Месец Януари поставя началото на всяка година с нови надежди, нови мечти и обещания за по-добро бъдеще

Наричан още „Голям сечко“, месец Януари е изпълнен с редица народни обичаи и именни дни.
Най-студеният и мразовит месец в годината започва с един от най-почитаните празници Васильовден, познат още като Василица, Сурваки, Сурва, Василия.

 

Месец Януари поставя началото на всяка година с нови надежди, нови мечти

Месец Януари поставя началото на всяка година с нови надежди, нови мечти

Още от дълбока древност източниците показват как народът ни е отбелязвал Сурва с богата обредност. Ястията за блажни – баница, свинско месо, пита с пара и дрянови клонки за берекет и здраве. Имен ден празнуват Васил, Василка и производните.
Вторият ден от годината е белязан от Свети Силвестър – Волски празник, Карамановдем. На този ден се почита добитъкът за впрягане – магарета, биволи, волове, коне. Празникът се свързва с очистването на оборите от момците в селото. Свети Силвестър е покровител на воловете.
Богоявление или Йордановден (още Кръстовден, Водокъщи, Водици) честваме на 6 януари. Това е третият по значение празник в християнството. Това е денят, в който според преданието Исус е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава Бог се явява, небето се отваря и под формата на гълъб Бог кацва на рамото на Христос, от където идва и названието Богоявление. Това е и денят, когато се освещават бойните знамена на страната.
Свети Йоан Кръстител почитаме на следващия ден – 7 януари, наречен Предтеча. Тъй като е кръстник на Христос и последният Старозаветен пророк. На 7 януари честваме Ивановден, денят, в който свърша периодът на „мръсните дни“, който започва на 25 декември – времето, през което зли сили и таласъми бродят по Земята. На Ивановден светената вода измива злите сили и пречиства Земята и се пожелава здраве, берекет и щастие през годината.
Бабинден, ден на акушерките и гинеколозите е на 8 януари. Един от най-почитаните женски празници в народната традиция. Празнуват, както „бабите“ – тези, които помагат да родилките, така и младите жени, които са родили. Почитат се възрастните жени, помагащи на родилките.
Света мъченица Татяна честваме на 12 януари – тя живее живот в целомъдрие и благочестие и бива увенчава с мъченически венец от Христос.
Лелинден или Андоновден, който Църквата почита на 17 януари е денят, в който не се работи, за да се предпазим от болести. Ако работим болестите ще се „разсърдят“. Правят се содени питки и се раздават, прави се питка и за чумата или „Лелята“. Свети Антоний Велики живее 20 години в усамотение в пустинята, където лекува болни и изоставени.
На следващия ден – Атанасовден се почита паметта на брата-близнак на Андон (Антон) – Атанасий Велики. Той участва във Вселенския събор в Никея и се бори активно срещу Арий, който не признава единосъщието на Отца, Сина и Светия дух.
Атансовден и Антоновден се честват като празници на железари, ножари.

Включете се в нашата група във Фейсбук:

Получавайте първи ЧУДЕСА.НЕТ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК: