Защо лъвовете в Южна Африка стават изчезващ вид?

Афрканските лъвове скоро могат да влязат в Червената книга заради поголовното им избиване от бракониери.

Лъвските кости са ценна суровина за лечебно азиатско вино

Лъвовете са желана плячка, която се пласира добре на черния пазар и пътува към Азия, за да влезе в лабораториите за панацея. Използват се царствените кости на лъва: смята се, че те имат същата целебна сила като тигровите кости. Само че тигърът вече е толкова рядко срещан дивеч, че мъжете с пушки не си правят труда да го търсят!

Лъвските кости, както и рогът от носорог, според азиатските познавачи са задължителна съставка в церовете на народната медицина и лекуват всичко, от хрема до рак. В името на печалбата ловци причакват царя на джунглата и без жал и уважение го застрелват, за да припечелят някой лев. Смята се, че добре почистен скелет на здрав лъв струва 10 000 долара.
8000 лъва общо живеят днес в Южна Африка, отбелязва dnes.bg 5000 са в развъдници и резервати, а останалите 3 000 – в дивата природа. Любителите на сафари плащан 20 000 долара, за да гръмнат лъв и да му вземат главата. Скелетът на убитото животно може да се пласира за 10 хиляди долара /подробности вижте тук/.

Как да се озапти бракониерският лов на лъвове? Силовите мерки са неизбежни. Част от природозащитниците са на мнение, че единствено спасение в дългосрочен план е строгото прилагане на закона. Хората, които са ангажирани с отглеждането на лъвове за сафари  смятат, че търговията с лъвски кости трябва да се разреши, но да има ясен регламент.

Но не мислите ли, че във всичко това има нещо не съвсем нормално? Нещо кощунствено?

http://youtu.be/wVPxfYFj7Yg

Защо лъвовете в Южна Африка стават изчезващ вид?
Гласувайте за статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *