Откритие! Бразилска оса на помощ в борбата с рака!

Един вид бразилска оса, произвежда отрова, която убива раковите клетки

Бразилска оса от вида Polybia paulista е на път да помогне в създаването на лекарство за терапия на коварното заболяване. Осата произвежда един
токсин, с който се защитава от различни хищници и нейната отрова съдържа съставка, която убива раковите клетки, а здравите не наранява.

В списанието Biophysical Journal  на 01.09. 2015 г. е публикувано изследване, в което се разкрива как токсинът MP1 атакува селективно болните клетки.

MP1 започва да взаимодейства с липидите, които се намират по повърхността на раковите клетки, като се образуват дупки, през които изтичат  полезни молекули, изключително необходими за нейното функциониране.
Това откритие слага началото на нов клас лекарства за противоракова терапия, които ще се фокусират върху липидите на клетъчната мембрана. По този начин раковите образувания ще бъдат атакувани от много и  от различни места едновременно, което ще повиши ефективността на лечението. Това твърди един от авторите на изследването Пол Бийлс от британския университет Лийдс.

Токсинът MP1е мощно средство срещу патогенните микроби, като разрушава клетъчните стени, а антимикробните пептиди могат да се използват за спирането на растежа на туморните клетки в пикочния мехур и простата  при хора. Най-важното откритие е, че токсинът на бразилската оса убива само раковите клетки, като не пречи на здравите.

Екипът направил проучването открил, че в здравите клетки има два вида фосфолипиди, които са насочени към вътрешността на клетката, докато при раковите тези липиди се намират от външната страна на мембраната и са насочени навън към средата, която ги заобикаля.

Учените направили експеримент, при който използвали изкуствени мембрани и ги атакували с токсинът MP1 при което само за няколко секунди се отворили пори, които дали възможност на молекули на РНК и важни протеини да изтекат от клетката.

В момента екипът от учени се занимават с различни изпитания и проучвания на структурата на пептидите, като се надяват, че с изучаването на механизмите ще се създадат много по ефективни лекарства за борба с коварното заболяване и то в близко бъдеще.

Най-важното е, че пептидите са избирателни за раковите клетки, а за нормалните не са токсични. Необходима е обаче още доста много работа докато се създаде противораков препарат от ново поколение.

 

 

 

Откритие! Бразилска оса на помощ в борбата с рака!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *