Неочакваните капани на диетите – как вместо да оформим тяло, губим здравето си

Има хиляди видове диети, детоксикиращи, разделно хранене, лунни, точкови, палео – но всички са базирани на някакво ограничение на приеманата от нас храна.

Често в края на една диета, имаме повече проблеми, отколкото ползи.

Според специалистите, всеки продължителен хранителен режим може да има неочаквани вреди върху тялото ни.

Вижте каква капани ни дебнат по време на диета:

Дехидратация

Загуба на повече от 5 килограма телесна маса седмично е опасна и нездравословна. Често намаляването на приема на течности води до бързо отслабване, но така губим повече вода отколкото мазнини, а това от своя страна води до обезводняване на организма. Важното е и препоръчително по време на диета да приемаме по-големи количества вода от обикновено.

Говорим за чиста вода, а не за сокове, фрешове или друг вид напитки. Според Роб Рапони, известен диетолог, здравословната загуба на тегло, при която не настъпва дехидратация е 1, 5 килограма седмично. Лекарите са твърди – време на диета трябва да приемаме колкото се може повече вода. Освен хидратация, тя носи усещане и за ситост. Нормалният прием за 24 часа е между 2-3 литра, в зависимост от телесното тегло.

Умора

Какво се случва, след като се чувстваме продължително време гладни и жадни? Естествено ставаме уморени, раздразнителни и демотивирани. Това усещане за отпадналост се дължи на намаление прием на калории в организма ни, както и на играта на кръвната захар.

Тайната рецепта е – по време на диета да приемаме по-често и то малки количества храна. Диетолозите препоръчват от 4 до 6 хранения дневно, точно за да се избегне това чувство за отпадналост. Не се лишавайте от нещата, които ви се хапват, просто ги разбийте на малки порции.

Губим мускулна маса

Това е типично за всички диети, които са базирани на малко количество протеини. За да запазим добрия мускулен тонус, по време на диета трябва да тренираме. Без упражнения тялото ще изгуби калории, но няма да придобие желаната форма.

Без адекватна мускулна тъкан, ние няма да изглеждаме добре. С физически упражнения само за седмица ще усетим промените в тялото ни, като важно е да отбележим и приема на храни с високо съдържание на протеин. Не попадайте в грешния коловоз на плодовите диети, те изтощават организма ви. Интернет кредит онлайн и вече сте обзаведен с добър екип, както и набор от хранителни добавки за месец напред.

Губим добрите мазнини

Основното върху, което се фокусира една диета, е ограничаване на приема на мазнини и въглехидрати. Основна грешка на спазващите хранителни режими е това, че изведнъж спират всичко. Ако една диета изключва цяла група храни, то тя е нездравословна и ефектът ѝ ще бъде временен.

За да запазим крехкия биохимичен баланс на организма ни се нуждаем от диети, който са балансирани. Зеленчуци, плодове, месо, мляко и млечни произведения, варива – това са основните продукти, без които не можем да осъществим нито една разумна програма за моделиране на тяло и загуба на ненужни килограми.

Неочакваните капани на диетите – как вместо да оформим тяло, губим здравето си
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *