Най-големият Сфинкс в Европа се намира в Хърватия, където е създаден от хърватски архитект. Той е подобен на този в Египет, но имат известна разлика.

Знаете ли, че най-големият Сфинкс в Европа се намира е разположен в Хърватия, и неговият случай ще ви накара да пожелаете да пътувате до там и да го видите. Докато най-известният и важен Сфинкс се намира в Гиза Египет, истината е, че има много сфинксове разпръснати по целия свят. Един от тях се намира в Хърватия и за неговото създаване има една завладяваща история.

Град Брадарика, в Хърватия, там е най-големият Сфинкс в Европа.

Град Брадарика, в Хърватия, там е най-големият Сфинкс в Европа.

Задар е красив хърватски крайбрежен град, който се е превърнал в център на туризма през последните няколко години, а затова е помогнал и факта, че в него се намира най-големия Сфинкс в Европа. Това го прави още по-привлекателен за туристи, които са се устремили към Задар.

Оказва се, че най-големият сфинкс в Европа се намира в днешна Хърватия, в град Задар. Макар че има много паметници и древни структури, намиращи се в Далмация, ако някога пътувате до Задар, Хърватия, не забравяйте да разгледате и Сфинкса.

Както и да е, историята зад „хърватския“ Сфинкс е очарователна, най-меко казано. Сфинксът на Задар ще можете да разгледате, ако решите да проучите града при посещение на квартала Бродарика от стария град Задар. От там се достига до Сфинкса, който е на известно разстояние и можете направите разходка с лодка, която ще ви предложи възможност да видите най-престижните части на града.

нумерология
Град Задар в Хърватия.

Град Задар в Хърватия.

Преди да се приближите до мястото на интересния паметник, ще забележите безброй древни вили, които са били построени в периода на Хубавото време (Belle Epoque 1871-1914 г.), с невероятни архитектурни проекти и спиращи дъха градини.

Въпреки това, еднa от тези вили е различна от останалите в Задар или Европа. Разположена в залива на Маестрал, вилата, която датира от сто години е домакин на най-големия сфинкс в Европа – къдроглавия Сфинкс.

Наречен Вила Атилиа, тази красива резиденция е построена през 1901 г. от местния историк и художник Джовани Смирич, който очевидно е обичал Древен Египет и неговата история.

Както се оказва, Смирич е един от най-видните граждани на 19-ти век в Задар. Историята зад Сфинкса е завладяваща. Смирич учи в чужбина във Венеция, където се срещна съпругата си, Атилиа Спинеда де Катанеис. Те се влюбват и се оженили, след което се преместват в Далмация, където им се родили пет деца.

Според това, което се знае за семейството тяхната градина е била украсена с изключително интересни елементи, които не са били наблюдавани във всяка друга вила.

Сфинкса в Задар ще има своят рожден ден съвсем скоро – 100 г. от създаването му.

Както се оказва величествения Сфинкс на Задар е наредено да бъде построен през 1918 г., след като съпругата на Смирич умира. Сфинксът е построен в памет на жена му и е много подобен на този, намерен в Египет, с изключение на няколко подробности.

Сфинксът е създаден от бетон и има човешки ръце, вместо лапи отпред. Той е построен така, сякаш го бяха защитава това, което изглежда да бъде една малка златна рибка. В предната част на Сфинкса се намира едно езеро, което е отдавна изсъхнало.

В продължение на десетилетия се е твърдяло, че е имало заровено имане под Сфинкса и много хора са се опитвали да го търсят, но без късмет.777

Интересният сфинкс в Задар има и йероглифни надписи, които досега никой не е в състояние да разчете. Джовани Смирич и Атилиа са имали увлечения по египетските и източни учения и тези надписи са доставени от тях.

Има поверие, че Сфинксът изпълнява желания, което не е вярно, но просто като атракция, за да привлича туристи се казва така. Ако някога решите да предприемете пътуване до този красив хърватски град, не забравяйте да посетите Сфинкса и да си пожелаете нещо.

Все пак всичко е вярно, но не забравяйте, че този Сфинкс е направен от бетон, и няма никакви мистерии около него, освен това, че младото семейство с техните увлечения по египетските тайни и артефакти може да са си навлекли някое проклятие за съжаление.

Най-големият Сфинкс в Европа в град Задар, Хърватия, построен от Джовани Смирич.

Най-големият Сфинкс в Европа в град Задар, Хърватия, построен от Джовани Смирич.

И това не е само този Сфинкс изработен в наше време, но и в миналото в Хърватия, в град Сплит в двореца на Диоклециан има почти 20 сфинксове изработени преди времето на императора и някои дори векове преди него от различен вид камъни, от варовик до черен мрамор, всички на възраст от 2000 до 4500 години. Почти всички от тях са оригинални от Древен Египет, и двата най-ефектните са поставени в Перистилна – централното място в този дворец, са от фараона Микеринос от негов храм в Египет.

Това са само оригинални сфинксове в Европа, известни днес, и тяхната роля в този дворец е голяма загадка, също и като цяло живота и върховенство на Диоклециан, връзките му с древен Египет и времето, което той прекарва там, също остават загадка. Остава да споменем, че е извършил и тежки престъпления срещу християните, което силно помрачава авторитета му и всичко, което е правил. А в Египет може да се е посветили и на някои древни магии, нали е станал и без това враг на християните.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: