Нов колектив, нова работа – ново предизвикателство

Ако тепърва ви се налага да навлезете в нов колектив на нова работа, най-добрият начин да спечелите доверието на околните е да покажете своето добро отношение към тях и към работата си.

Нормалната реакция на околните е да ви отговарят със същото внимание.

Има вероятност да получите в отговор емоционално отблъскване, а не взаиморазбиране. Затова показното доверие трябва да се съчетава със замаскираната готовност да се защитаваме при евентуална опасност.

Има още една пречка, която стои пред всеки новонает на работа служител. Това е стремежът на „старите пушки“ да припишат на „новака“ по-нисък статут, отколкото му се полага по длъжност. В дадена ситуация, разбира се, е нормално да защитавате своите изключителни права.

Но помнете, че ако проявите твърдост, може да породите конфликти. За да ги избегнете, трябва да имате мярка – да бъдете акуратен във всяко свое действие и да реагирате бързо на всяко, дори дребно, изменение на ситуацията.

Своето превъзходство над новия подчинен шефът демонстрира чрез прекомерното наглеждане на неговата дейност. Понякога подлага на дребнав контрол процеса на неговата работа. В подобна ситуация е полезно служителят да информира ръководството, че е готов да търпи подобно отношение само докато спечели доверието на ръководителя.

Изберете тактиката на подводницата

Трудно е да се намери вярното поведение. Трябва да помните следното: имате право на избор на начина как да се държите, но не

избирайте крайните решения. Не бъдете и съвсем неутрални. Помощ във вземането на най-правилните решения по време на установяването на отношенията в нов колектив оказва тъй наречената „тактика на подводницата“.

Прилагайки това поведение, „новакът“ ограничава активността на своите действия и наблюдава обкръжението. Вниква в естеството на средата, опознава колектива.

Ако от вас искат проява на активност още през първите работни дни, то бъдете предпазливи. В противен случай може да се наложи да отстранявате допуснатите грешки месеци наред.

Нов колектив, нова работа – ново предизвикателство
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *