Мозъкът ни реагира за ръста на заплатата още на клетъчно ниво

Човешкият мозък разбира на клетъчно ниво какво получаваме като заплащане и дали то е добро за труда ни

Човешкият мозък е толкова съвършен орган, че дори може да преценява на клетъчно ниво справедлива ли е работната заплата, или не – считат норвежки учени. Специалисти от Висшата школа по икономика в Осло изследват как точно реагира „главният процесор” на човека, когато заплащането на труда не съответства на положените усилия. В експеримента участват 48 мъже на възраст между 20 и 33 години, които изпълняват еднообразна дейност в офис – запечатват пликове и попълват бази данни – при фиксирано възнаграждение на час. При това доброволците в експеримента винаги работят по двойки.

мозък

Човек използва едва 10 процента от мозъка си

За нуждата на проучването накрая заплащането не се разпределя поравно между участниците, единият винаги взима повече от другия и все някой се чувства ощетен. При подобна ситуация учените регистрират невронната активност на мозъка и по-точно стриатума. Това е едната от от най-важните части на човешката нервна система – системата за вътрешна подкрепа. Резултатите сочат, че ако човек получава честно заработената сума, активността на стриатума не се променя, но ако парите са повече или по-малко, уредите отчитат свръхактивност.
Според учените от Норвегия това означава, че мозъкът още на невронно ниво схваща разликата между справедливото и несправедливото неравенство. В своя статия те пишат, че експериментът доказва една от хипотезите на Джон Адамс, според когото хората субективно определят отношението към полученото възнаграждение към изразходваните усилия, а след това го отнасят към възнаграждението на други хора, изпълняващи аналогична работа.
Теглото на мозъка на възрастен човек достига до 1300-1400 грама. За сравнение при овцата той е 140 грама, при коня около 530 грама, а при горилата до 640 грама. Според изследванията на учените размерът на мозъка не влияе върху интелектуалните способности на човек.
Сивото мозъчно вещество на човек съдържа между 17 и 18 млн. неврони. Според данни на учените съвременният човек използва едва 10 процента от мозъка си.

Включете се в нашата група във Фейсбук:
Мозъкът ни реагира за ръста на заплатата още на клетъчно ниво
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *