Свидетели сме на истинска мистерия във времето: в 21 век Османската империя все още продължава да се разпада. Процесът става видим не само за историците заради събитията в Сирия.

Света София: църквата, превърната в джамия след краха на Византия

Политическите наблюдатели отбелязват, че в пламналата Сирия градовете, отстъпени от правителствените войски, се завладяват от части на кюрдски бунтовници. Това са гранични зони; отвъд границите са територии на Ирак и Турция, също населени с кюрди. Иракските кюрди вече имат ред автономни права. Ситуацията за Турция става сложна – кюрдите не от вчера са трън във вътрешната политика на южната ни съседка. Кюрдите са един от народите, битували в границите на Османската империя. Учебникарските ни знания поставят под един знаменател цялото население на империята: турци. Но османските турци, които са били мотор на тази поразителна с мащабите си експанзия, са успели да завладеят, обединят или поробят още цял куп народи – по-близки или по-далечни по етнически признаци.

В Европа войските на османлиите първоначално не идват като завоеватели. Те са повикани като съюзници – били са играчи в гражданските войни, разклатили отвътре устоите на Византия. Влизайки в битките на Йоан Кантакузин за престола, през втората половина на 14 век те се установяват трайно в Горнотракийските земи. Оттук походите им към други точки на Европа следват един след друг.

Изследователи проследяват заселването на различни области от днешна България с народностни групи от Анадола и други райони на империята. Тази промяна на етническите характеристики в европейската част на империята започва още в Средновековието и продължава до Кримските войни през 19 век. Част от преселниците, наричани общо “турски”, са идвали в днешните ни земи доброволно, примамени от идеята за по-добър живот. Друга част са били заселвани принудително. Насила са били премествани цели фамилии или селища, които са създавали проблеми на властта в старите си местообитания. Така например в източната част на Дунавската равнина са били пращани черкези и кримски турци, прогонени от войните между Турция и Русия.

нумерология

Малките народи винаги са заложници в големите политически игри. Човечеството няма памет за много неща от миналото си, а и не изпитва особено желание да надникне в това минало. Ето защо за милионите всяка война, революция, въстание е нещо като земетресение или цунами. Природно явление, което те връхлита и помита – то е неуправляемо и непредвидимо.
Нищо, че корените му са далеч назад във времето и че посланията на миналото могат да ни кажат какви плодове ще берем в 21 век. Казват, че в Сирия и кюрдския възел е стартовият “бутон” на Третата световна война.
Марта Савова

http://youtu.be/plVFN8JoXLc

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: