Най-големите катакомби в Централна Европа привличат туристи

В чешкия град Зноймо се намират най-големите катакомби в Европа, строени преди векове със специалното предназначение от местното население

Катакомбите разположени под град Зноймо представляват серия от подземни проходи в Чешката република. Подземните тунели са били построени за защита и подслон на хората по време на война, както и вградени капани, като неизбежни ями и места за задушаване на противника с дим, и същевременно примамващи нашествениците, че ще успеят да излязат от тях живи. Въпреки, че проходите на този подземен лабиринт, смятан от някои за един от най-големите в Централна Европа, са наричани често „катакомби“, което всъщност е погрешно название, тъй като катакомбите обикновено се свързват с мъртвите и погребенията, за тях не съществуват доказателства до момента, че те са били използвани за човешки погребения. Вместо това, най-големите катакомби в Централна Европа намиращи се в Зноймо са били използвани като убежища по време на война.

Подземни тунели в Зноймо.

Подземни тунели в Зноймо.

Зноймо е исторически град, разположен в Моравския региона на Южна в Чехия, на 190 км югоизточно от столицата на страната, Прага. Този град е известен по много поводи, включително с неговите кисели краставички, вино и битката при Znaim през 1809 г., по време на която французите на Наполеон Бонапарт побеждават австрийците по Карл Австрийски. За катакомбите в Зноймо се казва, че са били построени през Средновековието, няколко стотин години преди тази битка да се състои.

Най-големите катакомби в Централна Европа, град Зноймо, Чехия. Те покриват разстояние повече от 30 км.

Най-големите катакомби в Централна Европа, град Зноймо, Чехия. Те покриват разстояние повече от 30 км.

През Средновековието сградите в града като къщи и палати, са имали подземни изби. Тези мазета са били използвани от хората, най-вече за съхранение на виното, с което този град е толкова известен. Въпреки това, те също са използвани за съхранение на различни селскостопански продукти, по-специално на храни. По време на 14 -ти и 15 -ти век, тези отделни изби жителите на града са започнали да ги свързват, и малко по малко, в Зноймо се е образувал лабиринт от тунели, които наричали катакомбите на Зноймо.

Този лабиринт от тунели (катакомби) са измерени, че покриват разстояние повече от 30 км, което го прави един от най-големите катакомби в Централна Европа (лабиринт от тунели). Този лабиринт от тунели, обаче, не е бил картографиран и измерен напълно все още, тъй като има части, които в момента са напълно наводнени. В допълнение, само около 1.6 km от този лабиринт е отворен за обществеността, които могат да бъдат достъпни чрез източната страна на Slepici TRH (което означава „пилешки пазар“).

Град Зноймо в Чехия. Намира се на 190 км югоизточно от столицата на страната Прага.

Град Зноймо в Чехия. Намира се на 190 км югоизточно от столицата на страната Прага.

През време на война се казва, че жителите на града са използвали катакомбите като скривалища. Водата е на разположение на тези, които се крият в катакомбите, и са имали средство за добив на вода от земните пластове, които съдържат този ценен ресурс, който е бил отрязан по време на строителния процес. Валове или сонди потънали в земята, за изкарване на вода, са били построени в тези области, за да я доставят на жителите на града. В допълнение, катакомбите са оборудвани с канализационни и дренажни системи, за да запази мястото чисто. Също така и с вентилация, шахти, водещи до комините и камини в сградите по-горе, са предвидени да доставят въздух към катакомбите. Освен това тунели, водещи вън от града са били създадени в случай на необходимост жителите на Зноймо, да избягат от града.

Докато тези проекти са предвидени главно за безопасност и комфорт за населението на Зноймо по време на война, катакомбите също съдържат характеристики, които са били предназначени да навредят на нашествениците, които успеят да влязат в тях. Капаните са монтирани в коридорите на катакомбите и включват места и стълби, които завършвали с неизбежни ями, тесни задавящи места и люкове. Катакомбите не са били предназначени за враговете, които са влезли вътре, да излязат от тях живи. Следователно са били използвани и за унищожаването им.

И една друга изненада е предвидена за враговете, когато нахлуят в града, те ще видят, че въпреки, че е празен, дим все още ще се издига от комините на сградите. Сцената на този призрачен град е била зловеща, и вероятно това е оказвало психологически ефект върху войниците на врага.

Най-големите катакомби в Централна Европа, град Зноймо, Чехия.

Най-големите катакомби в Централна Европа, град Зноймо, Чехия.

Днес, катакомбите (или по-скоро, части от него) са отворени за обществеността, и, както споменахме по-горе, може да се влезе чрез „пилешкия пазар“. Малки диорами на таласъми също са били инсталирани в тези области, може би в опит да му се даде по-призрачно и мистично чувство на мястото.

И да припомним една от славните страници в историята на Чехия. В зората на Реформацията, след изгарянето на клада на реформаторите протестанти Хус и Йероним, са започнали хусистките войни. Хусистите не били победени с военна сила, а с измама. Пълчищата кръстоносни от пратените от папата кръстоносни походи са били разгромявани за цели 14 години, защото хусистите са държали за правото и за вярата си в Бога, и затова са постигали победи.

Най-големите катакомби в Централна Европа привличат туристи
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *