Новите огромни подземни гробници в Тиерадентро са част от най-представителните археологически находки в Колумбия

Местността с гробниците е била регистрирана във фонда за световни паметници през 2012 г. Те са правени през епохата преди да е открит континента от Колумб. Едно от най-представителните археологически места на Колумбия е Тиерадентро (Tierradentro), Национален археологически парк, разположен на територията на община Инза, департамент Каука, Колумбия.

Районът притежава най-голямата концентрация на гробници от епохата преди Колумб, монументални валове със странични камери – известни като хипогеа – които са били издълбани във вулканична скала по хълмове и планински била.

Открити са огромни подземни гробници в Тиерадентро

Открити са огромни подземни гробници в Тиерадентро

Гробниците Тиерадентро Колумбия

Каменните статуи на региона Тиерадентро са от голямо значение. Те са издълбани от камък с вулканичен произход и представляват изправени човешки фигури, с техните горни крайници, пуснати на гърдите им. Няколко гробници и хипогеа с уникални характеристики са останали в продължение на векове. Най-сложни структури, заедно с каменни скулптури на божества, някои с размери до 12 m и ширина 7 m дълбок, са били направени през 600-900 г след Христа.

Типичният хипогеум има по една ориентирана към запад, вита стълба и една основна камера, обикновено от 5 до 8 метра под повърхността, с няколко по-малки камери наоколо. Културата, която е създала този погребален комплекс е населявала тази област през първото хилядолетие преди Христа.

нумерология

Паркът Тиерадентро с гробниците в Колумбия

По-малкият хипогеум варира от 2.5 m до 7 m в дълбочина, с овални етажа широки 2,5-3 м, а камерите на най-големите примери могат да бъдат широки 10-12 m. Както знаем, има подземни гробници със странични камери, които са били открити над цяла Америка, от Мексико до Северозападна Аржентина, но най-голямата им концентрация е в Колумбия.

Не само броя и концентрацията на гробищата в Тиерадентро са нещата, които правят това място уникално, но характеристиките на стените на гробниците. Те са боядисани с геометрични, антропоморфни и зооморфни модели в червено, черно и бяло.

Хипогеа в Тиерадентро Колумбия

Откритите огромни подземни гробници в Тиерадентро имат подземна гробна камера издълбана във вулканична скала, с цветни геометрични фигури, изрисувани по стените и колоните. Хипогеите, които са уникални в Америка, са съставени от вертикална ос, с винтови стълби, антре и страничната камера с централни и околни колони върху голям овален под и по-специално, издълбани антропоморфна представителства и полихромни картини.

Тяхната уникалност се състои в големия им размер и стълбищата, които в някои случаи дават достъп до залата. В тях са открити архитектурни особености на гробищата, включително по стълбите и камерите и вътрешната украса включително дърворезби и стенописи.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: