Наши гимназисти със злато от световно по математика

Разширеният състав на българския национален отбор по математика се завърна с 11 медала от международното математическо състезание AITMO в Непал.

Състезателите ни събрали очите на конкурентите си от 34 отбора на връстници от Европа, Азия и Африка, разказаха състезателите при завръщането си на летище София.

В актива им от престижната надпревара, която е генерална проверка преди поредната Световна олимпиада по математика за ученици, има 11 медала, 4 от които златни.

Интрига в състезанието била констатацията, че момичета печелят най-високите отличия – нещо, което не е съвсем обичайно за този род състезания.

Златната ни медалистка Павлена Ненова не спестява неприятното усещане при награждаването, когато дочула репликата: “Всички българи взеха медали, даже и момичето!”.

Истината е обаче, че на състезанията по математика и информатика преобладава мъжкото присъствие.

Има и изключения, разбира се – твърди роденият в България виетнамец Нгуен Чи Зунг. Тийнейджърът дава пример със състезателка от Германия, която е извоювала на подобни състезания 4 златни и 1 сребърен медал.

Успехът на златните математици е особено радващ на фона на незавидните резултати, които образователната ни система като цяло показва през последните години.

Българчетата са опашкари на редица международни тестове, а университетите масово са недоволни от подготовката на току що завършилите средното училище.

Трудности изпитват и най-добрите, тъй като винаги има проблеми около финансирането на участията им в престижни състезания и олимпиади.

Наши гимназисти със злато от световно по математика
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *