Защо Нова година се празнува на 1-ви януари и връзката ѝ с древните легенди?

Какъв е произходът на празника Нова година и каква е връзката му с римската митология? На кого се покланят народите на 1 януари?

През 45 г. пр. Хр., празникът Нова година се е празнувал на 1 януари за първи път в историята, когато юлианският календар е влезнал в сила.

Скоро след като става римски диктатор, Юлий Цезар решава, че традиционният римски календар има нужда от реформа. Въведен около VII в. пр. Хр., римският календар се опитва да следва лунния цикъл, но често изпада от фаза със сезоните и трябва да бъде коригиран. В допълнение, римският орган, натоварен с надзора над календара, често е злоупотребявал с властта, която е имал, като е добавил дни, за да разшири политическите условия или да се намеси в изборите.

Римският бог Янус с 2 лица

Римският бог Янус с 2 лица

При изработването на новия си календар Цезар се е обръщал за помощ към Александрийски астроном Сосиген, който го е посъветвал да премахне изцяло лунния цикъл и да последва слънчевата година, както правили и египтяните. Годината била изчислена на 365 и 1/4 дни, а Цезар добавил 67 дни за корекция до 45 г. пр. Хр., което направило 46 г. пр. Хр. да започне на 1 януари, а не през март.

Той също така постановява, че на всеки четири години се добавя един ден към февруари, като по този начин теоретично запазва календара си да не се измени, според движението на слънцето и луната. Малко преди убийството му през 44 г. пр. Хр., той променил името на месец Куинтилис на Юлиус (юли) и това останало след него. По-късно месец Сексилис е преименуван на Август (август) след неговия приемник, на името му – Октавиан Август.

Грегорианският календар установява началото на годината на 1 януари и с тази дата ние празнуваме нашата Нова година, но дали знаем, че тази дата е резултат от конвенция, която не е свързана с нито един точен астрономически момент.

Езическият римски бог Янус

Езическият римски бог Янус

На 1 ви януари се е празнувал празникът на римския бог Янус (или на ит. Джа’но), който бил двулик.  В негова чест и за да дадял той късмет, се готвело леща (все още в Италия готвят леща за 1ви януари).

Това до Средновековието съвсем не е била някаква световна официална дата.

Папа Григорий XIII обнародвал през 1582 г. реформа, според която дата за започването на Новата година е 1ви януари, празника на двуликия Янус, който гледал и към старата и към новата година, според римската митология. Това се наложило, защото в много части на Европа, започването на Новата година било на различни дати: в Пиза и Флоренция я празнували на 25 март, например…както и англосаксонските страни.
В частите на Източната римска империя пък я празнували на 1ви септември. А във Венеция започвала по стария римски календар на 1ви март, докато във Франция тя започвала с Великден.
И така, това се видяло странно на папа Григорий, и той въвел григорианската поправка. Така се появил Грегорианският календар, според който Нова година започва на 1ви януари – в деня на двуликия езически римски бог Янус. Разбира се, този календар важал само за така наричаните „християнски държави“.

Източните държави с други религии ползвали свои календари.

Трябва обаче да се подчертае, че днес масовите медии и интернет все повече работят, за да се стандартизира календара, според западния (разбирай папско – римския) стандарт, по целия свят. Тоест, светът празнува и посреща Нова година според един папско – римски календар, по-точно някаква папска поправка и въведение.

И така, ЧНГ на всички, последвали папско римските нововъведения, от Средновековието! Да не забравите и лещата…ей така, за късмет!

Добре е да знаем, че според Библията, новата календарна година започва с празника „Йом т’руа“ (Празник на тръбите), наричан още „Глава на годината“ или Рош ха шана, от еврейския народ.

Това съществува като календар още от Сътворението. В Битие на много места събитията са засечени според тия библейски ориентири. А този празник се пада през септември според григорианския календар…Тоест, вече отдавна е започнала поредната 5778г., според еврейския календар.

Вавилонската кула и Вавилон са били построени под ръководството на Нимрод

Вавилонската кула и Вавилон са били построени под ръководството на Нимрод

Изследователите на Библията като изчисляват годините според родословията описани в нея, стигат до следния резултат: от сътворението до потопа има около 1500 – 1600 години, от потопа до Мойсей има около 900 – 1000 години и от Мойсей до раждането на Исус около 1500 години. От това се разбира, че сътворението е станало около 4000 години преди Христа, потопа около 2500 – 2400 години преди Христа, и изхода на евреите от Египет по времето на Мойсей е бил 1500 години преди Христа. Възможно е да има някакво малко отклонение като например това, че раждането на Исус от Дева Мария е било 3-4 години преди началото на нашето летоброене.

От това следва, че еврейският календар се доближава до това изчисление, но не ясно как се получава годината 5778, вместо 6018 както би следвало да бъде според Григорианския календар. Все пак календарите на другите народи дават много по-голяма разлика, така че еврейският календар е най-близо до Григорианския календар.

И така добре е да запомним, че като празнуваме повечето празници, че те са с езически произход и са в чест на езически несъществуващи божества. Така например Коледа или Рождество Христово се празнува на 25 декември, но Исус не е бил роден тогава нито е писано някъде, че е наредил да се празнува такъв ден. На тази дата се е празнувало раждането на езическия бог Тамуз, или по-точно той е бил човек, син на Ищар (Изида, Семирамида и т. н.) и на Нимрод.

Това са смъртни човеци като всички нас, но Ищар е измислила тази легенда и че тя е богиня на Луната, а Нимрод на Слънцето, а тяхното отроче Тамуз, станал ловец като баща си Нимрод и бил убит от диво прасе, когато на възраст 40 години.

Вавилонската богиня Ищар създала легендата че магьосникът Нимрод (той бил наречен слънчев бог – Баал или Ваал според някои произношения в асирийската религия) в действителност бил нейния обожествен син. На 25 декември Ищар била родила Тамуз и светът днес празнува на този ден Рождество Христово, което всъщност е било през друг месец.

Празникът Нова година на 1 януари няма астрономическо съвпадение, а е денят на празнуване на римския бог с две лица Янус. Денят на Рождество или това е празнуването на раждането на Тамуз, а не на Исус на 25 декември има и атрономическо съвпадение, тъй като на 21-22 декември е денят на зимното слънцестоене. Датата е свързана с поклонението на слънцето в някои религии, но най-вече във вавилонската.

Така по повод празнуването на официални и църковни празници, обикновено се случва, че празнуваме някой езически бог, който няма нищо общо с християнството и изпадаме неусетно в идолопоклонство. Това не е желано, защото се нарушава връзката ни с Бога. Той е казал, че мрази идолопоклонството и винаги, когато някогашният Божий народ (еврейският) е изпадал в този грях, е бил наказван, включително и с робство.

В Библията в книгата Еремия 7 глава 7-19 стихове Бог е разгневен на евреите, защото месели тесто и се приготвят да празнуват деня на небесната царица. Това е по примера на езическите народи и ги води в грях. В Еремия 13 глава 10 стих, 25 глава 6 стих и в Софония 1 глава 5 стих и на други места, пише също за поклонението пред езическите богове.

1 януари е денят на римския бог Янус и оттам е пренесен в Християнството като Нова година в Григорианския календар

1 януари е денят на римския бог Янус и оттам е пренесен в Християнството като Нова година в Григорианския календар

В библейската книга Второзаконие 12 глава 30-31 стихове, бог ни предупреждава, че мрази идолопоклонството и че то е мерзост пред Него, защото езическите народи са жертвали на своите божества своите деца чрез изгаряне на огън. Освен празниците, съвременната култура е изпълнена повсеместно с традиции имащи езически произход. Днес те са лишени от някогашното си значение, и много от тях изглеждат безобидни, а дори и добри в християнската си одежда. Освен това малко хора осъзнават наистина произхода на тези неща.

Към езическите поклонения се отнася и определянето на неделята като ден за религиозно поклонение и почивка, вместо на съботата, която е дадена от Бога за това. Неделният ден е бил за поклонение на Слънцето в езическите религии и е приет в Християнството като ден на Христовото възкресение без никакво основание, защото сам Исус не е казал такова нещо, но има езически произход.

Съботата е Божият ден, определен за почивка и за духовни неща като ходене на църква. Промяната на почивния ден от събота в неделя е направена от католиците и е в нарушение на Божието слово.

Според Библията Бог ни е приготвил дара на вечния живот (възкресението в деня на пришествието – Откровение 20 глава), чрез жертвата на Исус на кръста, но от нас зависи дали ще се отзовем на неговата покана като следваме писаното в Свещеното писание.

Как се изчислява приблизително датата на истинското Рождество Христово сме писали – ТУК, а за Нимрод и произхода на Великден – ТУК. Вижте и клиповете!

Защо Нова година се празнува на 1-ви януари и връзката ѝ с древните легенди?
5 (100%) 7 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Защо Нова година се празнува на 1-ви януари и връзката ѝ с древните легенди?

  1. Не би никакъв празник до Средновековието. Трябва да поискате едно радио изказване на папа Йоан Павел Втори, който заяви онова, което е публикувано също така и във френска еНЦИКЛОПЕДИЯ, ЧЕ ОКТАВИАН АВГУСТ обявява този ден Първи Януари като ден на Мира в чест на 2 хилядолетния мирен договор с Партите, чийто срок започва да тече от Първи Януари.

  2. На смъртния одър на Цезар младият Октавиан се заклева, че ще построи храм в негова чест. В новия завет се говори, че е строен общо 42 години. като император, Октавиан Август е и върховен Господ-Pontifex Maximus и се прави всичко за да се установи само този култ към Господ. На 15 Март той отива да открие този храм, построен върху руините на Соломоновия храм.Датата съвпада с датата, на която е убит Цезар. По това време, той няма жив нито един кръвен наследник…ала верни приятели са му подготвили изненадата.А сега помислете малко какъв символ е розата в Древен Рим/има писано за това/ и какво означава нейното присъствие в текста на библията, че Мария се оказала непразна, след като помирисала роза.Октавиан Август е физическият баща на Исус, който също така като баща си е избран за Pontifex Maximus през 70 г.н.е.След него няма избирани подобни понтифекси.

  3. Пита се, ако жена забременее през Март, кога следва да роди.И още, момчета биват ли малко повече носени от майките си.Тъй че 25 Декември е най-точната дата на раждането на Исус.

  4. на Първи Януари следва да се гледа като НАЧАЛО на новото летоброене и като Международен ден на Мира

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *