Мистериозен магичен град лежи под Ивайловград!

Мистериозен старинен град лежи под земята на Ивайловград

Всяко камъче в Родопите пази частичка история. Спомени за странни явления, посещения на извънземни и несметни богатства. Само на седем километра от Ивайловград, в живописното село Хухла се намира възвишението „Свети Илия“.  През XII век преди Христа, магията на мястото привлича древните тракийски жреци. Хълмът „Свети Илия“ се превръща в светилище, а водите, които се намират на върха му стават лечебен феномен.

Подземен град лежи под Ивайловград

Подземен град с лечебни води и красиви водопади лежи под Ивайловград

Местни твърдят, че мястото е посещавано от хора от целия свят. Носи се поверие и то не без основание, че когато човек се качи на хълма всичките му тревоги изчезват, а също и болестите, разказва Иван Бунков. Той освен, че е писател е и организатор на празненствата „Мистериите на Хухла“.

Една от многото мистерии и може би най-забележителната е огромния подземен град от тунели и водопади. Но до него не може да се стигне, защото пътят се пази в тайна от посветените в мистерията. Доводите им са, че държавата не е готова за такова богатство.

Легенди се носят за пресъхналия кладенец, който се намира на върха на възвишението. Легендата гласи, че причината за пресъхването е един елен. Всяка година той отивал и се предлагал да бъде пренесен в жертва. Но една година еленът закъснял и кладенецът пресъхнал. С идването на християнството кладенецът станал място за преклонение.

Друг мистериозен феномен е водопадът на около 400 метра по „Свети Илия„. Смята се, че от него може да се премине до подземния град. Земята е напоена с кръв от войните и запазила съкровищата на няколко различни епохи. Всяка година се избира „Почетен селянин на Хухла“ и се награждава със статуетка. Тази година статуетките бяха две, за турския цигулар Недим Налбантолу и хуленския поет Петър Василев.

Мистериозен магичен град лежи под Ивайловград!
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *