Денят 28 август редовно събужда мистерията около смъртта на последния  български монарх Борис Трети.

От какво е починал царят? Болест ли е прекършила живота му – или е пречел на някого и е трябнало да “разчистят” пътя от присъствието му? Въпросите нямат край. Всяка година на 28 август в Рилския манастир – обичана от монарха обител приживе – се отслужва панихида в негова памет. За тазгодишната служба се погрижи Негово  преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир.

Една от вече легендарните версии за последните дни на царя сочи, че е отровен. Спори се в чий интерес е било това и кой точно го е направил: немци, англичани или руснаци. Много убедително звучи хипотезата, че Борис Трети бил недолюбван от Хитлер – защото протакал изпращането на българи на Източния фронт. Но все пак – отрова ли са му дали при последното пътуване за “спявка” с Фюрера? Или е по-достоверно друго: че сърцето му отказало заради рязкото сменяне на височини от аероплана, с който пътувал за тази среща. Сърцето на монарха и без това било преуморено и претоварено заради държавни грижи в годините на войната.

Мнозина се съмняват в обективността на последвалата аутопсия. Заключението “естествена смърт” би могло да бъде манипулирано както преди – така и след девети септември 1944-а. Цар с ореол на герой не бил потребен нито на германците, нито на СССР. Царица Йоана била против аутопсия по религиозни причини. Позицията й била коментирана от Хитлер и най-приближените му в посока, че самата тя е отровила Борис.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: