Открит е древен некропол в Египет с над 1000 статуи

Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е дело на египетски археолози с ръководител на мисията Мостафа Вазири

Египетски археолози откриха некропол в долината на Нил, описвайки го като началото на „ново откритие“. Древното гробище е открито в град Миня, намиращ се южно от Кайро, съобщиха на 24 февруари от министерството на националните антики в Египет.

Според археолозите гробището, разположено на север от района на Туна ал Габал, място в края на пустиня на Египет на запад, съдържа повече от 1000 статуи и 40 ковчези. Изкопните работи в района са започнали в началото на миналата година и министерството предполага, че ще бъдат необходими още пет години, за да се извлекат всички артефакти.

Египетските власти заявиха, че може да отнеме до пет години, за да изтегли всички артефакти. По-голямата част от статуите и ковчезите се смятат за датиращи от късния период на древен Египет и епохата на Птолемеите, между смъртта на Александър Велики през 323 г.пр.Хр. и тази на Клеопатра през 30 г. пр. Хр.

Открит е древен некропол в Египет

Открит е древен некропол в Египет

Министърът на антиките каза Халед ал Анани, че ще им са нужни не по-малко от 5 години, за да работят върху некропола и че това е едва началото на ново откритие, съобщи Daily Mail.

Откритието идва само седмици, след като археолозите в Египет откриха 4 400-годишна гробница близо до пирамидите на платото Гиза, разположена в покрайнините на столицата Кайро.

Този некропол е открит в по-широката част от западния некропол на Гиза, за който се казва, че е известен като домът на гробниците от Старото кралство и е дом на антиките.

A stone sarcophagi, discovered in an ancient burial site in Minya, Egypt February 24, 2018. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

В откритата гробница археолозите намерили повече от 1000 статуи и четири добре запазени алабастърски буркани, с вписани йероглифи и предназначени да държат мумифицираните вътрешни органи на своя собственик, който е бил първосвещеник на бога Тот. Някои от гробовете са принадлежали на свещениците на Тот, древния езически бог на мъдростта и луната. Мумията на свещеника също е била украсена със сини и червени мъниста и бронзови позлатени листове.

Археолозите открили и 40 саркофази, приети, че принадлежат на членовете на семейството на свещеника, някои от тях носят имената на собствениците им в йероглифи.

В друга отделна гробница са намерени няколко ковчези, статуи, изобразяващи древни свещеници и също така погребални артефакти.

Ръководителят на археологическата мисия Мостафа Вазири, каза, че досега са открити осем гробници и очаква, скоро да бъдат открити още.

Те все още съдържат мумифицираните вътрешни органи на починалите. Бурканчетата са украсени с йероглифни текстове, показващи името и титлите на техния собственик.

През 2017 г. египетското министерство на антиките е открило некропол, и в него най-малко 17 мумии в района на Туна ал Габал. Районът е известен също така с гробници, погребална сграда и голям некропол за хиляди мумифицирани ибиси и патици, както и други животни.

Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е направено от египетски археолози

Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е направено от египетски археолози

Египет се надява, че последните открития в страната ще помогнат за стимулиране на жизненоважния туристически сектор, частично задвижван от антични забележителности, който беше силно засегнат от политическите сътресения след въстанието през 2011 г.

Открит е древен некропол в Египет с над 1000 статуи
5 (100%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *