Нова археологическа находка в България е вероятно най-старото злато открито досега в Европа, която може да бъде с 200 години по-старо от златото във Варна

Най-старото злато – най-старият златен артефакт в Европа е открит в България.

В България е намерено злато, което засега се оказва най-старото в Европа от този тип находки. Въпросният обект има вид на украшение с размер около 4 мм в диаметър. Открито е по време на разкопки от една група от археолози в праисторическо селище, разположен в южната част на България. То представлява малък обект с диаметър около 4 милиметра, който би могъл да бъде най-старото злато – златен артефакт в Европа. Според експерти, намерената метална част в неизвестното селище датира към 4600 г. пр. Хр., а това означава, че обектът може да бъде около 200 години по-възрастен от бижутата, които са намерени в некропола на Варна  през 1972 г.

Най-старото злато - златен артефакт откри в България изглежда дрънкулка. REUTERS

Най-старото злато – златен артефакт откри в България изглежда дрънкулка. REUTERS

„Аз нямам никакво съмнение, че това парче злато е по-старо от златото открито във Варна”, отбеляза доцент д-р Явор Бояджиев от асоциацията на Академията на науките на България. „Това е голямо откритие. Това е една малка част от златото, но е достатъчно голяма, за да се направи пробив в историята“, добави той.

Бояджиев смята, че обектът, който прилича на дрънкулка, е произведен в покрайнините на град Пазарджик от „културно развито общество”,  което е било част от построените на това място първите „градски“ селища в Европа, състоящо се от население занимаващо се със земеделска работа, а не със скитничество. Според учените са дошли от Мала Азия.

нумерология
Китайка доброволка от българския археологически екип, откри край Пазарджик най-старото злато в Европа.

Китайка доброволка от българския археологически екип, откри край Пазарджик най-старото злато в Европа.

Д-р Бояджиев обясни, че той е точно прототип на съвременния град, въпреки разбирането за древен град, за да се сравни с месопотамските стандарти. „Ние говорим за едно място, което предхожда Шумер с една времева ивица от около 1000 години.“ Това е мнението не учените, макар че има различни възгледи по този въпрос.

Профили на керамични птици.

Парчето злато, което е открито през лятото на 2016 г. е в изследвана площ малко над 10 хектара, в които също са открили над 150 парчета от керамични артефакти с форма на птици, което показва, че е имало голямо поклонение на птици от населението по това време. Те са с преливащи фигури на човек и на птица, направени са да стоят не хоризонтално като птица в полет, а вертикално като човек. Освен тях е имало и по-различни.

Заради керамичните находки, учените са на мнение, че хората тук са имали птиците за свой прародител. Предполага се, че и в мястото са обитавали много птици. Затова са нарекли – „Града на птиците“, намиращ се до село Юнаците. Истински древен град, а не селище – с укрепена част, обществени сгради и улици. Открити са и следи на места за охолен и безгрижен живот, както и в други древни градове имащи в тях място даже и за изкуство. И всичко това до времето когато градът е нападнат от първобитни племена.

Мястото на разкопките край село Юнаците, Пазарджишко, където е открито най-старото злато в Европа.

Мястото на разкопките край село Юнаците, Пазарджишко, където е открито най-старото злато в Европа.

Това откритие е голямо и издига авторитета на България пред света. За новия артефакт – най-старото злато както може да се окаже намерен досега в Европа, пише не само в български сайтове, но и в чуждестранни като в сайта на испанската телевизия и радио rtve.es, Reuters и други. Както казва доц. д-р Явор Бояджиев, че това е една малка част от златото, но е достатъчно голяма, за да се направи пробив в историята. Освен това се твърди, че траките и българите сме един народ и ние се явяваме наследници на културата и на траките, а в случая с този златен артефакт е, че са го създали народ отпреди времето на траките, за който малко се знае.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: