За какво помага ценният магданоз като билка за какво е полезен?

Магданозът е страшно полезен и помага при следните ядове и грижи.

Petroselinum crispum u Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium е светло зелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия Изток, Европа и Америка.

Дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Родината на магданоза е Средиземноморието, където все още се среща в диво състояние. Магданозът се използва в кулинарията и медицината от хилядолетия.

Като подправка се използват два вида магданоз – къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист. В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз.

Къдраволистият често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат. Друг вид магданоз (Petroselinum tuberosum) се отглежда заради корена си.

Ценни рецепти ще намерите в БГ-билка ТУК: Ползи и рецепти с магданоз за отслабване, очи, бъбреци и т.н.

Магданозът е ценен с това, че в 25-30 г свежи листа се съдържа дневната доза от витамин С за възрастен човек (около 70 мг). Листата на магданоза съдържат също така витамините В1, В2, РР, К, каротин. Магданозът е полезен при болести на сърцето, отравяния, астма, бронхит, апатия и депресия, той е използван и като пичогонно средство. Използва се и за направата на маски за мазна кожа.

Сокът на магданоза е силнодействащ, затова не трябва да се пие наведнъж повече от 30-60 мл.

Най-добре е да се смесва с друг зеленчуков сок, например от моркови. Свежият сок от магданоз притежава свойства, необходими за кислородния обмен и поддържане на нормалните функции на надбъбречната и щитовидната жлеза. Елементите, които съдържа са в такова съчетание, че способстват за укрепване на кръвоносните съдове, особено на капилярите и артериите.

Магданозеният сок е отлично средство при заболявания на пикочната система, той помага при камъни в бъбреците и жлъчката, при нефрит и редица други заболявания.

Ефективен е също така и при заболявания на очите и зрителния нерв, катаракта и конюнктивит. Сок от магданоз, смесен със сок от цвекло се прилага много успешно при спазми, предизвикани от менструални смущения, а при редовна употреба може да ги премахне напълно. Запарката от магданоз се използва в народната медицина при импотентност и различни заболявания на половата система.

Немската народна медицина препоръчва настойка от семената или корените на магданоза като средство, повишаващо апетита, подобряващо храносмилането, регулиращо менструацията, като лекарство при заболявания на бъбреците и др. Листата се използват под формата на компрес като обезболяващо и противовъзпалително средство.

За какво помага ценният магданоз като билка за какво е полезен?
3.7 (73.33%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *