Преди да размажете някоя хлебарка, първо помислете дали това е разумно, съветват учените.

Хлебарките са може би най-мразените живи същества, отбелязва www.kp.ru .

Да, наистина са гадни – живеят в ужасни антисанитарни условия…но всъщност са страшно полезни за крехкото равновесие на земната екосистема!

Срини Камхампати – професор по биология от университета в Тексас, суперспециалист по хлебарките, е на мнение, че те играят огромна роля в преработката на азота.

Главен продукт в менюто на хлебарките е гниещата органична маса. Тя съдържа чудовищно количество азот. Насекомите я поглъщат и преработват, след което отделят “шлаки” в почвата. Обогатената по този начин почва храни различни растения.

Професор Камхампати е убеден, че ако хлебарките изчезнат, няма да се изпълнява тази част от ековеригата и това ще има негативен ефект върху функционалните качества на почвата.

Това ще се отрази на растенията, оттам – на следващите “стъпала” от флората и фауната.

На хлебарките дължим богатите на азот почви

Друга важна подробност е, че хлебарките, които са около 10 хиляди вида, са важен източник за храненето на птиците и дребните млекопитаещи от типа на мишките.

нумерология

Тъй като те от своя страна са храна за по-едрите бозайници, дефицитът ще се отрази и при тях. Така стъпка по стъпка е неизбежно да се прозре и фактът, че всичко това стига и до човека.

Да зависиш от хлебарката, каква ирония на природата!
Марта Савова

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: