Мистерията на древен артефакт – бижу на Тутанкамон

Остава неразгадана Мистерията на древен артефакт бижу принадлежало на Тутанкамон, за което обаче има интересни теории за произхода му

Египет е една древна загадъчна земя, изпълнена с богата история и много безценни съкровища, много от тях високо ценени от археолозите и други учени. В края на миналия век, през 1996 г. в Египетския музей в Кайро италиански минералог забелязал необичайно жълт зелен скъпоценен камък в средата на едно от колиетата на Тутанкамон. За такова бижу лесно може да се предположи, че е диамант с много висока цена на съвременния пазар за бижута. Мистерията на древен артефакт бижу принадлежало на Тутанкамон, остава неразкрита, но има интересни теории за неговия произход.

За произхода на огърлици и украшения открити в различни мумии и в тази на Тутанкамон, остава мнението на учените, след направените анализи, че са от метеорити. Според някои те са от ядрена война, което е малко вероятно.

За произхода на огърлици и украшения открити в различни мумии и в тази на Тутанкамон, остава мнението на учените, след направените анализи, че са от метеорити. Според някои те са от ядрена война, което е малко вероятно.

След направения тест на откритото бижу на фараон Тутанкамон, се установило, че то не е истинско с висока стойност, а е стъкло. То обаче се оказало, че е доста особено и представлява интерес за науката. Интригуващо в този случай е се оказа, че мистичната находка е много по-стара от най-ранните египетски цивилизации, които са съществували според научните теории. Геолозите проследили нейния произход и са сигнали до заключение, че то е също като тези намерени в пустинята подобно парчета стъкло. Необясними парчета стъкло са намерени разпръснати в пясъка в отдалечени области из пустинята Сахара, за произхода, на които няма точно обяснение, но има обусловени теории.

Как са го получили и как се е озовало бижуто там и кой или какво го е създало, всичко това е трябвало един австрийски химик да установи. Особеното за стъклото е, че е формирано при температура толкова висока, че според една от теориите е, че то само може да са получи от метеорит, който се е врязъл в земята, за което няма доказателство. Просто няма признаци на подходящ кратер дори не се откриват такива и от сателитни снимки.

Първата атомна бомба, която е взривена от Съединените щати в щата Ню Мексико за тестване през 1945 г. е отделила толкова много топлина, че тя формирала радиоактивни парчета стъкло в пустинята на около 3 – 4 метра дълбочина и на разстояние над 3000 метра от мястото на взрива. В това се състои една от теориите, че в следствие на ядрен взрив в древността са се получили загадъчните стъкла, които се получават само при висока температура.

Мистерията на древен артефакт бижу – остава неразгадана, а другата теория за него и за другите подобни на него стъкла намерени в пустинята Сахара е, че те са частици от метеорити.

Маската на Тутанкамон

Маската на Тутанкамон

Учените виждат в огърлицата на фараон Тутанкамон възможност за получаването на бижуто й при ядрена експлозия, но възможно ли  е това да се е случило в миналото, имало ли е ядрена война в древността? Робърт Опенхаймер, архитект и ръководител на екипа на отворения проект на съвременната атомна бомба, е известен с това, че се е превърнал в разрушител на света, цитираше древните ведически текстове според които може да се смята, че пустините на редица континенти днес, най-вероятно са се получили в резултат на праисторическото ядрена война.

Той си спомня индуските писания на Бхагавад Гита.  Опенхайм в наше време е станал смъртоносен разрушител на светове, веднъж е бил помолен от студентите да сподели неговите чувства непосредствено след експлозията в Манхатън и ето какво им е отговорил. Той им казал, че бил впечатлен от огромната топлинна енергия, която се е отделила. Освен това той предполага, че в далечното минало е имало ядрена война, която е описана в древните писания на епоса Махабхарата. Ученият изглежда е напълно убеден, че тези описания точно съответстват на ефектите на съвременните ядрени оръжия и че човечеството е на прага на един нов свят, или просто правим кръгово неблагодарно повтаряне на уроците направите от историята в миналото. Според него въпросът е че това не е първата атомна бомба, но първата атомна бомба в модерни времена.

Снимка от филма „Тутанкамон“ с Бен Кингсли.

Снимка от филма „Тутанкамон“ с Бен Кингсли.

Явно епосът Махабхарата е интересен със своите описания за древните войни, но ние можем само да добавим, че и в Библията също е писано за война на световете. За Сатана и неговите паднали ангели се казва, че е изгонен от небето, като под това се разбира Божието обиталище и е дошъл тук на земята. За това събитие пише в Библията в книгата Откровение глава 12 стих 7. Не се обяснява с какви оръжия и изобщо как се е водила тази война, но в Стария завет в книгата на пророк Езекийл е направено описание на някакви същества или техника, която изпуска искри и огън отдолу и лети.

Ние нямаме пред вид непременно ядрена война описаната в Откровение, това е само предположение, но все пак не се знае с какви оръжия може да се е водила тя и дали точно това се има пред вид и във ведическите писания, които са по скоро само митове. Библията е интересна и необичайна книга. Тя е открито писмо от Бог до всеки човек, която ни разкрива Божията любов и същевременно борбата в невидимия свят за всеки човек, за неговото спасение за вечен живот чрез вяра в Исус или загуба на този Божи дар. Още по този важен за всеки човек въпрос – ТУК, една статия с подбрани клипове.

Мистерията на древен артефакт бижу открито в колие на Тутанкамон в Египетския музей в Кайро през 1996 г., засега остава неразгадана, но са съставени тези две теории. По вероятно то както и други стъкла намерени в пустинята, да е в резултат на разбили се метеорити, от които няма никаква следа, освен ако са били много малки. Подобни стъкла, също са били открити сложени за украшения по огърлици на други археологически находки по света. Огърлици от камъни или стъкла от метеорити.

Мистерията на древен артефакт бижу принадлежало на Тутанкамон остава неразгадана.

Мистерията на древен артефакт бижу принадлежало на Тутанкамон остава неразгадана.

Преди време е била открита например мумия с огърлица с украшения под храма на фараон Тутмос III.  Тя била от полускъпоценни и скъпоценни камъни, и златни пластинки, недокосната от крадците за хиляди години.

При друга археологическа находка в древен Египет са открити от учените древни бижута украсени с железни малки топченца, за които се установило, че били от метеорити.

И така за произхода на тези огърлици и украшения остава мнението на учените, след направените анализи, че са от метеорити.

Мистерията на древен артефакт – бижу на Тутанкамон
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *