Мона Лиза – мистерии и противоречия около картината

Усмивката – защо е загадъчна? Описание на картината. Анализ. Очи. Устни. Любопитни факти. Тайната на Леонардо да Винчи. Коя е известната Джоконда (история и биография)? Вярно ли е, че е мъж? Техника на живописта. Материал: Дърво. Златното сечение. Цена. Как може да се види в Лувъра?  Втората Мона Лиза – Айзелуортската. Мона Лиза от Луната и Аполо 20. Филм „Усмивката на Мона Лиза (вграден). Кючек „Мона Лиза”.

Мона Лиза е може би най-разпознаваемата картина в света. Рисувана от най-знаменития художник – Леонардо да Винчи, тази творба представлява интерес за много хора.

Историята разказва, че Леонардо да Винчи е рисувал картината на Мона Лиза в продължение на четири години. Предполага се, че това е била любимата картина на Леонардо да Винчи и той не можел да се раздели с нея, затова казвал, че творбата все още не е завършена.

Много по-късно картината била продадена на краля на Франция, а след революцията в държавата, портретът на загадъчната дама е изложен в Лувъра.

Историята на Мона Лиза е обвита в мистерия. Загадъчното й изображение е пленило света, а неуловимата й усмивка, е хитър трик, използван от Леонардо да Винчи, за да привлече зрителя.

Тук ще обърнем внимание на Мона Лиза и всичко свързано с мистериозния портрет.

мона лиза картина

Мона Лиза е най-известната картина в света

Усмивката – защо е загадъчна?

В продължение на стотици години хората са се вглеждали в портрета на Мона Лиза с чувство на объркване и неяснота. Отначало дамата от картината се усмихва, миг по-късно усмивката избледнява, след което пак се връща.

Точно в това е очарованието на най-известната картина в света – загадъчната усмивка на Мона Лиза, която ту се появява, ту изчезва.

Учените предполагат, че виновни за тази оптическа илюзия са очите на Мона Лиза, които изпращат смесени сигнали към човешкия мозък.

Британски изследователи твърдят, че ако се фокусирате върху очите на обекта, устните изглеждат с наклон нагоре, в деликатно колеблива усмивка. В случай, че се вгледате в устата директно, няма да откриете тази приятна гримаса.

Описание на картината

Твърди се, че Мона Лиза е съпруга на Франческо дел Джокондо, към който да Винчи поел ангажимента да нарисува портрет на възлюбената му.

Мона Лиза е изобразена със скръстени ръце, които са нейна запазена поза. Дясната ръка лежи върху лявата, а ъгълчетата на устата са леко извити нагоре. Любопитен факт е, че ако се вгледате в очите на Мона Лиза, ще забележите липсата на вежди и мигли.

Някой експерти смятат, че те са избледнели с течение на времето, други твърдят, че това Да Винчи не е завършил творбата си.

Зад жената се вижда огромен пейзаж от ледени планини, за които се предполага, че са част от района на италианските провинции Пезаро и Ромини.

Анализ

Портретът показва стояща жена, с изправен гръб, лице и гърди обърнати към зрителя. Лявата й ръка е поставена върху подлакътника на стола, а дясната ръка минава пред гърдите и лежи върху лявата.

Това говори за леко отбранителна позиция, заета от жената.

Пейзажът изобразява скален хоризонт в дясно и равнини, простиращи се далеч, вляво. Този дисбаланс води до увеличаване на леко сюрреалистичната атмосфера на картината.

Общото впечатление, създадено от портрета на Мона Лиза е спокойствие и хармония.

Образът на жената определено излъчва мистерия, която се изразява чрез загадъчната усмивка и погледа, насочен право в зрителя. Ръцете също имат малко нереална, безжизнена позиция, сякаш не са част от това тяло.

Мона Лиза поглед

Мона Лиза няма вежди и мигли

Очи

Погледът на Мона Лиза е толкова тайнствен, че може да Ви изплаши. Ако застанете пред картината, ще забележите, че жената, изобразена на нея Ви следи с очи, дори и да се преместите под друг ъгъл.

Друга особеност на портрета е липсата на мигли и вежди. Предполага се, че това не е целено от художника. Първоначално Мона Лиза е имала и двете, но с течение на времето, използваният цвят е избледнял.

Устни

Мона Лиза се усмихва

Тайнствената усмивка на Мона Лиза не винаги може да бъде уловена

Някой описват усмивката на Мона Лиза като самодоволна, други като загадъчна. Факт е обаче, че това е жената с най-известната усмивка в света.

Според учените, загадъчната усмивка се дължи на зрителна измама. Тя изчезва и се появява в зависимост от мястото, от което се наблюдава портретът на Мона Лиза.

Ако погледнете лицето на жената, ще забележите, че тя се усмихва. Преместите ли поглед само върху устните, обаче, ще откриете, че те не са толкова приветливи.

Именно постигането на тази илюзия е отнела на Да Винчи толкова време, преди да завърши прословутата картина.

Според експерти този ефект се получава при използване на размити очертания и сенки върху лицето на модела.

Любопитни факти

Мона Лиза е Да Винчи

Има твърдение, че Мона Лиза е самия Да Винчи в женски вариант

Самоличността на жената, изобразена върху платното е все още загадка. Някой предполагат, че Да Винчи е нарисувал себе си в женски вариант. Други вярват, че това е образът на съпругата на Франческо дел Джокондо.

Оригиналната картина има дефект, който се дължи на удар от хвърлен камък. Това се случва преди около 60 години, когато човек на име Уго Унгаца извършва това действие, което довежда до повреждане на боята в непосредствена близост до левия лакът на Мона Лиза.

Друг интересен факт за картината е, че жената, изобразена на нея няма вежди. Слуховете варират от това, че веждите са случайно премахнати при опит за реставрация до това, че Леонардо да Винчи не е завършил своята творба.

Картината има своя собствена стая в Лувъра, където стои зад бронирано стъкло.

Мона Лиза тайни

Някой учени твърдят, че в очите на Мона Лиза са закодирани тайни знаци

Тайната на Леонардо да Винчи

Според някой проучвания, Леонардо да Винчи е бил лидер на тайно общество и е поставял секретни кодове и послания в своите творби.

Предполага се, че гениалният творец е скрил тайни послания в една от най-великите си картини.

Леонардо да Винчи е използвал най-добрите художествени трикове, за да създаде необикновения портрет.

Много хора смятат усмивката на дамата, изобразена върху платното за особено натрапчива. Някой предполагат, че Мона Лиза се усмихва, защото е бременна, други вярват, че тази усмивка всъщност е от тъга.

Една теория гласи, че тази картина всъщност е автопортрет на самия художник, а в очите на портрета са изобразени букви и цифри.

Тези знаци обаче се виждат само под лупа и според някой учени са категоричен знак за самоличността на художника.

Коя е известната Джоконда (история и биография)?

Мнозина вярват, че истинското име на жената от портрета на Да Винчи е Лиза Джокондо – младата съпруга на богатия търговец Франческо дел Джокондо.

Според легендата тридесет и пет годишният Франческо, сключил брак (трети по ред) с младата неаполитанка Лиза Герардини. Той поръчал на Да Винчи да направи портрет на красивата му съпруга.

Работата по картината продължила цели четири години, през които се предполага, че Леонардо е останал във Флоренция. Мона Лиза и Да Винчи се влюбили безумно. Именно това била причината за толкова дългия престой на твореца.

Младата неаполитанка пленила Леонардо с магнетичната си усмивка и го довела до голям творчески екстаз.

Това, разбира се, са само предположения, които се възприемат като истина от едни и като пълна измислица от други.

Мона Лиза мъж или жена

Мона Лиза много прилича на Джан Джакомо Капроти

Вярно ли е, че е мъж?

Една друга теория твърди, че в действителност Лиза Герардини не съществува. Предполага се, че великият Да Винчи е вплел своето лице в женски образ.

Друга легенда разказва, че Мона Лиза всъщност е младеж на име Джан Джакомо Капроти, който е бил една от мъжките музи на художника.

Носът и устата на Капроти поразително много приличат на тези на жената от картината. Младежът дълго време бил чирак на Да Винчи и според слуховете двамата са имали интимна връзка.

Това, разбира се, е поредното предположение за моделът с тайнствена усмивка, станал нарицателно за най-великата творба в света.

Техника на живописта

Мона Лиза е пример за приноса на Леонардо да Винчи в изкуството на маслената живопис и най-вече неговото овладяване на сфумато.

Може би се питате какво точно означава сфумато. Това е живописна техника, която включва гладко, почти незабележимо преминаване от един цвят към друг, с помощта на ултрафини градации на тонове.

Сфумато може да се определи като леко размазана техника на рисуване, извършена чрез използване на пръстите или на парче плат. За да се предадат сенки по лицето е необходимо да се нанесат няколко слоя боя.

По този начин образът на Мона Лиза изглежда слабо замъглен, сякаш се намира под лека мъгла.

Комбинацията от слоеве с различна дебелина и цвят създава обем в картината, отваря контурите и ги прави толкова реалистични.

Материал: Дърво

Мона Лиза е била нарисувана от великия художник върху дървено платно от топола.

С течение на времето дървената плоскост се разширява и свива под въздействието на промени във влажността. В резултат се появява пукнатина в горната част на портрета.

Картината е подложена на реставрация, при която се поставят две скоби в задната част на платното. Това донякъде успешно стабилизира състоянието на творбата.

По-късно Джокондата е поставена в дъбова рамка, а на гърба на творбата са поставени „кръстосани презрамки”, които да я предпазят от допълнително изкривяване.

Златното сечение

Портретът на Мона Лиза е много добър пример за използване на златното сечение в изкуството на Да Винчи. Ако очертаете правоъгълник около лицето на жената, ще забележите, че вътрешността му е златна.

Размерите на картината също образуват златен правоъгълник. Такъв може да бъде съставен и от врата до деколтето на Джокондата.

Цена

Много хора смятат, че картината е безценна. Това произтича от факта, че оригиналът е само един и не може да бъде направен повторно.

Извън тези разсъждения, можем да кажем, че преди повече от 50 години, най-известната картина е оценена на стойност 100 милиона щатски долара.

Въз основа на тази цена, Книгата на Гинес, обявява Мона Лиза за картината с най-висока застрахователна стойност в света.

Днес стойността на творбата, надхвърля 700 милиона долара.

Към момента Мона Лиза е неоценима и поради този факт не е застрахована. Картината принадлежи на френската държава и се съхранява в музея Лувър.

Там дамата със загадъчна усмивка има собствена стая, където са създадени специални условия за предпазването й от увреждане и защита от бронирано стъкло.

Как може да се види в Лувъра?

Първоначално построен като крепост, Лувърът се превръща в световна забележителност за изложба на колекция от картини и скулптори.

Там, в своя собствена стая се намира великата творба на Да Винчи, пленила с усмивката си целия свят.

Мона Лиза оригинал

Айзелуортската Мона Лиза изглежда по-млада

Втората Мона Лиза – Айзелуортската

Айзелуортската Мона Лиза е екземпляр, за който се предполага, че може да бъде предварителна версия на известната картина от Лувъра.

Според тази хипотеза, Айзелуортската Мона Лиза е дело на Леонардо да Винчи, създадена много по-рано от Джокондата.

Има няколко разлики между двете картини. На първо място едната Мона Лиза е нарисувана върху дърво, а така наречената втора – върху платно.
Айзелуортската Мона Лиза има много по-младо лице от Джокондата.

Закупена от колекционера Хю Блейкър, втората Мона Лиза се намира в ателието му в лондонското предградие Аизелуорт, откъдето идва и името на картината.
Дали авторът на Айзелуортската Мона Лиза е Леонардо да Винчи, все още не е доказано.

Мона Лиза космос

Твърди се, че това е извънземното същество, наречено Мона Лиза на Луната

Мона Лиза от Луната и Аполо 20

В центъра на една от най-противоречивите теории на конспирацията се намира прочутата мисия Аполо 20, по време на която на Луната са открити странни обекти – доказателства за извънземно присъствие.

Уилиям Ритлидж е един от космонавтите, участвал в Аполо 20. Мъжът твърди, че при изпълнение на мисията на Луната, той и останалите членове на екипа му са открили извънземно момиче, в катастрофирал космически кораб.

Така наречената Мона Лиза от Луната е била в безсъзнание и така и не се е събудила от дълбокия сън.

Преди 8 години, няколко клипа, публикувани в интернет, накараха милиони хора да повярват във версията на Уилиям Ритлидж.

Макар официално НАСА да спира своята програма, много хора предполагат, че мисиите до Луната продължават.

Филм „Усмивката на Мона Лиза” (вграден)

„Усмивката на Мона Лиза” е драма с участието красивата Джулия Робъртс. Заглавието е препратка към прословутата картина на Да Винчи.

Действието се развива в престижно девическо училище. Учителката на младите девойки, чиято единствена цел е да бъдат добри съпруги, съвсем не е на тяхното мнение.

Катрин (Джулия Робъртс) преподава история на изкуствата и има свое мнение, противно на схващанията, че мечтите на една млада жена трябва да се простират до предложение за брак.

Под статията може да изгледате целия филм, който е определен като смислен, деликатен и вдъхновяващ.

Кючек „Мона Лиза”

И за финал, нека да Ви запознаем с българския кючек „Мона Лиза”, който няма нищо общо с творбата на Леонардо да Винчи.

Песента се изпълнява от оркестър „Тик Так” и в никакъв случай не може да бъде свързана с думите изкуство, изящество и ценност.

Кючекът дори не предизвиква усмивка, а по-скоро разочарование и ирония. Не би следвало името на такъв шедьовър да се свързва с кършене на снага и щракане на пръсти.

Но нека се върнем на темата за великия Да Винчи и неговата най-известна творба.

В заключение ще кажем, че независимо от всякакъв вид несъвършенства, открити в картината, Мона Лиза е почитана в целия свят като най-големият шедьовър на всички времена.

Мона Лиза – мистерии и противоречия около картината
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *