително находчиви са. Всички средства са позволени – такава за съжаление е философията и нагласата на много нови религиозни движения от деструктивен тип. Личи, че се проучват и прилагат методи на психологическо въздействие върху потенциалните адепти. Борави се с полуистини, дори с явни лъжи. Училището за бъдещи родители е един от начините за вербуване.

Отдавна изследователите са идентифицирали метода “бомбардиране с любов”, особено при хора със сериозни проблеми в личен план. Тази лавина от внимание и загриженост, която се изсипва върху жертвата, почти винаги води до запленяването й и оплитането й в мрежите на организацията. Крайната цел е да направят адептите напълно зависими от лидера /гуруто/ на движението и да ги изолират от естествената им социална среда.

Затова в различни изследвания за дейността на култовете се появи и понятие за сектантска /култова/ зависимост. Колкото и да се говори, че българинът има като народопсихологична черта недоверието, все пак немалкият брой на жертвите на деструктивни култове свидетелства, че никой не е застрахован срещу една псевдорелигиозна индустрия.

– Вярно ли е, че ползват разработени от военните и от шпионски лаборатории методи за психонатиск, за да печелят членове?

Сектата на Муун

– Тези движения и култовете са изключително отворени към всички достижения в съвременната психология на личността, в технологиите на маркетинга, рекламата и пиара. Има данни и факти, които говорят, че определени религиозни движения са използвали и различни методики на специалните служби. Хипнотичните практики също не са рядкост.

В приложната психология например съществува едно направление, т. нар. невролингвистично програмиране, свързано с управлението на поведението на човека при особено построяване на гласа или музиката.

Това до известна степен е разновидност на хипнозата, позволяваща съвсем неусетно да предизвика изменения в съзнанието на човека, да го доведе до транс, в който личността може да бъде напълно подчиняема. Тотално подчинение на волята

– Когато попадне в една секта, какво най-често му се втълпява на човек и какво се цели с това?

– Основното, на което залагат повечето нови религиозни движения, е да затвърдят чувството на “богоизбраност” на своите адепти. На всички се внушава, че имат особена мисия в обществото, а често и в “отвъдните” пространства.

Много често се правят различни инициации, дават се нови имена на посветените и дори се говори за смирение, послушание. Най-често това касае тоталното подчинение на волята на лидера и порядките в култа, но това е само маска, зад която се крие често безмерно тщеславие.

– Защо външно сектите винаги са чисти и приветливи, а отвътре таят агресия, амбиция и злост?

Сахаджа Йога

– Това е свързано с корпоративните интереси на новите религиозни движения, защото те наистина често са добре организирани и финансирани корпорации, нужни са нови адепти, които да “захранват” постоянно нечии банкови сметки. И често впоследствие методите загрубяват…

– Как се влиза и съответно излиза от сектата?

-Това е поетапен процес. Има две понятия: “привличане” и “въвличане” в култа. Привличането може да стане със съвсем безобидна акция – беседа, лекция и т. н. В етапа на въвличането постепенно пред завербувания започват да се откриватразлични аспекти от доктрината. Но винаги поетапно, никога наведнъж! Налагат му се поведенчески стереотипи, прилагат се методи за въздействие и контрол на психиката му.

“Излизането” от култа е изключително сложен процес. В световната практика съществуват експерти, занимаващи се с така нареченото “депрограмиране” на личности, членували в нови религиозни движения. У нас такъв род специалисти почти не се срещат. Професионалната работа по “извеждането” от култа е изключително необходима, но за съжаление популярността на този тип дейност в България е нулева. Крайно нужна е и превенцията, особено на младите хора. Окончателното преборва-не с тези религиозни движения е утопия.

– Самите родители на деца, попаднали в секта, страхуват ли се да подават сигнали до институциите?

– Категорично да. Ако подават сигнали, те са главно анонимни или са подадени зад скрита самоличност. Не бива да се подценява и фактът, че както в началото на 90-те години на миналия век, така и днес новите религиозни движения имат свои лобита на високо равнище в някои от държавните институции в България. На това именно до голяма степен се дължи и техният “бум” в България след 1989 г. и днес.

За Боян Петракиев

Казвам се Боян Петракиев. Завършил съм „Българска филология” и „Журналистика”. Част от екипа на Марс Медия съм от 2009 г., като основно работата ми може да видите в сайтовете Chudesa.net, Razkritia.com, Zasada.bg, Lechitel.net, Mamita-bg.com, Zdrave.ws, Figurata.com.

Прочети още

лечение с минерали и кристали литотерапия красимир куртев алеф

Лечението с минерали и кристали се завръща

Интервю с Красимир Куртев-Алеф, международен експерт в работата с минерали и кристали и лечебните им …

Едно мнение

  1. Stojanova Valia

    не дай си боже да попаднеш на пътя на едните или другите- нямаш шанс ,още по вече че сектите се ръководят от тайните служби,те не са просто случайни а се ползват точно за такъв вид вербовка и манипулация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *