Развенчаване на митовете за рака: Колко от заболяванията са по наследство?

Според митовете за рака, голям процент от раковите заболявания се причиняват от наследствен ген, но учените изказват друго мнение

Дали ракът е генетична болест? Докато много хора вярват в мита, че от рака боледуват предимно роднини по наследство, науката ни казва, че много малко видове рак всъщност са причинени от гените, наследени от нашите родители. Всъщност оценките предполагат, че само около 5 до 10 процента от всички ракови заболявания произтичат от наследствен ген. Дори Националният институт по рака признава факта,  че наследственият рак всъщност е доста рядък.

Въпреки това, много хора погрешно вярват, че са обречени да получат рак само защото член от семейството им го е имал. Но, както отбелязва Американското дружество по онкология, раковите заболявания, които се  появяват  в семейства, не са породени от вродени гени. Семействата често споделят подобни навици на живот – независимо дали става дума за хранене, упражнения, употреба на тютюн или консумация на алкохол, това са неща, които могат да повлияят на риска от рак, независимо от вашата генетика. Установено е, че децата често усвояват навиците на родителите си.

По дефиниция ракът е генетично заболяване – но не и в начина, по който обикновено мислим за „гени“. Това също може да бъде объркващо; ние често мислим за гени като нещо, което наследяваме от нашите родители и предаваме на нашите деца. Но вашите гени са много повече от това: Те са копието, който полага основите на всяка клетка в тялото ви.

Дали ракът е генетична болест?

Дали ракът е генетична болест?

Ракът е причинен от промени в гените, които нарушават начина, по който функционират клетките ни, особено по отношение на клетъчния растеж и делението. По този начин ракът е „генетична“ болест – ако въздейства на гените. Но по-голямата част от случаите не са клетъчни промени, предавани чрез семействата. Както обяснява Американското онкологично дружество, повечето ракови заболявания се причиняват от придобити мутации.

Тези видове мутации са промени, които се придобиват през целия живот – често благодарение на експозицията на канцерогенни вещества. Независимо дали става дума за храната, която ядете, цигарите, които пушите или пестицидите, с които е напръскана моравата – това са видовете неща, които мълчаливо причиняват рак с течение на времето.

Natural News съобщава за причиняващи рак храни и химикали произвеждани в продължение на години, а дори и ниската ракова индустрия признава, че това са неща, които причиняват рак. И все пак малко хора наистина съзнават този факт, а мнозина погрешно вярват, че ако ракът действа в семейството им, те нямат късмет.

Истината е, че почти половината от всички видове рак могат да бъдат пряко свързани с факторите на начина на живот – с някои изследвания, които предполагат, че тази цифра е дори по-висока. Някои изследователи смятат, че над 90% от раковите заболявания са причинени от някакъв вид контролируем фактор.

Неотдавнашно проучване установи, че 24 фактора за начина на живот са допринесли за 41% от случаите на рак. Както авторите на изследването отбелязват, оценени са обобщените оценки на риска от приблизително население за 24 рискови фактора (пушене пасивно и активно), наднормено тегло и затлъстяване, неадекватна физическа активност (пасивна), диета (неадекватна консумация на плодове и зеленчуци, недостатъчен прием на фибри, недостатъчен прием на калций и витамин D), алкохол, хормони (перорални контрацептиви и хормонална терапия), инфекции (Epstein-Barr вирус, хепатит В и С вируси, човешки папиломавирус, Helicobacter pylori), замърсяване на въздуха, естествена и изкуствена ултравиолетова радиация, и водни дезинфекционни продукти чрез комбиниране на оценки на риска за населението, свързани с всеки от 24-те фактора, които са били предварително оценени.

Това не са генетични ракови заболявания – те са ракови заболявания, причинени от вредното въздействие на токсините, на които са изложени нашите тела всеки ден по един или друг начин. Наистина в съвременния живот няма недостиг на химикали, причиняващи рак; от добавените захари и изкуствените багрила към пестицидите и хербицидите, тези опасности са навсякъде. И друг фактор, който прави нещата още по-лоши, съвременната медицина често разчита на  повече  химикали, причиняващи рак, за лечение на болести.

Според митовете за рака, голям процент от раковите заболявания се причиняват от наследствен ген, но учените изказват друго мнение

Според митовете за рака, голям процент от раковите заболявания се причиняват от наследствен ген, но учените изказват друго мнение

За щастие има природни алтернативи. Такива са терапията на д-р Макс Герсон, проф. Норман Уокър, приложението на медицинския канабис, витамините С, Д, В17, особено от естествен произход, диетичното хранене, за което можете да научите повече във видео клипа и други.

Развенчаване на митовете за рака: Колко от заболяванията са по наследство?
4.5 (90%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *