Мозъчни клетки, възстановяване: Мъртвите клетки могат да се възстановят!

Възстановяване на мозъчни клетки: Съвременните технологии и изследвания на учените разбиха стария мит:

В продължение на десетилетия медицината твърдеше, че при възрастния човек умират по 100 000 неврона годишно, което обяснява факта, че забравяме много събития от живота си. До неотдавна се смяташе, че загиналите нервни клетки не се възстановяват. Оказа се обаче, че това не е истина!

КАКВА Е ИСТИНАТА?

Установило се, че невроните не умират и затова няма нужда те да бъдат възстановявани. Необходимо е само да се възстанови възможността им да работят, тъй като някои от нервните клетки от безделие изпадат в “сънно състояние”, запазвайки си натрупаните знания и опит. Колкото по-дълго тези сънни клетки не работят, толкова по-трудно ще бъдат събудени.

Още през 1970 г. в САЩ на Първия конгрес по регенерация на централната нервна система били направени съобщения, които свидетелстват, че регенерацията на нервните клетки е възможна даже в много по-широки граници, отколкото са смятали учените преди. След още десет години се появяват нови факти. Така например изследвания, направени в Медицинския институт в щата Мериленд, установили, че регенерацията на невроните на главния и гръбначния мозък след тяхното увреждане е възможно. Тя става чрез масирано разрастване на особени клетки, образуващи на мястото на засегнатите.

Обнадеждаващи резултати били получени, когато на увредени участъци в гръбначния мозък били трансплантирани части от периферните нерви, а след това части от нервната тъкан били отново присадени във вече дегенерирали части на главния мозък. Изследванията са правени върху лабораторни животни. Опитите върху хора се смятат за рисковани.

Неотдавна беше открито, че нервните клетки в мозъка на птиците, а също и на млекопитаещите, могат да се делят.

Но и това не е всичко! През 1998 г. американски учени публикуват сензационно съобщение, че човешкият мозък през целия си живот разполага с потенциал да се самообновява. В хипокампа – дял на мозъка, който отговаря и за паметта, били открити клетки, продължаващи активно да се делят, докато човекът е жив, независимо от неговата възраст. Но са активни само ако бъдат натоварени.

За admin

Прочети още

Как точно да си направим маска за коса с нишадър?

Маска за коса с нишадър. Как се ползва нишадър при косопад?

Как точно да си направим маска за коса с нишадър? Ползи от приложението на нишадър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *