Мистичната гибел на Клеопатра – една от най-големите загадки на Древността

Според историческите сведения, Клеопатра,последният действащ фараон в древен Египет, е сложила край на живота си като е позволила на отровна змия да я ухапе

С вековете спомените от живота на Клеопатра се превръщат по-скоро в легенди, отколкото в исторически сведения. Паметниците и палатите се превръщат в руини, спомените избледняват, но един от въпросите, които остават е дали наистина, е сложила край на живота си или историята е далеч по-зловеща.

С вековете спомените от живота на Клеопатра се превръщат по-скоро в легенди

С вековете спомените от живота на Клеопатра се превръщат по-скоро в легенди

Клеопатра е родена през 69 г. пр. Хр. – живяла и починала в Александрия. Била е член на Македонското Гръцко кралско семейство и семейството й управлява Египет повече от три века. Била е добре образована и е владеела 7 езика. Въпреки че няма данни за случаи на самоубийство в семейството й, има много случи на убийства. Клеопатра е описвана като огнена жена със силна воля и това повдига въпроса дали е била способна сама да сложи край на живота си.
Тя наследява трона още на 18 години и се омъжва за брат си Птоломей XIII, който е бил с 10 години по-голям от нея. Въпреки че идеята е била да управляват като равноправни монарси, Клеопатра няма никакво намерение да споделя властта брат си. Съревнованието не продължава дълго, тъй като скоро Птоломей е открит мъртъв. Такава е съдбата и на още няколко от братята и сестрите й. Смята се, че Клеопатра е била отговорна за поне две от смъртта на пет свои братя и сестри.
Една от версиите за смъртта й е, че Октавиан отнема живота й, за да си осигури властта над империята. Октавиан имал контрол над западната римска империя, докато Марк Антоний – над изтока. Тъй като Октавиан искал да контролира цялата империя, той използва Клеопатра като пионка и обявява война.
Клеопатра усеща заплахата и се опитва да предпази сина си, който въпреки това е убит. Смята се, че това е било дело на Октавиан. Скоро след това тялото на Клеопатра е намерено заедно с две от прислужничките й, което навежда на мисълта, че това е част от игра, целяща завземането на империята.
Скорошни проучвания сочат, че Клеопатра е загинала от комбинация от лекарства, не от змийска отрова. Според германския историк Кристоф Шафер Клеопатра е пила коктейл от вълче биле, опиум и бучиниш.
Въпреки че днес е трудно да се намерят категорични доказателства за това какво точно се е случило в живота на Клеопатра, има достатъчно събития, които водят към идеята, че смъртта й не е била самоубийство.

Мистичната гибел на Клеопатра – една от най-големите загадки на Древността
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *