Откриха древни семена в 2000-годишен глинен съд

По време на разкопки в района на двореца на цар Ирод, археолозите са попаднали на глинен съд, в който е имало интересна находка – семена от финикова палма

През 1960 година, археолози изследват двореца на цар Ирод Велики и се натъкнали на древен глинен съд, вътре, в който те открили запаси от семена, скрити от погледа на човечеството за над 2000 години. Те са от вид фурма, която е изчезнала, а е имала голямо стопанско значение за древното царство Юда.

Дворецът на цар Ирод Велики.

Дворецът на цар Ирод Велики.

Откриването на тези „древни семена“ се оказало най-старата потвърдена човешка дейност извършвана за покълването на семената. Те принадлежат към вида Юдейска финикова палма, пише сайтът simplecapacity.com, също и други. Тези растения са били изчезнали основно в резултат на редица фактори. В действителност, отглеждането на фурмите, почти е изчезнало след четиринадесети век поради някакви причини, може би с изменението на климата, разпад на инфраструктура или нещо друго, тогава се разрастват и ислямските владения.

Въпреки това, в днешно време, тези древни растения са били върнати към живот.

Юдейска финикова палма в Кетура, Израел, поникнала от откритите древни семена.

Юдейска финикова палма в Кетура, Израел, поникнала от откритите древни семена.

Юдейските финикови палми са били изключително важни в древните места. Палмите са едни от най-разпространените и добре дошли забележителности на хората, обитаващи в Близкия изток. Тези растения са били отглеждани широко в региона, най-вече заради техните плодове, както и заради сянката, която дърветата предлагат от жаркото пустинно слънце.

През цялата история-Юдейската финикова палма се е превърнала в една от основните култури в Кралство Юда, и също е приета като един от многото символи на щастието. В действителност дъщерята на цар Давид, Тамар, е кръстена на името на Юдейската финикова палма на иврит.

Юдейските финикови палми са растели около Мъртво море на юг, към Галилейско море и регионите на долината Хула на север. Дървото и неговите плодове, са станали причина град Ерихон да се превърне в основен център на местното население, тъй като там са отглеждали като поминък много от Юдейските финикови палми, и с това е похвален в еврейската Библия, вероятно няколко пъти индиректно, като например в Псалми, 92, и в Песен на песните 5:11. А град Ерихон е наречен Градът на палмите, за което пише в книгата Второзаконие глава 34 стих 3 и на още няколко места в Библията.

Юдейските финикови палми остават важен символ за около 3000 години, докато Римската империя се опитва да разшири своето царуване. До 500 г. след Христа, символичните и ползотворните палми са били заличени, в резултат на изменението на климата, упадък на инфраструктурата и завоевания на вражески ислямски племена.

Позоваванията на Юдейската финикови палми могат да се намерят в Библията, Корана, както и в друга древна литература.

Години след като това полезно дърво се е изплъзнало от история, то се е превърнало в далечен спомен от това, което някога е бил важен символ за милиони хора.

За щастие, палмите са били възвърнати обратно към живота, след като археолозите са извършили изкопна работа в мястото на двореца на цар Ирод Велики  в Израел в началото на 1960 г., когато те открили древна глинена делва, пълна със семена.

Археологът Ехуд Нетцер от Еврейския университ, който намерил семената, ги е дал на ботаническия археолог Мордехай Лислев в университета  Bar-Ilan в Тел Авив. Кислев от своя страна е дал семената на ботаническата изследователка Илейн Соловей.

Семената на практика са останали в сянката на историята от откриването им до 2005 г., когато Соловей решила да ги засади и да види какво, може да изникне от тях. Тя е решила, че хранителността в семето и способността му да покълва и да израства, не би било добре запазено, след като са изминали толкова много години, две хилядолетия. Тя се питала как биха могли семената да покълнат и да дадат живот на млади палми.

Откриха древни семена в 2000-годишен глинен съд

Откриха древни семена в 2000-годишен глинен съд

Соловей обяснила, че фурмите са били известни още в древността с техните лечебни свойства и са били ценени. Тя е казала, че те са били широко използвани за различни видове болести – ракови заболявания, туберкулоза и за всички видове проблеми.

От видео клиповете можете да видите и научите повече.

Откриха древни семена в 2000-годишен глинен съд
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *